Suomessa kokonaisia kerrostaloja on yksityisten Airbnb-yrittäjien hallussa, mutta pian verottajalla ja taloyhtiöillä on keinonsa puuttua – "Heillä on täysin eri pelisäännöt kuin hotelliyrittäjillä"

16.2.91520650
imago images / teutopress/ All Over Press
Julkaistu 27.12.2019 06:01
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Matkailu- ja ravintola-alan elinkeinojärjestö MaRan toimitusjohtaja uskoo Suomen seuraavan Euroopan metropolien perässä ja löytävän työkalut Airbnb-yrittäjien saamiseksi samalle viivalle hotellien kanssa. Merkkejä muutoksesta on jo.  

Monissa taloyhtiöissä punnitaan parhaillaan sitä, mitä tehdä asuntojen lyhytaikaiselle vuokraukselle, esimerkiksi turistien keskuudessa suositun Airbnb-palvelun kautta. Jo pitkään hotelli- ja ravintola-alan ammattilaiset ovat olleet huolissaan epäreilusta kilpailuasetelmasta.

Samanaikaisesti monissa taloyhtiöissä naapurit ovat pohtineet, voiko seinän toisella puolella vilkkaasti vaihtuvaa turistivirtaa rajoittaa millään keinolla. Molempiin huoliin löytynee lisää vastauksia pian.

Ongelmana "Airbnb-ammattilaiset", ei harvakseltaan vuokraavat

Kritiikki kohdistuu ennen kaikkea ammattimaista toimintaa muistuttavaan palveluntarjontaan. 

– Emme ole kiinnostuneita siitä, että yksittäinen ihminen lomamatkallaan antaa viikoksi majoituksensa lomakäyttöön, vaan siitä, että tulee täysin ammattimaisia toimijoita, joilla on kokonaisia kerrostaloja, kerrostalorappuja tai kymmeniä asuntoja eri kerrostaloissa, Matkailu- ja tavintola-alan elinkeinojärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Hän viittaa julkisuudessa esillä olleisiin tapauksiin. Esimerkiksi Helsingissä Isolla Roobertinkadulla ja Bulevardilla tiedetään yhden yrityksen tarjonneen kerrostalon useassa asunnossa lyhytaikaista vuokrausta, mikä on voitu rinnastaa ammattimaiseksi majoituksen tarjoamiseksi. 

– Heillä on täysin eri pelisäännöt kuin hotelliyrittäjillä, vaikka he kilpailevat täysin samoista asiakkaista. Sellainen ei voi olla mahdollista pitkällä aikavälillä, Lappi sanoo. 

Lapin mukaan Helsingin lisäksi Rovaniemellä on huomattavan paljon Airbnb:n kautta tarjottavaa majoitusta, joka lähentelee hotellitoimintaa.

Alkuvuonna Rovaniemellä oli tarjolla yli 700 kohdetta Airbnb:ssä ja vastaavilla alustoilla. Ne kattavat yli neljänneksen kaupungin majoituskapasiteetista. Täysin tarkkaa tietoa Airbnb:n kautta välitettävistä yöpymisistä tai asunnoista ei ole olemassa. 

Lyhytvuokraus onkin kuohuttanut tunteita Rovaniemellä. Kesällä kaupungin kotitalouksiin jaettiin ulkoasultaan iltapäivälehteä muistuttava Salahotellit-julkaisu, joka kritisoi alueella kasvanutta Airbnb-toimintaa. 

Lehti oli täynnä lööppimäisiä otsikoita, joissa osansa saivat majoittajien lisäksi myös Rovaniemen rakennusvalvonta ja päättäjät.

Lehden päätoimittajan Sven Pahajoen mukaan vuokraustoiminta on riistäytynyt Rovaniemellä käsistä ja muuttunut ammattimaiseksi sekä samalla luvattomaksi "salahotellitoiminnaksi".

Lue lisää: Airbnb-majoitus kuumentaa tunteita Lapissa: Postin mukana jaettiin erikoinen Salahotellit-lehti – mistä on kyse?

Jotain mittasuhteita ilmiölle antaa esimerkiksi verohallinnon STT:lle viime kesänä keräämistä tiedoista. Niistä selviää, että noin joka kymmenes Airbnb:n tai muun alustatalousyrityksen vuokranantaja tienaa yli 10 000 euron vuokratuotot vuodessa.

Lue lisää: Vuokrabisneksessä useita porsaanreikiä – joka kymmenes Airbnb-vuokraaja käärii yli kymppitonnin tuotot, mutta verotus on omantunnon asia​​​​​​​

Hallitusohjelma lupaa verotuksen tasapuolistamista

Keväällä hallitusohjelmaan merkittiin kirjaus, joka lupaa hyviä uutisia hotellialalle. Kodin lyhytvuokrausta on nykylainsäädännön pohjalta hankala kieltää, mutta ainakin vuokraajat pyritään saattamaan verottajan piiriin. 

Hallitusohjelmassa on oma kirjauksensa siitä, että verottajalle tullaan antamaan lainsäädännölliset ja teknologiset keinot, joilla se saa tiedot vuokranantajien tuloista  automaattisesti digitaalisen alustatalouden toimijoilta. Airbnb:n lisäksi tällainen yritys on esimerkiksi taksipalveluihin rinnastettava Uber. 

Lappi toivoo uudistuksen toteuttamista pikimmiten.

– Se on hyvä uudistus, joka pitäisi toteuttaa nopeasti. Siellä on myös lausuma siitä, että Suomi sinänsä kannattaa tämän tapaisen talouden kasvua, mutta ottaa huomioon yritysten väliset reilut pelisäännöt. Tämä on juuri se, mitä me olemme halunneet, Lappi painottaa. 

– Nykyisin lainsäädäntö ja verotus ohjaavat asiakkaita toisiin yrityksiin, mutta ei toisiin. Niin ei voi olla, hän sanoo. 

Airbnb:n toimintaa on rajoitettu useissa Euroopan suurkaupungeissa, kuten Barcelonassa ja Pariisissa. 

– Kansalaisetkaan eivät pidä siitä, että yhä enemmän vuokrakäytössä olevia asuntoja siirtyy tällaiseen majoitusliiketoimintakäyttöön. Vuokrat nousevat ja ihmiset joutuvat muuttamaan yhä kauemmaksi keskustoista, Lappi sanoo. 

26.08378015

Monissa maissa on nähty mielenosoituksia lyhytvuokraamista vastaan, sillä sen on pelätty nostavan asuntojen vuokria ja työntävän asukkaita kauemmas keskusta-alueelta, kun lyhytvuokrattujen asuntojen myötä turistit saapuvat alueelle. 5. joulukuuta mieltä osoitettiin Berliinin Kreuzbergissä.

Lapin mukaan monet Pariisin pienyrittäjät vastustivat asuntojen lyhytvuokraamista, sillä se karsi samalla heidän asiakkaidensa määrää naapurustossa. Siinä missä aiemmin vakituisesti alueella asuvat käyttivät ahkerasti lähikauppojen ja -kampaamoiden palveluita, matkailijoita kiinnostavat muut palvelut. 

Timo Lappi uskoo, että Suomi seuraa eurooppalaisten kaupunkien esimerkkiä.

– Suomi tulee perässä, mutta jälkijunassa tässä, hän vakuuttaa.

Lue lisää: Airbnb aiheuttanut suurpaon Pariisista? Kouluja joudutaan sulkemaan, kun asukkaat muuttavat pois

Oikeuden päätös oli ennakkotapaus – myös Rovaniemellä nujerretaan ongelmaa järein keinoin

Helsingin hallinto-oikeus pätti joulukuussa, että Isolla Roobertinkadulla pyörinyt vuokraustoiminta Airbnb:n kautta oli asemakaavan vastaista, minkä myötä Helsingin kaupungilla on oikeus kieltää se. Yksi yritys vuokrasi yhteensä 11 asuntoa lyhytaikaiseen majoitukseen samasta asunto-osakeyhtiöstä. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, eikä se automaattisesti tarkoita sitä, että kaikenlainen vuokraustoiminta on taloyhtiöissä kielletty. Sitä voidaan pitää kuitenkin tietynlaisena ennakkotapauksena, joka auttaa räikeimpiin tapauksiin puuttumista. 

HS:n mukaan yhteensä 12 taloyhtiöstä on tehty toimenpidepyyntö Helsingin kaupungille sillä perusteella, että niiden epäillään harjoittavan ammattimaista majoitustoimintaa ilman viranomaisten siihen myöntämää lupaa. 

Täysin lyhytaikaisen vuokraamisen voi kieltää vain silloin, jos joka ikiseltä taloyhtiön osakkaalta on siihen kirjallinen suostumus, sillä se tulee olla kirjattuna yhtiöjärjestykseen. Suostumuksen saaminen on käytännössä vaikeaa, jos osakkaat jo asuvat ja omistavat asunnoissa. 

Rovaniemellä on tähän keksitty ratkaisu, kertoo Lapin Kansa. Parhaillaan kaupunkiin on rakentumaisillaan jo toinen kerrostalo, jonka taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on jo etukäteen erikseen kirjattu kielto Airbnb-toiminnasta. 

Lue myös: Vuokra-asunnon käyttö AirBnb:n kautta vaatii luvan vuokranantajalta – paitsi jos vuokraa korkeintaan puolet asunnosta ja asuu siellä samalla itsekin

Noin 3 000 lyhytaikaisista vuokraajaa jätti veronsa maksamatta viime vuonna – hintalapuksi 5 miljoonaa euroa

Airbnb kieltää asuntojen vuokraamisen bilettämiseen – taustalla joukkoampuminen halloweenjuhlissa

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live