Airbnb-toiminta hiertää naapurisopua – "Turhaakin pelkoa lietsotaan"

Airbnb-majoituspalvelun käyttö yleistyy Suomessakin kovalla vauhdilla. Esimerkiksi Helsingissä jo noin viideosa kaikista matkailijoiden yöpymisistä tapahtuu Airbnb-majoituksessa. Moni omistusasuja näkee tässä mahdollisuuden tehdä rahaa. Taloyhtiöissä ilmiöstä ei välttämättä olla niin innoissaan.

– Ihan jo se, että siellä asunnossa jatkuvasti vaihtuu asukas, aiheuttaa keskustelua. Yleensä taloyhtiössä tunnetaan tai tiedetään, kuka naapuri on, joten jos ”naapuri” jatkuvasti vaihtuu, tulee ehkä vähän turvattomuuden tunnetta, apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta kertoi Huomenta Suomessa viime keskiviikkona.

Myös avainten hallintaan ja vesimaksuihin liittyvät kysymykset kuumentavat tunteita. Ylipäätään Airbnb-toiminta on Suomessa vielä niin suhteellisen uusi ilmiö, että se on siksi omiaan herättämään joissakin ihmisissä epäilyksiä.

– Vähän sellaista turhaakin pelkoa siinä kyllä välillä lietsotaan, Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

– Airbnb:n idea on kuitenkin läpinäkyvyys. Asuntoa siellä tarjoavien tai sitä kautta ottavien profiili muodostuu siitä, miten heitä suositellaan siinä palvelussa. Pääsääntöisesti tällaisia palveluja käyttävät sellaiset henkilöt, jotka ovat saaneet aikaisemmin suosituksia. Sitä kautta yleensä ne asukkaatkin, joita tällaisissa asunnoissa on, ovat kyllä tosi fiksua porukkaa, Koro-Kanerva kuvailee.

Koro-Kanerva ja Pynnönen eivät soraäänistä huolimatta näe syytä Airbnb-toiminnan kieltämiseen, mutta molemmat ovat sitä mieltä, että joitakin täsmennyksiä ja rajanvetoa kaivattaisiin. Epäselvää saattaa esimerkiksi olla, milloin asunnon tilapäinen vuokraaminen ulkopuolisille muuttuu ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi.

– Taloyhtiö on tarkoitettu lähtökohtaisesti sitä varten, että siellä asutaan vakituisesti. Majoitustoiminta ei ole rinnastettavissa asumiseen, Pynnönen toteaa.

Myös Koro-Kanerva pitää tärkeänä, että asuntoaan Airbnb:n kautta vuokralle tarjoava ottaa selvää siitä, milloin toiminta alkaa kiinnostaa viranomaisia.

– Satunnainen, silloin tällöin kerran kesässä Pori Jazzien tai Savonlinnan ooperajuhlien aikaan tapahtuva majoittaminen katsotaan satunnaiseksi toiminnaksi. Siitä eivät myöskään viranomaiset sinänsä ole erityisen kiinnostuneita, Koro-Kanerva havainnollistaa.

Pynnösen mielestä Airbnb-toiminnassa mukana olevan osakkaan kannattaa keskustella asiasta ja toimintatavoista taloyhtiön kanssa.

– Nimenomaan vesimaksu aiheuttaa tällä hetkellä tunteita ja ehkä jopa mahdollisia riitoja taloyhtiöissä. Eli sovitaan esimerkiksi, kuinka monesta korvataan se vesimaksu, ja muutenkin ne pelisäännöt siihen toimintaan liittyen, Pynnönen esittää.

Voiko taloyhtiö rajoittaa tai suoranaisesti kieltää Airbnb-toiminnan osakkaaltaan? Entä voiko vuokralainen ”välittää” vuokra-asuntoaan Airbnb:ssä? Pitääkö Airbnb-tuloista maksaa veroja? Onko Airbnb-toiminnalla Suomessa vaikutusta asuntojen tai vuokrien hintoihin? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat