Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky markkinoi ohjelmistojaan muun muassa Suomeksi.
Presidentti Joe Bidenin hallinto on kieltänyt venäläisen Kaspersky-tietoturvayhtiön suositut viruksentorjuntaohjelmat Yhdysvalloissa, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti Guardian.
Yhdysvaltojen kauppaministeriön mukaan se pelkää Kasperskyn uhkaavan Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta.
Kauppaministeri Gina Raimondon mukaan Venäjä on kerta toisensa jälkeen osoittanut, että sillä on sekä kykyä että halua hyödyntää venäläisyhtiötä kerätäkseen ja hyödyntääkseen arkaluontoista tietoa Yhdysvalloista.
Yhdysvaltojen kauppaministeriön mukaan Kaspersky ei enää pysty myymään ohjelmistojaan Yhdysvalloissa tai päivittämään jo käytössä olevia ohjelmistoja.
Kasperskyn mukaan se ei toimi tavalla, joka uhkaisi Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta. Päinvastoin, yhtiö väittää huomattavasti auttaneensa Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia.
Kasperskyn pääkonttori sijaitsee Moskovassa ja sillä on toimistoja brittilehti Guardianin mukaan 31 valtiossa ympäri maailmaa.
Yhdysvaltojen kauppaministeriön mukaan Kasperskyn ohjelmistoilla on yli 400 miljoonaa yksittäistä käyttäjää ja 270 000 yritysasiakasta yli 200 maassa.
Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2018 esityksen, jonka mukaan Kaspersky on "vahvistettu haitalliseksi". Kasperskyn mukaan kyberturvallisuusraportti perustui virheelliseen väittämiin. Saksalaisviranomaiset toivoivat maaliskuussa 2022, etteivät maan kansalaiset käyttäisi Kasperskyn tuotteita. Italia on kieltänyt Kasperskyn ohjelmistojen käytön julkishallinnossa.
Kasperskylla on myös suomenkieliset verkkosivut, joilla se myy ohjelmistojaan sekä koti- että yrityskäyttöön.