Suomessa käynnissä venäjämielisen hakkeriryhmän laaja palvelunestohyökkäys

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan NoName hakee hyökkäyksellään näkyvyyttä.

Suomessa useisiin sivustoihin on viime päivinä kohdistunut laaja palvelunestohyökkäys. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta vahvistetaan STT:lle, että kyseessä on venäjämielinen NoName-hakkeriryhmä.

Perjantaina kohteena olivat Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan muun muassa valtiovarainministeriö, Keskuskauppakamari, Suomen Pankki, Verohallinto, Osuuspankki ja Helsingin kaupunki.

Hyökkäyksen laajuudesta huolimatta siitä ei koidu kaikille sivustoille välttämättä juurikaan haittaa.

Verohallinto kertoi perjantaina viestipalvelu X:ssä noin puoli kuuden aikoihin joutuneensa palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Verohallinnon sivuilla voi palvelunestohyökkäyksen seurauksena olla häiriöitä, mutta ne ovat olleet pieniä.

Myös Suomen Pankki kertoi joutuneensa palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Suomen Pankki kertoi asiasta X-tilillään perjantaina aamupäivällä. Keskuspankki kertoo, että tietoliikennettä ulkomailta rajoitetaan toistaiseksi varotoimenpiteenä.

Verohallinnosta kerrotaan STT:lle, että ulkomailta tuleva liikenne Vero.fi-sivustolle on pysäytetty ainakin lauantaiksi.

"Hyökkäysten vaikutus ohimenevää"

Viimeksi toukokuussa NoName teki palvelunestohyökkäyksiä useisiin suomalaiskohteisiin. Viime lokakuussa NoName iski Verohallinon sivuille viikon sisällä kahdesti.

Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Anssi Kärkkäisen mukaan NoName hakee hyökkäyksellään lähinnä näkyvyyttä.

– Viime päivinä on ollut enemmän iskuja Suomeen kuin viikkoihin. Tämä on enemmänkin mielenosoitus verkossa. Kaikista tilanteista ei ole sivustoille minkäänlaisia vaikutuksia, osasta on, hän sanoo.

Hyökkäysten vaikutus sivustoihin on Kärkkäisen mukaan ohimenevää. NoName-hakkeriryhmä on Kärkkäisen mukaan helppo tapaus käsitellä.

– NoName julkistaa avoimesti kohteensa verkossa, ja he julistavat kärkevästi hyökkäyksen olleen onnistunut, oli se sitten sitä todellisuudessa tai ei, Kärkkäinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat