Suomeen tuotavista dopingaineista suurin osa päätyy tavallisten kuntoilijoiden käyttöön. Tulli kertoi maanantaina takavarikoineensa viime vuonna doping -tabletteja ja ampulleita lähes 600 000 annosta. A-klinikkasäätiön mukaan pääosa 10 000 aktiivikäyttäjästä on miehiä, jotka pistävät itseensä kalliita anabolisia steroideja.
Takavarikoitujen tablettien ja ampullien määrä oli vielä viisi vuotta sitten vajaat 90 000 kappaletta, mutta viime vuonna aineita takavarikoitiin jo yli puoli miljoonaa kappaletta.
Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan aineita käyttävät muut ihmiset kuin kilpaurheilijat, sillä kuntoilijat käyttävät dopingaineita yhä enemmän.
– Varsinkin kalliimpien dopingaineiden takavarikkomäärät kasvavat huomattavasti, Sinkkonen toteaa.
Kiinni jääneissä eniten fitness-urheilijoita
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK:n mukaan Suomessa testattiin viime vuonna yli 2600 kilpaurheilijaa, joista dopingrikkomuksiiin syyllistyi alle kymmenen.
Viime vuosina on jäänyt kiinni eniten fitness-urheiljoita, vapaaottelijoita, amerikkalaisen jalkapallon pelaajia sekä painonnostajia.
Suomalaisista peräti 30 000–40 000 on kertonut käyttäneensä dopingaineita ainakin kerran.
Arviolta kymmenentuhatta aktiivikäyttäjää
A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattorin Jukka Koskelon mukaan aktiivikäyttäjien määrää on vaikea arvioida.
– 10 000 on ollut se määrä, mitä arviodaan kuntodopingin aktiivikäyttäjistä, Koskelo kertoo.
Dopingilinkki kouluttaa liikunnanohjaajia Suomessa ja ulkomailla dopinginhaittavaikutuksista. Tavalliset dopingkäyttäjiltä sekä heidän läheisiltään tulee anonyymeja kysymyksiä dopinginhaitoista.
Koskelo varoittaa dopinaineiden monenlaisista haittavaikutuksista.
– Se riippuu dopingaineesta, käyttömäärästä ja kuinka pitkään niitä on käytetty. Yksi esimerkki on sydämeen ja verenkiertoelimistöön kohdistuvat haittavaikutukset, Koskela varoittaa.