Suomessa kaksi uutta omikrontartuntaa – henkilöt matkustaneet Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa

8:54img
Katso video: Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo?
Julkaistu 07.12.2021 13:37(Päivitetty 07.12.2021 13:44)
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun. 

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä yhdeksän varmistettua omikronin aiheuttamaa tartuntaa.

HUS-alueen lisäksi tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa sekä Pohjois-Savossa. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla. 

Euroopan alueella tartuntoja 21 maassa

Varmistettuja omikrontapauksia on todettu 50 maassa eri puolella maailmaa.

THL:n mukaan ainakin toistaiseksi suurin osa raportoiduista tartunnoista liittyy matkustamiseen, erityisesti eteläisen Afrikan maissa.

– Etelä-Afrikassa uusien koronatapausten määrä on hyvin voimakkaassa kasvussa ja omikronin osuus on jo yli 70 prosenttia uusista tapauksista, tiedotteessa kerrotaan.

Euroopan alueella varmistettuja tapauksia on jo ainakin 21 maassa ja ne liittyvät pääosin matkustamiseen. Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet myös tapauksista, joissa ei ole selvää yhteyttä maan ulkopuolelle. Tämä viittaa siihen, että näissä maissa omikronmuunnos leviää jo hieman myös maan sisällä.

– Seuraamme kansainvälistä tilannetta tarkasti yhdessä eri maiden viranomaisten kanssa. Virusmuunnos on levinnyt jo laajasti, ja uusia tartuntoja voi löytyä mistä maasta tahansa. Laajamittaisempaa maan sisäitä leviämistä ei kuitenkaan vielä ole raportoitu Euroopan alueella. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava

Toistaiseksi ei tiedetä, aiheuttaako omikronvariantti vakavampaa tautia kuin aiemmin kiertäneet koronaviruskannat tai kuinka käytössä olevat rokotteet suojaavat varianttia vastaan.

Lue myös: Tämä on "tuhannen taalan kysymys" omikronin kohdalla – virusmuunnos osoittatunut hankalaksi käsiteltäväksi laboratoriossa

Tuoreimmat aiheesta

Omikron