Suomessa kymmenet tuhannet käyttäneet dopingia – vanhemmat ostaneet aineita nuorille

8:21img
Julkaistu 25.09.2015 08:40
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Noin prosentti aikuisista suomalaisista on käyttänyt dopingaineita. Kokeilijoita on ollut noin 30 000–40 000, käyttäjiä on taas ehkä jopa 10 000.

Luku on muita Pohjoismaita pienempi: Ruotsissa dopingia on käyttänyt 4,4 prosenttia ja Norjassa 2,4 prosenttia väestöstä.

Vastoin mielikuvia suurin osa dopingin käyttäjistä on kuntoilijoita.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kerhoo Huomenta Suomen haastattelussa, että monesti dopingin käytön taustalla on tämän päivän kehoihanne.

– Halutaan supertuloksia nopeasti. Pitäisi olla lihaksikas, hoikka ja tehokas. Media vahvistaa tätä ulkonäköihannetta, jota yksilö lähtee sitten dopingin avulla tavoittelemaan, hän kuvailee.

Käyttäjä bodarin sijaan yhä useammin kuntosalikävijä

Dopingaineet

Dopingaineilla tarkoitetaan yleensä testosteronia ja sen johdannaisia, anabolisia steroideja ja niiden johdannaisia, kasvuhormonia ja kasvutekijöitä, klenbuterolia tai efedriiniä.

Dopingaineilla voidaan pyrkiä tehostamaan harjoittelua ja lihasmassan kasvua sekä parantamaan suorituskykyä.

Dopingaineiden käyttö aiheuttaa terveyshaittoja. Esimerkiksi testosteronin ja anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa hormonituotannon muutoksia. Erityisesti suurina määrinä ne lisäävät riskiä sydän- ja verisuonitauteihin, aivoinfarktiin ja mielialahäiriöihin.

Haittojen pysyvyyteen vaikuttaa se, miten nuori käyttäjä on ja miten pian aineiden käyttö lopetaan.

Käyttö on keskittynyt erityisesti nuoriin miehiin. Suomalaisista 25–34-vuotiaista miehistä 2,1 prosenttia on käyttänyt dopingaineita joskus elämänsä aikana. Käyttäjiä on kuitenkin myös naisissa.

Vaikka ennen doping liitettiin erityisesti kehonrakennukseen, on nykyään käyttäjä yhä useammin kuntosalikävijä.

– Fitnessiä ja kehonrakennusta ehkä liikaakin demonisoitu, sillä dopingia esiintyy kaikissa lajeissa, Laukka pohtii.

Yleisimmät käytetyt aineet olivat testosteroni, anaboliset steroidit ja efedriini. Monesti erityisesti pidempiaikaiset käyttäjät käyttävät useampia aineita.

Valtaosa aineista netistä – käyttäjällä ei tiedä mitä käyttää

Vaikka dopingaineiden käyttö ei ole laitonta, on niiden valmistus, maahantuonti ja levittäminen säädetty rangaistavaksi.

Noin 90 prosenttia dopingaineista hankitaan netin kautta. Suomessa on myös joitakin dopingliigoja ja välittäjiä, jotka aineita levittävät. Koska aineet tulevat pimeiltä markkinoilta, ei käyttäjälläkään ole varmaa tietoa, mitä aineita hän tosiasiassa saa.

Huomenta Suomen haastattelussa asiantuntijat kertovat jopa tapauksia, joissa aihetta tuntemattomat vanhemmat ovat tukeneet nuorten treenausta hankkimalla näille dopingaineita. Heidän mukaansa nuorelle hormonien käyttö on erityisen vaarallinen yhdistelmä.

2:39:10img

Doping hankkiminen

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa