MTV seuraa koronatilannetta: Tehohoidossa alle 10 koronapotilasta
MTV Uutiset seuraa koronatilanteen käänteitä tässä artikkelissa. Koronatilanteen rauhoituttua ja viranomaistiedotuksen harvennuttua seurantaa päivitetään aiempaa harvemmin.
Torstai 9.6.
11.56: Koronatartuntojen kokonaismäärä jatkaa laskuaan. Suomessa on todettu viimeisen viikon aikana 9362 uutta tartuntaa, kertoo THL. Sairaalahoidossa on 392 potilasta, kun viikko sitten koronatartunnan saaneita sairaalapotilaita oli 469. Tehohoidossa on koko Suomessa 9 potilasta, kun viikko sitten lukema oli 15.
Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on viimeisen viikon aikana kuollut 87 ihmistä.
Torstai 2.6.
13.02: Suomessa on viimeisen viikon aikana todettu 13 018 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Lukema on pari tuhatta korkeampi kuin viikko tai kaksi viikkoa sitten. Kaikkia tartuntoja ei voida kuitenkaan laskea, sillä suuri osa tartunnan saajista ei käy pcr-testissä.
Sairaalapotilaiden määrä jatkaa laskuaan. Sairaalassa on 469 koronavirusta sairastavaa potilasta, joista 15 on tehohoidossa. Viimeisen viikon aikana koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 105 ihmistä.
Suomessa oli 31.5.2022 mennessä todettu 1 097 810 rekisteröityä koronatapausta. Tehohoidossa on ollut yli 2000 ja erikoissairaanhoidossa noin 14 000 potilasta. Koronavirustartuntaan liittyviä kuolemia oli sunnuntaihin 29.5.2022 mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 4 586. Koko epidemian aikana menehtyneiden keski-ikä (mediaani) on 83 vuotta.
Lue myös: THL laajentaa suositusta neljänsistä koronarokotuksista 70–79-vuotiaisiin riskiryhmäläisiin
Torstai 26.5.
13.20: Suomessa on todettu viimeisen viikon aikana 10 968 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Edellisen viikon aikana tartuntoja todettiin 11 485, joten tilanne on pysynyt tartuntojen osalta lähes ennallaan.
Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on ollut viime viikkoina laskussa. Kun neljä viikkoa sitten heitä oli 797, lukema on nyt 486. Heistäkään kaikki eivät ole sairaalahoidossa koronaviruksen takia, vaan tartunta on todettu heillä sairaalassa.
Tehohoidossa on Suomessa 16 koronapotilasta. Viimeisen viikon aikana koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Suomessa kuollut 116 ihmistä.
Maanantai 16.5.
10.54: HUS-alueen koronatestimäärä väheni viime viikolla ja myös positiivisten testien osuus (30,1 prosenttia) alentui edelliseen viikkoon (33,1 %) nähden, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
HUSin sairaaloissa oli 16.5. aamulla yhteensä 50 koronapotilasta, joista 5 teholla. koronatartuntojen kokonaismäärästä raportoitiin viimeksi torstaina 12. toukokuuta. Tuolloin tartuntoja oli viikon ajalta 16 973. Sairaalahoidossa oli 623 koronapotilasta, joista 21 teholla.
Perjantai 6.5.
11.56: Vielä tällä viikolla sairaalahoidossa olevista koronapotilaista ilmoitetaan kahden vuorokauden välein. THL:n mukaan sairaalahoidossa on nyt 722 potilasta, joista 22 tehohoidossa. Keskiviikosta sairaalapotilaiden määrä laski yli 50:llä, tehohoitopotilaiden määrä puolestaan nousi yhdellä.
11.15:
THL:n avoimen datan tiedot sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrästä päivittyvät 9.5.2022 alkaen kerran viikossa torstaisin. Päivityksen taustalla on muutos sairaanhoitopiirien raportoimisessa THL:lle.
Tiedot sairaalahoidossa olevista koronapotilaista on aiemmin ilmoitettu sairaanhoitopiireistä THL:lle maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Vastedes tiedot ilmoitetaan kerran viikossa, jonka jälkeen ne päivittyvät myös tilastokuutioon.
Keskiviikkona sairaalahoidossa oli 774 koronapotilasta, joista 21 tehohoidossa.
Tiistai 3.5.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan uutta suositusta neljänsistä koronarokotteista ollaan viimeistelemässä. Hän kertoo Ilta-Sanomissa, että rokotusten aikataulu on tärkeää suhteuttaa epidemian kulkuun. Epidemia on heikkenemässä kesää kohti, ja mm. koronan takia tehohoidossa olevien potilaiden määrä on ollut viime viikkoina laskussa.
Tällä hetkellä neljättä koronarokotetta suositellaan 12 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sivalsi THL:n aikatauluja kuitenkin pisteliäästi Twitterissä.
– Keväällä koronaan kuolleet eivät kuitenkaan herää syksyllä henkiin.
Maanantai 2.5.
13.14: Sairaalahoidossa on maanantaina 802 potilasta, joilla on koronavirus, kertoo THL. Viikko sitten sairaalassa oli 784 koronapotilasta. Tehohoidettavien määrä (25) on lähes ennallaan viikon takaiseen nähden.
HUSin diagnostiikkakeskuksen johtaja Lasse Lehtonen kertoo Twitterissä., että viime viikolla heidän keskuksessaa tehtiin 19 146 koronavirusanalyysiä. Näistä 13899 tehtiin HUS-alueelle, jonka testeistä positiivisia oli reilu kolmasosa, 4739. Muutama viikko sitten joka toinen testi oli positiivinen.
Torstai 28.4.
11.47: Suomessa on raportoitu viikon aikana 22 541 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
Keskiviikko 27.4.
15.12: Tampereen seudun joukkoliikenteessä Nyssessä luovutaan maskisuosituksesta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen maskisuosituksen mukaisesti maskia saa käyttää oman harkinnan mukaan. Maskin käyttöä suositellaan yhä ruuhkaisissa tilanteissa ja sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktin välttäminen on vaikeaa.
Maskin käyttöä ruuhkaisissa tilanteissa kannattaa harkita erityisesti, jos on rokottamaton aikuinen tai kuuluu riskiryhmään, jos hakeutuu koronaepäilyn vuoksi testiin tai hoitoon tai joutuu välttämättömästä syystä liikkumaan hengitystieoireisena kodin ulkopuolella tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.
Maanantai 25.4.
12.00: Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 782 ihmistä. Sairaalahoidon tarve on laskenut, sillä vielä viikko sitten sairaalahoidossa oli 956 ihmistä.
Sairaalahoidossa olevista tehohoidossa on 26, kun viikko sitten heitä oli 31.
Torstai 21.4.
13.01: VR luopuu maskisuosituksesta junissa.
12.21: Suomessa on raportoitu viimeisen seitsemän päivän aikana yhteensä 50 889 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
Näistä tartunnoista noin puolet on peräisin yli kahden viikon takaa.
11.22 Sisäministeri Krista Mikkosella on koronatartunta. Ministeri koronastaan Twitterissä.
11.13: Lentoyhtiö Finnair luopuu maskipakosta lennoillaan.
Huhtikuun 25. päivästä lähtien Finnair ei edellytä matkustajien tai henkilökuntansa käyttävän kasvomaskia lennon aikana, ellei se ole kohde- tai lähtömaan nimenomainen vaatimus.
10.30: Suomen koronatilantessa on THL:n mukaan näkyvissä "selviä merkkejä muutoksesta parempaan". Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysminsiteriö STM kertoivat Suomen koronavirustilanteesta tiedotustilaisuudessa.
Koronatapausten selkeä lasku on jatkunut kolme viikkoa, kertoo THL.
THL:n mukaan ilmaantuvuuden lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä kaikilla maan alueilla. STM katsookin, että väestötason epidemiahuippu lienee Suomessa ohi.
Hyvät uutiset eivät lopu tähän, sillä sairaalaan joutumisen riski on pienimillään koko epidemian aikana. Myös menehtyneiden osuus koronatapauksista on alhaisimmalla tasollaan.
Keskiviikko 20.4.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on päivittänyt alueellista maskisuositusta perustuen THL:n linjaukseen.
Maskia käyttämällä kaikki 12 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat suojaavat itseään ruuhkaisissa liikennevälineissä sekä sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvan kannattaa käyttää maskia, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.
Maskin käyttöä suositellaan pääkaupunkiseudulla jatkossa erityisesti:
• niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
• niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
• niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esimerkiksi perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä
• sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin hakeutuville asiakkaille, potilaille ja vierailijoille sekä henkilökunnalle toiminnasta vastaavan tahon ohjeistuksen mukaisesti.
Tiistai 19.4.
15.35: S-ryhmä suosittelee maskeista luopumista kaikille yrityksilleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti. S-ryhmän mukaan yritysten on seurattava myös paikallisten terveysviranomaisten ohjeita.
Päivittäistavarakauppa ry ja Kaupan liitto suosittavat, että kaupoissa luovutaan valtakunnallisesta maskien käyttösuosituksesta. Myös MaRa on päättänyt luopua kasvomaskin käyttöä koskevasta suosituksestaan.
9.05: Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry (PTY) suosittavat, että kaupoissa luovutaan valtakunnallisesta maskien käyttösuosituksesta. Taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikolla julkaisema tiedote yleisen maskisuosituksen poistumisesta.
THL:n ohje koskee vain asiakkaiden maskin käyttöä. Työnantaja tekee kaupan henkilöstön maskin käyttöä koskevat suosituksensa edelleen omaan riskinarviointiinsa perustuen.
THL:n tiedotteen mukaan eri alueilla voi olla jatkossakin voimassa alueellisia maskisuosituksia. PTY ja Kaupan liitto jatkavat päivittyvän koosteen laatimista sairaanhoitopiirien alueellisista maskisuosituksista kaupan yritysten tueksi.
Torstai 14.4.
11.54 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa koronatartunta- ja kuolinluvut kerran viikossa aina torstaisin. Sairaalassa olevien määrät tiedotetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.
THL kertoo, että uusia koronatartuntoja on raportoitu 28 891 kappaletta. Koronatartuntaluku sisältää todettujen koronatartuntojen määrän koko viikon ajalta.
11.49 THL on poistanut yleisen maskisuosituksen Suomesta – maskia voi käyttää edelleen oman harkinnan mukaan
THL nimesi maskisuosituksen poistoon kolme poikkeusta.
Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin. Samoin maskia on syytä käyttää niiden, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.
Maskisuositus jatkuu myös niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle esimerkiksi kotona, eivätkä kodin ulkopuoliset lähikontaktit ole vältettävissä.
– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, täydensi THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotteessa.
Enemmän aiheesta voit lukea täältä.
Tiistai 12.4.
9.43 Suomessa koronakriisin hoitaminen on kokonaisuudessaan onnistunut melko hyvin, selviää Nordic Healthcare Groupin ja Tampereen yliopiston tekemästä arviointiraportista.
Terveydenhuollon kapasiteetti on raportin mukaan kestänyt pandemian aiheuttaman kovan rasituksen. Suomessa rajoitukset ovat olleet lievemmät kuin vertailumaissa, ja koronakuolleisuus on Suomessa ollut vähäistä vertailumaihin nähden.
Kehitettävää löytyy hallinnonalojen välisessä yhteistyössä ja viestinnässä. Esimerkiksi ministeriöiden välisen yhteistyön puute on ollut merkittävä ongelma koronajohtamisessa.
Torstai 7.4.
15.17 Koronapandemia jatkuu edelleen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi ulkorajaliikenteen maahantulon rajoituksia jatketaan kuukaudella, 8.5. asti. Valtioneuvosto päätti rajoitusten jatkamisesta istunnossaan 7.4. ja ne tulevat voimaan 11.4.
EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan voimassa oleva todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista maahantulon edellytyksenä eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.
12.25 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tiedottavansa tästä lähtien tartunta- ja kuolinluvut kerran viikossa torstaisin. Sairaalassa olevien määrät tiedotetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Tänään kerrotaan, että uusia tartuntoja on todettu 7216 kappaletta.
Tiistai 5.4:
11.44: Suomessa on raportoitu 6 450 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL.
Maanantai 4.4.
11.48: Suomessa on todettu viikonlopun kolmen vuorokauden aikana 11 710 uutta koronatartuntaa. Luku ei vastaa todellista tilannetta, sillä kaikki koronan sairastavat eivät hakeudu pcr-testiin.
Sairaalahoidettavien määrä on selvässä laskussa viikon takaiseen verrattuna. Sairaalassa on hoidettavana 949 potilasta, joilla on todettu koronavirus. Osa heistä on kuitenkin sairaalahoidossa muun syyn kuin koronan takia. Viikko sitten koronaa sairastavia sairaalapotilaita oli 1068, mikä on pandemia-ajan ennätys.
Tehohoidossa on 45 koronapotilasta, viikko sitten heitä oli 42 ja viime perjantaina 55.
10.27: Koronavirusanalyysien määrä väheni viime viikolla edellisviikkoon verrattuna HUS-alueella, kertoo HUSin diagnostiikkakeskuksen johtaja Lasse Lehtonen.
Testejä tehtiin yli 35 000, joista HUS-alueelle 26 673. Näistä positiivisia oli 12 625, eli 47,3 prosenttia kaikista. Positiivisten näytteiden osuus laski edellisviikkoon (49,8 prosenttia) nähden. Sairaaloissa HUS-alueella oli maanantaiaamuna Lehtosen mukaan 75 koronapotilasta, jota 7 tehohoidossa.
Perjantai 1.4.
11.46: Suomessa on todettu tänään 5 950 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
Sairaalahoidossa koronapotilaita on 983, joista tehohoidossa 55.
Torstai 31.3.
11.50: Suomessa on raportoitu 9 541 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
Keskiviikko 30.3.
11.48: Suomessa on raportoitu 9 320 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
Sairaalahoidossa koronapotilaita on 1 065, joista tehohoidossa 40.
Tiistai 29.3.
11.45: Suomessa on todettu 5338 uutta koronatartuntaa, THL kertoo.
11.40: Helsingissä on avattu ajanvaraus neljänteen koronarokotukseen 80 vuotta täyttäneille helsinkiläisille.
Neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan myös kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille sekä 80 vuotta täyttäneille kotihoidon asiakkaille.
Neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Neljännen rokotteen saa ainoastaan varaamalla ajan verkossa soitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla numeroon 09 310 4630.
9.45: Tehohoidossa on HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan 45 koronapositiivista potilasta, joista 36 :a hoidetaan koronan takia
8.46: Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noussut yli tuhannen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilen päivittämistä tilastoista.
Niiden mukaan sairaalahoidossa oli eilen 1068 koronapositiivista potilasta.
Osa potilaista on voinut hakeutua sairaalahoitoon muusta syystä kuin koronan vuoksi, mutta heillä on sairaalassa sivulöydöksenä todettu koronatartunta.
THL:llä on ollut aiempina päivinä ongelmia sairaalahoidossa olevien potilaiden määrän raportoinnissa.
Maanantai 28.3.
17.12: Koronavirukseen liitettyjen kuolemien määrä on Suomessa rikkonut kolmentuhannen rajan. Kuolemia on nyt raportoitu koko epidemian ajalta yhteensä 3 054, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) maanantaina.
Kuolleista miehiä on lähes 1 600. Suurimman kuolleiden ryhmän muodostaa ikääntyneiden joukko, mutta myös nuoremmissa ikäryhmissä on kuolemantapauksia. Esimerkiksi 20–30-vuotiaiden ryhmässä THL raportoi kymmenkunta kuolemantapausta ja 50–60-vuotiaissa yli sata. Ikäryhmäkohtaisissa täsmällisissä luvuissa voi olla pientä epävarmuutta tilastointitavan vuoksi.
THL:n mukaan raportoidut luvut kuolleiden määristä saapuvat viiveellä.
Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana kuolintapausten määrä on kasvanut THL:n mukaan vajaalla 340 henkilöllä.
11.51: Suomessa on raportoitu 14 764 uutta koronavirustartuntaa viikonlopun aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Perjantai 25.3.
11.45:
Suomessa on todettu 10 675 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Sairaalahoidossa on tuoreimman tiedon mukaan 969 potilasta, joilla on todettu koronavirus. Iso osa heistä on kuitenkin joutunut sairaalahoitoon muusta syystä kuin koronaviruksesta, joka on todettu heillä sairaalassa. Tehohoidossa koronan takia on 32 potilasta.
Lue lisää: Sairaalassa lähes tuhat koronapotilasta – tämän vuoksi luku ei THL:n mukaan kuvaa epidemiatilannetta
Torstai 24.3.
19.24 Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa hyväksyntää Astra Zenecan kehittämälle ehkäisyhoidolle koronaa vastaan. EU:n lääkevalvontaviranomainen EMA tiedotti päätöksestään torstaina.
Evusheld-lääke annetaan pistoksena. Sitä voidaan käyttää potilaille, joilla on immuunijärjestelmän ongelmia tai vakavia reaktioita normaaleihin rokotteisiin.
Amsterdamissa toimiva lääkevirasto suosittaa myyntiluvan myöntämistä Evusheldille koronasairauden ehkäisyyn aikuisilla ja yli 12-vuotiailla nuorilla.
12.27: Suomessa 12 502 uutta tartuntaa
Suomessa on raportoitu tänään 12 502 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
10.37: THL:n Helve: Laajoihin rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista
Koronavirusepidemia ei osoita laantumisen merkkejä Suomessa, arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) torstaina koronaviruskatsauksessaan.
THL:n ylilääkäri Otto Helve arvioi, että alueelliset erot ovat edelleen suuria. Todennettujen koronavirustartuntojen määrä on Suomessa kääntynyt kahden viikon aikana nousuun. Hän kuitenkin arvioi, ettei laajoihin yhteiskunnallisiin rajoituksiin palaaminen ole ajankohtaista.
10.30: THL suosittelee 4. rokotetta tietyille ryhmille
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee neljättä koronarokoteannosta yli 80-vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille ihmisille.
THL:n mukaan rokote tulisi ottaa aikaisintaan kolme kuukautta kolmannen annoksen tai sairastetun taudin jälkeen.
Kolme rokoteannosta ja sairastettu tauti vasvaavat neljää rokoteannosta. Näin ollen tässä tilanteessa ei tarvitsisi ottaa neljättä rokoteannosta.
Kriteerit täyttävien rokotukset on syytä aloittaa viipymättä, THL suosittelee.
Suosituksen piiriin kuuluvia henkilöitä on yhteensä noin 300 000, THL kertoo tiedotteessaan.
Vakavasti immuunipuutteisille neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu jo aiemmin.
Maanantai 21.3.
12.16: Suomessa on viikonloppuna raportoitu THL:n mukaan 25 705 uutta koronatartuntaa.
Perjantai 18.3.
12.05: Suomessa on THL:n mukaan todettu 3 400 uutta koronatartuntaa.
Torstai 17.3.
11.46: Suomessa on todettu 4 295 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
Keskiviikko 16.3.
12.06: Saksa suunnittelee käyttävänsä lähes kolme miljardia euroa varmistaakseen, että koronarokotteita voidaan varmistaa riittävästi aina vuosikymmenen loppuun saakka, kertoo maan valtiovarainministeriö.
12.03: Suomessa on todettu tänään 11 397 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalassa on 858 koronapositiivista potilasta, joista 38 on tehohoidossa.
Tiistai 15.3.
12.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei aio päivittää maskisuositusta vielä tällä viikolla. THL tiedottaa asiasta Twitteri-tilillään.
– Maskia kannattaa yhä käyttää tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää ja tartuntariski voi olla iso, THL ohjeistaa.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
THL kertoi viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa pitämässään koronainfossa, että maskisuositusta oltaisiin keventämässä.
THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kuitenkin on aiemmin kertonut MTV Uutisille, että uutta suositusta vielä harkitaan.
– Ei ole ihan varmaa, että saisimme sen valmiiksi tällä viikolla, Salminen toteaa.
12.31: Suomessa on raportoitu tänään 6110 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL.
9.55: Iäkkäillä koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on kolmen rokoteannoksen jälkeen erinomainen, selviää THL:n tekemästä tutkimuksesta.
Suomessa käytössä olevien koronarokotteiden suojateho vakavaa koronatautia vastaan on säilynyt yli 70-vuotiailla kahden rokoteannoksen jälkeen hyvänä ja kolmannen annoksen jälkeen erinomaisena.
Tutkimuksessa koronarokotteiden suojatehoa tutkittiin sairaala- ja tehohoitoa vaativaa koronatautia vastaan. Tutkimuksessa otettiin huomioon iän, lääketieteellisten riskiryhmien sekä omikronvariantin leviämisen vaikutus suojatehoon.
Suojateho sairaalahoitoista koronatautia vastaan kahden rokoteannoksen jälkeen oli alkuun 90 prosenttia. Suojateho laski toisen rokotuksen jälkeen, mutta säilyi kuitenkin hyvänä 3–6 kuukautta toisesta annoksesta. Kolmannen rokoteannoksen jälkeen suojateho nousi yli 95 prosenttiin ja pysyi erinomaisena 2–3 kuukauden seuranta-aikana.
Maanantai 14.3.
13.01: Uudenmaan viimeiset koronarajoitukset päättyvät tiistaina.
Uudenmaan alueella voimassa oleva määräys asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä päättyy tiistaina, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Avi ei ole jatkamassa määräystä, joka velvoittaa tiloista vastaavat toimijat järjestämään toiminnan tiloissa niin, että lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä.
Keskiviikosta alkaen Etelä-Suomen avin toimialueella ei ole enää missään voimassa viraston asettamia koronarajoituksia.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä alueen kuntien mukaan sairaalahoidon tarve on edelleen tasaantunut ja erityisesti tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt, eikä rajoitusten jatkamista arvioida välttämättömäksi. Virusta on kuitenkin edelleen runsaasti liikkeellä.
Avi muistuttaa, että epidemia ei ole ohi, ja se seuraa tilannetta edelleen tiiviisti. Avi on myös varautunut tekemään uusia päätöksiä, jos tilanne heikkenee uudelleen ja uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.
– Kun viranomaisten määräämiä rajoituksia puretaan, ihmisten omaehtoiset toimet, kuten hygieniasuositusten noudattaminen ja rokotteiden ottaminen, korostuvat epidemian hallinnassa, sanoo avin ylijohtaja Merja Ekqvist tiedotteessa.
Tartuntatautilain mukaiset hygieniavaatimukset ovat voimassa vielä kesäkuun loppuun asti koko Suomessa. Se koskee kaikkia yleisölle avoimia toimitiloja ilman erillistä viranomaispäätöstä.
Tartuntatautilain vaatimuksia ovat muun muassa asiakkaiden ja osallistujien mahdollisuus käsien puhdistamiseen, asiakaspaikkojen sijoittaminen riittävän etäälle toisistaan sekä tilojen ja pintojen puhdistamisen tehostaminen. Ravintoloita velvoittaa oma tartuntatautilain pykälänsä, jossa on vastaavat vaatimukset.
12.53: Valtioneuvoston 10.3. tekemän päätöksen mukaisesti Suomessa voimassa olevia ulkorajoja koskevia maahantulon rajoituksia jatketaan 10.4.2022 asti.
Rajoituksia lievennetään 14.3. alkaen niin, että EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvien risteilyalusten matkustajat voivat käydä maissa Suomessa, jos heillä on todistus hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta tai EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä. Todistusta ei edellytetä Suomen kansalaisilta eikä Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta.
Tarkemmat tiedot maahantulorajoituksista löytyvät Rajavartiolaitoksen ja terveysturvallisuustoimista THLn verkkosivuilta.
Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintovirastot tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.
Matkustajien on hyvä huomioida, että monet maat sekä liikenneyhtiöt vaativat negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Matkustajien tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset kohdemaan viranomaisilta sekä laiva- tai lentoyhtiöiltä.
12.39: Suomessa on raportoitu viikonlopun aikana 26 848 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisella testillä.
Sairaalahoidossa on 859 koronatartunnan saanutta potilasta, joista 42 on tehohoidossa. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on lievässä nousussa.
Perjantai 11.3.
14.52: THL:n mukaan tämän päivän koronaan liittyvissä kuolin- ja tartuntaluvuissa on mukana useamman päivän lukuja. Syy johtuu alkuviikon tiedonsiirto-ongelmista.
11.48: Suomessa on todettu 21 159 uutta kornavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.
Sairaalahoidossa koronan takia olevien määrä on laskenut keskiviikolta merkittävästi. Sairaalassa hoidetaan 807 koronapotilasta, joista 36 tehohoidossa. Keskiviikkona sairalaapotilaita oli 851 ja teholla 30.
Torstai 10.3.
11.49: Suomessa on raportoitu tänään 10 051 uutta tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
11.34: Johtaja Mika Salmisen mukaan THL:ltä on tulossa uusi maskisuositus, joka tulee olemaan aikaisempaa kevyempi. Lue aiheesta lisää tästä.
Keskiviikko 9.3.
12.49: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Kahdessa viikossa koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu noin 220. Kaikkiaan pandemian aikana on Suomessa raportoitu lähes 2600 koronaan liittyvää kuolemaa.
Viimeisten 14 päivän aikana on raportoitu runsaat 58 000 tartuntaa, mikä on noin 29 500 tartuntaa vähemmän kuin sitä edeltäneiden 14 päivän aikana.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.
Koronapositiivisten sairaalapotilaiden joukossa on myös ihmisiä, joilla koronavirus on todettu sivulöydöksenä ja joiden hoitoon tulon ensisijainen syy on jokin muu.
11.44: Suomessa on raportoitu tänään 8910 uutta tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Sairaalahoidossa on 851 potilasta, joista 30 on tehohoidossa.
Sairaalahoidossa olevien koronaa sairastavien kokonaismäärä on noussut 20 potilaalla, ja on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Tehohoidossa olevien määrä on laskenut maanantaista viidellä.
Tiistai 8.3.
15.11: Novavaxin uutta proteiinirokotetta koronavirusta vastaan on tullut Suomeen noin 70 000 annosta, johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä kertoo. Rokotteet on Kontion mukaan jaettu väestömäärän mukaan Suomen eri puolille yhteensä 23 sairaala-apteekkiin. Kaikkiaan Novavaxin rokotetta on määrä tulla maaliskuussa Suomeen noin 235 000 annosta.
Kontio ei osaa sanoa, montako annosta uutta rokotetta on Suomessa tähän mennessä otettu. Rokotukset Novavaxin rokotteella alkavat suurimmaksi osaksi vasta tällä viikolla.
– Rokotteet ovat menneet sairaala-apteekkeihin viime torstaina, eikä kaikissa paikoissa ole vielä aloitettu rokotuksia (Novavaxin rokotteella), Kontio sanoo.
– Hävikin välttämiseksi rokotteita ei myöskään ole tarjolla kaikissa rokotuspaikoissa.
Kontion mukaan vielä on liian aikaista arvioida, kuinka innokkaasti ihmiset ryhtyvät uutta rokotetta ottamaan. THL:ään on tullut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat sanoneet ottavansa mieluummin Novavaxin proteiinirokotteen kuin mrna-rokotteen, Kontio kertoo. Hänen mukaansa varsinaista lääketieteellistä syytä suosia proteiinirokotetta mrna-rokotteen sijaan ei ole.
– Ei sellaista syytä varsinaisesti ole. Allergiat tietyille rokotekomponenteille ovat todella harvinaisia. Tietysti jos mrna-rokotteista on tullut jotain vaikeita oireita, totta kai tätä (Novavaxin rokotetta) voi ottaa vaihtoehtoisesti, Kontio toteaa.
Novavaxin rokote sai EU:ssa ehdollisen myyntiluvan joulukuussa. Rokote tuli tarjolle kaikkiin EU-maihin yhtä aikaa, joten unionin tasolla tietoa rokotusmääristä on vielä niukasti. Kontion mukaan rokotetta on tätä ennen ollut tarjolla Indonesiassa ja tutkimusten aikana muun muassa Australiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.
12.08: Koronavirustapaukset eivät päivity tänään tieokantayhteyksissä olleen häiriön taki, ilmoittaa THL.
Vikaa korjataan parhaillaan, ja tiedot päivittyvät seuraavan kerran huomenna keskiviikkona.
9.58: Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd.) halusi Twitterissä muistuttaa, ettei koronaepidemia ole vielä ohi, vaikka uutisointi aiheesta on vaimentunut viime viikkoina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti maanantaina, että sairaalahoidossa on koronaviruksen takia 831 potilasta. Lindenin mukaan lukema on suurin Suomessa koko pandemian aikana.
– Potilaille, omaisille ja hoitohenkilöstölle tämä on kovaa realiteettia, Linden muistutti.
Maanantai 7.3.
14.50:
VR kertoo siirtyvänsä maskipakosta maskisuositukseen kaikissa junissaan tästä päivästä alkaen. Muutoksen myötä matkustajat voivat itse päättää, käyttävätkö kasvomaskia junalla matkustaessaan vai eivät. Maskipakko poistuu myös VR:n matkustusehdoista.
VR suosittelee kuitenkin maskin käyttöä matkan aikana sekä kannustaa huolehtimaan muista yleisistä koronaohjeista, kuten hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitämään mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin matkustajiin.
– Koronarajoitusten lieventyessä mukautamme ohjeitamme vastaamaan paremmin nykyistä tilannetta. Olemme muun muassa huomioineet ravintolarajoitusten poistumisen ravintolavaunuissamme, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola tiedotteessa.
VR:n junissa siirryttiin maskipakkoon ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021 ja siitä siirryttiin maskisuositukseen lokakuussa 2021. Joulukuussa 2021 VR palautti juniin maskipakon takaisin.
14.48: Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 60 200 uutta tartuntaa, mikä on noin 27 800 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.
Sairaalahoidossa on 831 potilasta, joilla on todettu koronatartunta. Heistä 35 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien koronaa sairastavien kokonaismäärä on noussut perjantaista 64 potilaalla. Tehohoidossa olevien määrä on noussut kolmella.
11.45: Suomessa on todettu viikonlopun aikana 22 369 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata. Valtaosa tartunnan saajista on 20–50-vuotiaita.
Perjantai 4.3.
12.23 Suomessa on tänään raportoitu 7 185 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 66 300 uutta tartuntaa, mikä on noin 17 400 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään kolme.
10.43 Helsingissä tarjotaan maanantaista 7. maaliskuuta alkaen Novavaxin Nuvaxovid-koronarokotetta Jätkäsaaren rokotuspisteellä. Novavaxin rokotetta suositellaan 18 vuotta täyttäneille, jolle ei voi antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta (Moderna, Pfizer tai Janssen).
Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.
– Novavaxin rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotteen ottamista. Jos ei ole aikaisemmin hakenut koronarokotetta, siihen on nyt hyvä mahdollisuus Jätkäsaaressa, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen toteaa.
Torstai 3.3.
15.56: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että aiemmin määriteltyihin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille annetaan kolmas koronarokoteannos, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on ohjeistettu jo aikaisemmin tarjoamaan tehosteannoksia.
Lisäksi THL suosittelee, että mahdollisuus kolmansiin rokoteannoksiin tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille vähintään kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.
Lapsilla ja nuorilla vakava koronatauti on hyvin harvinainen ja kahden rokoteannoksen teho on säilynyt hyvänä vakavia tautimuotoja vastaan. Perussairaudet kuitenkin lisäävät myös lasten ja nuorten riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.
12.11 Suomessa on todettu 6029 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 60 000 uutta tartuntaa, mikä on noin 23 600 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään kolme.
10.15 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa, että sairaalahoidossa on edelleen paljon koronapotilaita.
Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli sunnuntaina 27.2. yhteensä 316 koronapotilasta, kun viikkoa aiemmin 20.2. potilaita oli yhteensä 322. Arviolta 2/5 erikoissairaanhoidon potilaista on hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronavirustaudin vuoksi.
Teho-osastoilla oli 27.2. 44 potilasta, kun 20.2. määrä oli 38. Viikolla 8 teho-osastoille tuli 36 uutta covid-19-potilasta, kun edellisellä viikolla määrä oli 25. Ensisijaisesti koronavirustaudin takia tehohoidossa päivittäin olevien potilaiden määrä vaihteli välillä 29–31 viikon 8 aikana.
Epidemian kulun arviointiin liittyy edelleen huomattavaa epävarmuutta, THL huomauttaa. Koronaviruksen perimän kokonaismäärä Suomen jätevesissä on edelleen korkealla tasolla.
Kolmansien rokoteannosten ottamista suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Koronarajoitukset ovat keventyneet, mutta ihmisten on edelleen tärkeä pysyä sairaana kotona, käyttää maskia julkisissa sisätiloissa sekä huolehtia hyvästä käsihygieniasta.
Keskiviikko 2.3.
Suomessa on raportoitu 1 116 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 67 500 uutta tartuntaa, mikä on noin 16 300 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.
Sairaalahoidossa on 763 koronatartunnan saanutta potilasta, joista 31 on tehohoidossa.
Sairaalahoidossa olevien kokonaismäärä on noussut maanantaista 36 potilaalla, mutta tehohoidossa olevien määrä on laskenut neljällä.
Koronapositiivisten sairaalapotilaiden joukossa on myös ihmisiä, joilla koronavirus on todettu sivulöydöksenä ja joiden hoitoontulon ensisijainen syy on jokin muu.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään yksi. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on koko pandemian aikana raportoitu Suomessa 2 381.
Kaikkiaan koronatartuntoja on raportoitu Suomessa pandemian aikana noin 658 600.
Tiistai 1.3.
Suomessa on todettu 19 686 uutta koronatartuntaa kertoo THL. Luvussa on mukana tartuntoja sekä viime perjantailta, viikonlopulta kuin maanantailtakin, sillä THL:n tartuntatautirekisterissä oli häiriötä sekä perjantaina ja maanantaina, jolloin tartuntoja kirjautui yhteensä noin sata kappaletta.
Maanantai 28.2.
12.49:
THL:n mukaan koronavirustartuntojen valtakunnallinen ilmaantuvuus kahden viimeisen seurantaviikon aikana oli 1 407 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.
Koronatartunnan saaneita potilaita on THL:n mukaan sairaalahoidossa 727, joista tehohoidossa 35. Sairaalahoidossa olevat potilaat voivat olla sairaalassa myös jonkin muun syyn kuin koronan takia.
Suomessa raportoitiin tänään THL:n mukaan kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa kaikkiaan 2 366.
11.47: Tekninen häiriö THL:n tartuntatautirekisterin ilmoituksien käsittelyssä jatkuu. Viikonlopun ajalta on kirjautunut vain 28 uutta tartuntaa. Jo perjantaina häiriö supisti tartuntamäärän 71:een, kun tartuntoja on viime viikkoina ollut tuhansia päivittäin.
Häiriön aiheutti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä saatu suuri määrä variantti-ilmoituksia. Ilmoitusten prosessointi tartuntatautirekisteriin eli liittäminen aiemmin ilmoitettuihin tapauksiin on ollut hidasta, eikä kaikkien uusien ilmoitusten prosessointi ole ehtinyt toteutumaan viikonlopun aikana, THL selventää.
THL:n mukaan osa ongelmista on saatu jo ratkaistua ja tiedot päivittyvät seuraavan kerran tiistaina.
Perjantai 25.2.
13.33: Koronan leviämisriskin vuoksi pois töistä jääville myönnetään oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä, kertoo Sosiaali- ja terveysministeriö STM. Asetus astuu voimaan ensi maanantaina ja on voimassa tämän vuoden kesäkuuhun asti.
Haettaessa tartuntautipäivärahaa Kelasta tulee esittää todistus siitä, mille ajalle töihin osallistuminen ei ole suositeltavaa tartuntariskin vuoksi. Todistuksen voi saada julkisesta, yksityisestä- ja työterveyshuollosta ja sen voi antaa lääkärin lisäksi myös sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.
Todistuksesta tulee ilmetä tieto siitä, että henkilöllä on todettu laboratoriovarmennettu koronatartunta. Myös se tulee ilmetä, mille aikavälille poissaoloa työstä suositellaan. Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan, mikäli lasta ei voi viedä varhaiskasvatukseen tai kouluun ja huoltaja ei sen takia pysty tekemään ansiotöitään.
12.37: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin yliopisto ovat havainneet uuden omikronin alalinjojen BA. 1 ja BA. 2 yhdistymisestä syntyneen muunnoksen.
Tapauksia on toistaiseksi 11 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. THL tehostaa varianttiseurantaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.
12.16: Suomessa on tänään raportoitu 71 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ylen tietojen mukaan todellisuudessa tartuntoja on enemmän, mutta niitä ei ole saatu kirjattua tartuntatautirekisteriin HUSin prosessointiongelmien vuoksi.
Sairaalahoidossa tällä hetkellä on 725 koronapotilasta, joista 39 on tehohoidossa.
Torstai 24.2.
14.07: STM ja THL kertovat ohjaavansa Suomessa käyttämättä jäävät koronarokotteet muille EU-maille tai lahjoitettaviksi matalan- ja keskitulotason maille.
– Tavoitteena on edistää rokotteiden yhdenvertaista saatavuutta sekä globaalia terveysturvallisuutta, tiedotteessa kerrotaan.
Valtioneuvosto myönsi luvan rokotteiden lahjoittamiseen ja myymiseen 24.2.
12.50: Suomessa on raportoitu 7 931 uutta koronavirustartuntaa. THL ja STM kertovat, että koronatartunnan saaneiden sairaalahoidon tarve on pysynyt korkealla tasolla. Koronatartunnan saaneita potilaita oli keskiviikkona erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 354. Luku on samaa tasoa kuin viime viikolla, jolloin potilaita oli muutama enemmän.
Keskiviikko 23.2.
19.22: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella vielä voimassa olevat koronarajoitukset päättyvät viimeistään 28.2. Avit muistuttavat, että tartuntamäärät ovat edelleen korkeita, eikä epidemia ole ohi. Terveysturvallisuus kannattaakin muistaa kaikissa kokoontumisissa myös hiihtolomalla.
12.35: Suomessa on raportoitu 4 264 uutta koronatartuntaa. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Tiistai 22.2.
20.58: Maailman terveysjärjestö WHO katsoo, että koronaviruksen omikron-muunnoksen variantti BA.2:ta tulisi jatkossakin pitää huolta aiheuttavana varianttina.
15.20: Hallituksen koronaministerityöryhmä esittää, että ravintolarajoituksista luovutaan 1. maaliskuuta alkaen. Asiasta kertoo valtioneuvoston viestintäosasto tiedotteessaan.
Koronapandemian vuoksi asetetut anniskelua, aukioloa, asiakasmääriä ja istumapaikkaa koskevat vaatimukset poistuisivat ja voimaan jäisivät ainoastaan yleiset hygieniavelvoitteet. Yleiset hygieniavelvoitteet olisivat voimassa maaliskuun loppuun saakka kaikilla alueilla.
Tiedotteen mukaan ravitsemisliikkeitä koskevia rajoitteita tulee harkita uudelleen, jos sairaalakuormitus nousee olennaisesti.
11.51: Suomessa on tänään raportoitu 2 746 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Suomessa on THL:n mukaan vahvistettu yhteensä 77 738 tartuntaa viimeksi kuluneiden 14 päivän aikana. Se on runsaat 9 000 tartuntaa vähemmän kuin sitä edeltäneiden 14 päivän jaksolla. Vahvistettuja tartuntoja on THL:n mukaan koko epidemian ajalta lähes 625 500.
Suomessa ei ole tänään raportoitu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa kaikkiaan 2 329.
Maanantai 21.2.
11.50 Suomessa on perjantain ja viikonlopun aikana todettu 17 671 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 723 koronapotilasta, joista tehohoidossa on 35 potilasta.
Perjantain jälkeen uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia on sattunut 52.
Sunnuntai 20.2.
21.20: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin valmiustaso on laskettu tasolle 2, eli tehostettuun valmiuteen. HUS kertoo asiasta verkkosivuillaan. Valmiustasoa on alennettu siksi, että Uudellamaalla tartuntojen ja sairaalapotilaiden, ja erityisesti tehohoitopotilaiden määrä on selvässä laskussa.
HUSin valmiusohjeessa määritellään kolme eri tasoa valmiustilalle. Korkeimpaan valmiustilaan, eli täysvalmiuteen siirryttiin HUSissa 17. joulukuuta, kun omikronviruksesta tuli valtavirus pääkaupunkiseudulla ja se muutti terveydenhuollon kantokyvyn riskiarviota.
Koronavirusinfektion takia ensisijaisesti hoidettavien määrä HUSin sairaaloissa on laskenut alle 50:een ja tehohoidossa olevien alle 10:een.
Perjantai 18.2.
12:00: Suomessa on tänään raportoitu 4 328 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Kahden viime viikon aikana on raportoitu reilut 78 600 uutta tartuntaa, mikä on noin 16 700 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Sairaalahoidossa on 697 koronatartunnan saanutta potilasta, joista 30 on tehohoidossa.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään 12.
Torstai 17.2.
17.30: Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen koronarajoitukset kumotaan perjantaista lähtien, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotteessaan.
Kymenlaakson sairaanhoitopiirin arvion mukaan sairaalakuormituksen näkökulmasta epidemiatilanne on jatkanut tasaantumistaan alueella, vaikka virusta on yhä liikkeellä erittäin paljon. Voimassa olleista rajoituksista ei kuitenkaan arvioida enää olevan hyötyä epidemian leviämisen hillitsemisessä.
Länsi- ja Sisä-Suomen avi kertoo, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa oleva kokoontumisrajoitus päättyy suunnitellusti perjantaina. Käytännössä päätös tarkoittaa, että sairaanhoitopiirin alueella voidaan jälleen järjestää kaikenlaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.
Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ei myöskään jatka yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoittamista Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueella. Kokoontumisrajoitukset sisätiloissa päättyvät alueella sunnuntaina.
Etelä-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitukset puolestaan jatkuvat kevennettyinä lauantaista eteenpäin helmikuun loppuun asti.
Länsi- ja Sisä-Suomen avin päätöksen mukaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella voidaan järjestää sisätiloissa yleisötilaisuuksia, joissa osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on 75 prosenttia käytettävissä olevista istumapaikoista.
12.04: Suomessa on tänään raportoitu 7 953 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 79 800 uutta tartuntaa, mikä on noin 18 200 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään 23. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu koko pandemian ajalta 2 265.
Keskiviikko 16.2.
13.52 Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo Twitterissä kotitestinsä tuloksen näyttäneen koronatartuntaa keskiviikkona. Andersson kertoo työskentelevänsä tämän viikon kotoaan vointinsa mukaan.
11.59: Suomessa on raportoitu 5 956 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Sairaalahoidossa raportoitiin tänään olevan 716 ihmistä. Heistä 30 on tehohoidossa.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin 27. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu koko pandemian ajalta 2 242.
Tiistai 15.2.
15.35: Itä-Suomen aluehallintovirasto on 15.2.2022 kumonnut koronarajoituspäätökset Itä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Rajoitukset päättyvät välittömästi. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat rajoitukset jatkuvat vielä.
14.12: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee työnantajille, että laajasta etätyöstä voidaan 1. maaliskuuta alkaen siirtyä asteittain etä- ja lähityön yhdistämiseen.
Pääkaupunkiseudulla on toistaiseksi voimassa laaja maskisuositus. Maskin käytön jatkamista suositellaan edelleen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille, kun oleskellaan julkisissa sisätiloissa tai kuljetaan liikennevälineissä, joissa on myös muita ihmisiä. Maskia suositellaan käytettäväksi myös koulutiloissa kuudennesta luokasta eteenpäin.
11:58: Suomessa on raportoitu tänään 4 426 uutta koronatartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Maanantai 14.2.
15.45: Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa rajoitukset kumotaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston maanantaisella päätöksellä puolestaan tiistaista alkaen.
15.34: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt 2,7 miljoonaa ihmistä eli 48,9 prosenttia Suomen väestöstä, THL kertoo.
Toisen annoksen ottaneita on 4,2 miljoonaa, mikä on 75,6 prosenttia väestöstä. Ensimmäisen rokotteen ottaneita on puolestaan runsaat 4,4 miljoonaa eli noin 80 prosenttia väestöstä.
15.21: THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 44 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.
11.50: Suomessa on todettu perjantain jälkeen 12 410 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Koronaviruksen takia sairaalassa on 684 ihmistä, heistä 40 on tehohoidossa.
Perjantai 11.2.
16.03: Uudenmaan kokoontumisrajoitukset kumotaan maanantaina 14.2., kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Maanantaina 14.2. myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksia kevennetään niin, että yli 50 henkilön yleisötilaisuuksiin voi ottaa enintään puolet tilan enimmäishenkilömäärästä.
Vastaava kevennys tulee voimaan jo huomenna 12.2. Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella.
11.47: Suomessa on todettu tänään 10 386 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.
Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 715 koronatartunnan saanutta potilasta, joista 32 on tehohoidossa. Koronapositiivisten sairaalapotilaiden joukossa on viime aikoina ollut myös ihmisiä, joilla koronavirus on todettu sivulöydöksenä ja hoitoontulon ensisijainen syy on jokin muu.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään 29. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu epidemian aikana 2 170.
Torstai 10.2.
16.05: EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvien valvontaa jatketaan Suomessa 13. maaliskuuta asti. Ulkorajaliikennettä koskeviin rajoituksiin on kuitenkin tehty helpotus. Ensi viikon tiistaista alkaen ulkorajoilta saapuvien ei tarvitse rokotustodistuksen lisäksi esittää negatiivista koronatestitulosta, kuten aiemmin on edellytetty.
12.07: Suomessa on raportoitu 12 805 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia raportoitu 15.
11.28: Koronaviruksen aiheuttama tehohoidon tarve on pienentynyt jatkuvasti tammikuun puolivälistä alkaen, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki koronatilannekatsauksessa.
Uusien viikoittaisten tehohoitopotilaiden määrä on Voipio-Pulkin mukaan käytännössä puolittunut vuoden ensimmäisistä viikoista.
Eilen aamulla Suomen teho-osastoilla oli 30 koronapositiivista potilasta, joista 80 prosenttia eli 24 ihmistä oli hoidossa koronataudin vuoksi.
10.17: Suomessa on eiliseen mennessä varmistettu 53 omikronviruksen alamuunnosta, kertoo STM tiedotteessa. Alamuunnostartuntojen osuus on kasvanut erityisesti Husin alueella voimakkaasti.
Voit seurata alta STM:n ja THL:n koronatilannekatsausta:
Keskiviikko 9.2.
14.27: THL kertoi tänään 29 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta Suomessa. Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana uusia kuolemantapauksia on raportoitu 232, mikä on 26 enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.Kaikkiaan Suomessa on pandemian aikana todettu 2 136 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita. Ikäryhmässä todetut koronatartunnat edustavat puolestaan alle kymmenesosaa kaikista Suomessa todetuista tartunnoista.
Koronarokotteen kolmannen annoksen on nyt ottanut lähes puolet Suomen väestöstä. Tämä tarkoittaa noin 2,64:ää miljoonaa ihmistä.Toisen annoksen ottaneita taas on koko väestöstä lähes 76 prosenttia eli noin 4,16 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen ottaneita on noin 80 prosenttia eli 4,4 miljoonaa.
THL:n mukaan koronavirustartuntojen valtakunnallinen ilmaantuvuus on kahdelta viime viikolta 1 550 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Edellisten kahden viikon aikana ilmaantuvuusluku oli noin 2 020. Luvut ovat pyöristettyjä.
11.51: Suomessa on todettu tänään 4 520 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää testata virallisesti.
Koronaviruksen takia sairaalassa on 712 potilasta, joista tehohoidossa on 33.
10.17: Kotitesteillä on samalla lailla merkitystä koululaisille kuin muillekin kansalaisille, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Emmi Sarvikivi. Kotitesteillä on mahdollista varmistua taudinaiheuttajasta oireisena ja tämä voi osaltaan ohjata käyttäytymistä.
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan on perusteltua, että kotitestejä on maksuttomasti saatavilla koululaisille, kun niiden käyttöä suositellaan oireisille.
Näin testejä on saatavilla myös esimerkiksi monilapsisille perheille, joille useiden kotitestien hankkiminen voisi olla merkittävä taloudellinenkin taakka.
Tiistai 8.2.
14.30: Uudenmaan aluehallintovirasto aikoo huomioida pääkaupunkiseudun koronaryhmän suosituksen tapahtumarajoitusten purkamisesta myöhemmin tällä viikolla.
– Jos kokoontumisrajoitukset eivät ole enää alueella välttämättömiä, aluehallintovirasto tiedottaa rajoitusten kumoamisesta heti kun se on mahdollista, avi tiedottaa.
Rajoitukset kumoava päätös voitaisiin tehdä arviolta perjantaina. Myös muiden sairaanhoitopiirien tilannetta arvioidaan kuluvalla viikolla. Uudenmaan avin rajoituksia on Uudenmaan lisäksi voimassa Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Rajoitukset eroavat toisistaan erilaisten epidemiatilanteiden vuoksi.
14.12 Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee yleisötilaisuusrajoituksia purettavaksi 14. helmikuuta alkaen, mikäli sairaalakuormituksen kehitys jatkuu suotuisana. Päätöksen asiasta tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Toimijoiden tulisi tiloissaan edelleen ehkäistä lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä monipuolisin keinoin, jotta tiukempiin rajoituksiin ei olisi tarvetta palata.
Ryhmä suosittelee myös, että sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa sekä joukkoliikenteessä edellytettäisiin kasvomaskin käyttöä myös 14. helmikuuta jälkeen.
Tänään astuneen rajoituspäätöksen mukaan yleisötilaisuuksissa saa olla enintään 500 osallistujaa silloin, jos se on enintään 50 prosenttia yleisökapasiteetista.
13.38:
Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt 2,6 miljoonaa ihmistä eli 48 prosenttia Suomen väestöstä, THL kertoo. Annettujen kolmansien annosten määrä on kasvanut eilisestä noin 16 000:lla. Toisen annoksen ottaneita on noin 4,2 miljoonaa, mikä on liki 76 prosenttia Suomen väestöstä. Annettujen toisten annosten määrä on kasvanut eilisestä noin 19 000 annoksella.Ensimmäisen rokoteannoksen ottaneita on puolestaan 4,4 miljoonaa eli noin 80 prosenttia väestöstä. Annettujen ensimmäisten annosten määrä on kasvanut eilisestä noin 21 000 annoksella.
Koronan valtakunnallinen ilmaantuvuus oli THL:n viimeisimmällä kahden viikon seurantajaksolla noin 1 800 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti. Alueellisesti suurinta ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla (2 700) ja Vaasan sairaanhoitopiirissä (2 400). Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on noin 2 400.
Vähiten väkilukuun suhteutettuja tartuntoja samalla ajanjaksolla on puolestaan todettu Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on 900. Luvut ovat pyöristettyjä.
Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian aikana lähes 535000 koronavirustartuntaa.
11.58: Suomessa on tänään todettu 7 472 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää testata virallisesti.
Kahden viime viikon aikana on raportoitu lähes 85 500 tartuntaa, mikä on noin 26 000 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.
Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu kaksi. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa 2 097 koko pandemian aikana.
Koronan valtakunnallinen ilmaantuvuus oli THL:n viimeisimmällä kahden viikon seurantajaksolla noin 1 800 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti. Alueellisesti suurinta ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla (2 700) ja Vaasan sairaanhoitopiirissä (2 400).
Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on noin 2 400.Vähiten väkilukuun suhteutettuja tartuntoja samalla ajanjaksolla on puolestaan todettu Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on 900. Luvut ovat pyöristettyjä.Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian aikana lähes 535 000 koronavirustartuntaa.
Maanantai 7.2.
18.32: Jääkiekkoseura HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen ei peitellyt pettymystään Avin tekemiin rajoitushelpotuksiin. HIFK:n halliin mahtuisi yli 8000 katsojaa, mutta uuden linjauksen mukaan 500 henkilöä on maksimi.
– Uudenmaan tartuntatilanne tulee siis parantumaan vain sillä että ihmisiä ei päästetä jääkiekko-otteluun? Ei tiedetty, että tää oli pelkästään meidän varassa, Salmelainen twiittasi.
16.30: Tiistaista alkaen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella sisätiloissa voi järjestää enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia, tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Avin mukaan jatkossa 51–500 henkilön tilaisuuksissa osallistujamäärän on oltava enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa.
Päätös on voimassa 22. helmikuuta asti, mutta rajoitusta voidaan keventää uudella päätöksellä jo sitä ennen, jos epidemiatilanne etenee suotuisasti, avi kertoo tiedotteessaan.
14.53: Koronaviruksen aiheuttaman taudin takia sairaalahoitoa saa tällä hetkellä Suomessa 659 henkilöä. Heistä tehohoidossa on 38.
14.40: Aluehallintovirasto kumoaa kokoontumisrajoituksen Vaasan sairaanhoitopiirin alueella välittömästi.
Sairaanhoitopiirin antaman asiantuntija-arvion perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset kokoontumisrajoitukselle eivät enää täyty.
Päätös erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä kuitenkin pysyy voimassa 28.2 asti. Päätöksen mukaan tilojen käyttö on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Päätös koskee esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja ja museoita.
12.18: Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu perjantain jälkeen 37.
11.43: Suomessa on todettu viikonlopun aikana 19 898 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Huomioitavaa on, että tällä hetkellä tartuntaluvut eivät monestakaan syystä ole enää vertailukelpoisia aiemmin seurattuihin lukuihin. Taustalla ovat esimerkiksi se, ettei lieväoireisille riskiryhmiin kuulumattomille suositella viralliseen testiin menemistä, jos heillä ei ole tähän erityistä syytä. Näin ollen tartuntojen todellinen määrä on virallista lukua suurempi.
11.04: Koronaviruksen määrä jätevesissä on vähentynyt. Koronaviruksen määrä jätevedessä laski kaikissa niissä kaupungeissa, joissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee jätevesiseurantaa. Poikkeuksena on Rovaniemi, jonka uusin tulos puuttuu.
Eniten koronaviruksen määrä jätevedessä väheni Kouvolassa ja Lappeenrannassa.
Jätevesiseurannan tuoma tilannekuva koronaviruksen lukumääristä on testausaktiivisuudesta riippumaton. Tällä hetkellä jätevesiseurannan piirissä on lähes puolet Suomen väestön tuottamasta jätevedestä. Vertailtavat näytteet otettiin 30.–31. ja 23.–24. tammikuuta.
Perjantai 4.2.
12.02: THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 6 952 uutta koronatartuntaa.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu 17. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 2 058.
Koronavirustartunnan saaneita potilaita on sairaalahoidossa yhteensä 654. Heistä tehohoidossa on 33.
07.16: Vanhusten suojaaminen olennaista koronaan liittyvien kuolemantapausten välttämiseksi yhteiskunnan avautuessa, linjaa THL.
Suurin riskitekijä koronavirukseen liittyvissä kuolemantapauksissa on edelleen ikä, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino STT:lle. Hänen mukaansa lievempikin virusmuunnos voi olla kohtalokas ikääntyneelle ja etenkin rokottamattomalle ikääntyneelle.
Kun rajoituksia nyt aletaan purkaa, on kuolemantapausten välttämisen kannalta olennaista, että vanhainkodeissa ja vanhusten kotihoidossa saadaan pidettyä tartunnat pois.
Alle 60-vuotiailla merkittävin riskitekijä on rokottamattomuus. Tässä ikäryhmässä koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten joukossa ei ole ollut yhtään kolmesti rokotettua, Leino sanoo. Alle 60-vuotiaiden ikäryhmässä 88 prosenttia kuolleista on ollut kokonaan rokottamattomia.
Torstai 3.2.
16.10: Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekattavuus on hyvä, arvioi alueen koronarokotekoordinaatioryhmä. Ykkösrokotuksia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan saanut 89,8 % väestöstä ja kakkosrokotuksia 86,7 %. Luvut ovat vähintään 2 % korkeammat kuin maassa keskimäärin. Kolmasrokotuksia on väestölle KSSHP:n alueella annettu 52,5 %.
Koronanyrkki muistuttaa alueen väestöä kolmannen rokotteen ottamisen tärkeydestä nykytilanteessa.
–Vaikka koko Suomessa ollaan nyt purkamassa rajoituksia, korona ei ole keskuudestamme hävinnyt minnekään, vaan tarttuu omikron viruksen myötä erityisen herkästi henkilöstä toiseen, Koronanyrkki tiedottaa.
–Kolmas rokotus antaa vahvan suojan koronan vakavaa tautia vastaan, eivätkä kolmesti rokotetut taudinkantajat myöskään levitä tautia yhtä tehokkaasti kuin rokottamattomat.
11.56: Suomessa on raportoitu 6 788 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää virallisesti testata ja tiedonsiirto-ongelmien vuoksi tapauksia voi puuttua.
Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää virallisesti testata ja tiedonsiirto-ongelmien vuoksi tapauksia voi puuttua.
Koko koronavirusepidemian aikana Suomessa on vahvistettu kaikkiaan noin 508 000 tautitapausta.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu 29. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 2 041.
Keskiviikko 2.2.
16.07: WHO:n mukaan omikronin alavarianttia, eli BA.2-muunnosta, on todettu 57 maassa. Alavarianttia on havaittu myös Suomesta.
WHO:n mukaan se ei näyttäisi olevan edeltäjäänsä BA.1-muunnosta vakavampi.
Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta kertoi Maailman terveysjärjestö WHO:n edustaja, tohtori Boris Pavlin tiistaisessa tiedotustilaisuudessa.
15.50: Finlandia-hiihdon kilpailuun voidaan koronarajoitusten purkamisen ansiosta ottaa myös ilman lisenssiä olevia hiihtäjiä. Asiasta kertoo tapahtuman media ja viestintäpäällikkö Anton Floor tiedotteessa. Lisenssin tätä varten hankkineilla on mahdollisuus saada rahansa takaisin. Kilpailu starttaa sunnuntaina 20. tätä kuuta kello 9. Myös ”Virtual Finlandia” on edelleen voimassa.
15.09: Maskisuositus poistuu Vaasan peruskouluissa kolmannen ja neljännen luokan oppilailta tästä päivästä alkaen. Maskisuositus koskee edelleen 5.-9. luokan oppilaita.
15.05: Hallitus arvioi, ettei koronapassin uudelleenkäytön ottamiseen ole oikeudellisia edellytyksiä.
Marin kertoo kuitenkin, että passilainsäädäntöä kehitetään ja se pidetään työkalupakissa tulevien varianttien varalta.
– Passilainsäädäntöä tullaan kuitenkin kehittämään sen varalta, että tulee uusia variantteja. Tässä kohtaan sitä ei kuitenkaan oteta käyttöön, Marin sanoo.
Näin Marin kertoi tänään koronpassin tilanteesta:
15.00: Rajoituksia voidaan alkaa purkaa 14. helmikuuta alkaen, kertoi pääministeri Sanna Marin tänään tiedotustilaisuudessa Säätytalon portailla.
Ravintoloiden osalta luovutaan jaottelusta ruokaravintoloihin ja ravintoloihin.
Anniskelu lopetetaan yhdeltätoista illalla ja ravintolat suljetaan kahdeltatoista yöllä 14. päivä alkaen. 1. maaliskuuta olisi tarkoitus luopua ravintolarajoituksista kokonaisuudessaan ja tuolloin myös yökerhot voivat avata ovensa.
Hallitus suosittaa kokoontumisrajoituksista luopumista 14. helmikuuta niin, että tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutoiminta voidaan avata.
11.54: Tänään on todettu 8038 uutta koronatartuntaa. Luku ei THL:n mukaan enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää virallisesti testata.
Koko koronavirusepidemian aikana Suomessa on vahvistettu kaikkiaan noin 501 000 tautitapausta.
Sairaalahoidossa on 655 koronatartunnan saanutta potilasta, joista tehohoidossa on 37 potilasta.
Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu maanantain jälkeen 22. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 2 012.
Tiistai 1.2.
18.00: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueellinen pandemiaohjausryhmä esitti tänään tiistaina aluehallintovirastolle, että harrastus- ja virkistystilojen sulkua koskevaa tartuntatautilain 58 g -pykälää ei jatketa ensi lauantaista 5. helmikuuta alkaen.
Perusteena koronasulkujen asteittaiselle avaamiselle on parantunut tautitilanne. Pirkanmaalla todettiin viime viikolla aiempaa vähemmän koronatartuntoja, mutta myös testejä tehtiin Fimlabissa aiempaa vähemmän. Positiivisten osuus testatuissa ei ole kuitenkaan kasvanut, joka toisella Fimlabin laboratorion koronatestissä käyvällä todetaan koronatartunta.
– Tartuntaluvut eivät edusta enää todellista tautitaakkaa. Koronaa kuitenkin testataan edelleen paljon, vaikka kohderyhmä on rajattu muutamiin ryhmiin. Testauskriteerien muutos on hyvä ottaa huomioon lukuja tarkastellessa, sanoo ylilääkäri Jaana Syrjänen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.
16.11: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt keventää myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen rajoituksia. Tilat voidaan avata jälleen huomenna keskiviikkona 2. helmikuuta.
Lisäksi Etelä-Suomen avi keventää kokoontumisrajoituksia niin että sisätiloissa voi järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.
Ulkona kokoontumisten osallistujamäärää ei enää rajoiteta.
15.12: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa yleisötilaisuusrajoitusten keventämistä ensi viikon tiistaista alkaen. Asiasta tiedottaa Helsingin kaupunki.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että sisätilojen istumapaikalliset yleisötilaisuudet sallitaan tuolloin 50 prosentin kapasiteetilla.
– Enimmäisosallistujamäärä suositellaan kuitenkin rajattavaksi siten, että yleisöä voi ottaa enintään 500 ihmistä. Suuria yksityistilaisuuksia suositellaan vielä vältettäväksi, Helsingin kaupungin tiedotteessa sanotaan.
Tavoitteena on sallia sisätilojen yleisötilaisuudet ilman rajoituksia kokonaan 1. maaliskuuta alkaen, mikäli epidemiatilanne ja sairaalakuormitus sen mahdollistavat.
Suunta parempaan
Koronapandemiatilanne ja sen kehitys pääkaupunkiseudulla on ottanut suunnan kohti parempaa, tiedotteessa todetaan.
– Epidemia-aallon tautihuipun on arvioitu pääkaupunkiseudulla olevan ohitettu ja tilanteen yleisesti tasaantuvan, vaikka tartuntamäärät ovat yhä pysyneet korkealla tasolla.
Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kuitenkin edelleen maan vaikeimpia. Myös sairaalahoidon kuormitus on edelleen korkealla tasolla, vaikka sairaalahoidon tarve onkin kääntynyt vähitellen laskusuuntaiseksi.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto päättää yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista ja viestii päätöksestään myöhemmin.
11.42: Suomessa on todettu 3 244 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Lukema ei vastaa todellista tartuntatilannetta, sillä kaikkia tartunnan saaneita ei enää ehditä testata. Lukema on silti pienin yli kuukauteen: 29. joulukuuta Suomessa todettiin viimeksi vähemmän uusia tartuntoja vuorokauden aikana, tuolloin noin 2 500.
10.28: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelta on maanantaina valmistuneessa sekvensointisarjassa todettu odotetusti ensimmäiset koronaviruksen BA.2 -omikron-alavariantit, kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä. Lue lisää tästä artikkelista.
Uusimmat
-
20:22
NYT: Biden sallii Ukrainan käyttää pitkän kantaman ohjuksia Venäjää vastaan
-
20:18
Arja Korisevan elegantti esitys keräsi TTK-tuomaristolta kehuja
-
20:16
WRC-pomoa kuumotti ison uutisen julkaiseminen – "Voiko tällaista näyttää?"
-
20:10
Rikard Grönborgilta kova lausunto – Tapparassa yllättävä sensaatiotarina viritteillä
-
20:03
Isaac Sene ja Kastanja Rauhala villitsivät Jorma Uotisen: "Olette tuoneet tänä vuonna kisaan erotiikan latauksen"
-
19:22
Myrsky laantui – tuhansia kotitalouksia edelleen ilman sähköjä
-
19:20
Jätätkö pesukoneen päälle, kun lähdet kotoa? Suomalaiset ottavat tietoisia riskejä arjessa, koska se on "kätevää"
-
19:08
Sairaanhoitaja Janica miettii, miten pääsee töihin – näin Jyväskylän siltavaurio vaikuttaa saarelaisten elämään
-
19:01
Maajussille morsian -kaksikko paljastaa, miten sarja vaikutti elämään: "Muutama kirjekin on postilaatikkoon tullut"
-
19:00
Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi
-
18:59
Puolustusvoimain ex-komentaja huolissaan Ukrainan talvesta: "Kansalaisilla on kohta pimeää ja kylmä"
-
18:47
NHL:n suomalaisvahdille aukeamassa iso mahdollisuus – Coloradon ykköskassarista ikävä tieto
-
18:32
Silta suljettu vaurion takia Jyväskylässä – henkilöautoliikenne avataan osittain
-
18:30
Ilmavoimien upseerit syytteessä: Hornet-lentäjä sai tovereiltaan alatyylisen kutsumanimen – sitten nimi vaihtui törkeämmäksi
-
18:27
Tapparan ylivoima puhui tuhoisaa jälkeä SM-liigan ainokaisessa – hirmuloikka sarjataulukossa
-
17:59
Markku Kanerva päästää Joel Pohjanpalon irti, puolustajalle Huuhkajat-debyytti – tässä Suomen kokoonpano Kreikka-peliin
-
17:54
Huippulupaus Matilde, 19, kuoli traagisesti – siskolta tunteikas ele Levillä
-
17:46
Tältä näyttää päivä TTK-tuomarin silmin – yksi herkku yhdistää eritoten Jukka Haapalaista sekä Jorma Uotista ja sitä on aina oltava tarjolla
-
17:36
SDP tavoittelee ykköspaikkaa kevään alue- ja kuntavaaleissa
-
17:27
No nyt oli vihainen 128,2 km/h -kuti! Tapparan NHL-taustainen vahvistus säväytti Nokia Arenalla
-
Lataa lisää