Suomessa muhii kansanterveydellinen aikapommi: "Voi olla, että lähivuosina nähdään jopa kuolleisuusvaikutuksia"

8:24img
Videolla: Koronapandemia on viivästyttänyt sairauksien diagnosointia Suomessa. Millaisia vaikutuksia hoitovelalla voi olla? Uutisaamun haastattelussa THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen.
Julkaistu 21.03.2022 10:12

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Koronapandemia on vaikuttanut suomalaiseen terveydenhuoltoon monin eri tavoin. Asiantuntijat ovat huolissaan erityisesti koronan aiheuttamasta hoitovelasta. 

MTV:n Uutisaamussa nostettiin maanantaina puheenaiheeksi koronan sivuvaikutukset perusterveydehuoltoon. Pandemian vuoksi on muodostanut eräänlainen kansanterveydellinen aikapommi, kun muut sairaudet ovat jääneet pahimmillaan tutkimatta ja diagnosoimatta.

THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikaisen mukaan erityisen huolestuttavaa on diagnostiikan viivästyminen. Laatikaisen mukaan vuonna 2020 tunnistettiin joidenkin pitkäaikaissairauksien suhteen jopa 15 prosenttia vähemmän tautitapauksia kuin edellisenä vuonna. 

– Tällaisia ovat olleet esimerkiksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti, astma ja hampaiden sidekudosten sairaudet, Laatikainen listasi Uutisaamussa.

Hoitovelalla voi olla vakavat seuraukset

Kyse ei kuitenkaan valitettavasti ole siitä, että sairauksien määrä olisi yhtäkkiä kääntynyt laskuun. Koronapandemian myötä perusterveydenhuollon palvelut heikkenivät, ja osa ihmisistä jätti myös menemättä lääkäriin lievissä oireissa infektiotartunnan pelossa. 

Viivästynyt diagnoosi voi Laatikaisen mukaan johtaa siihen, että sairauden kanssa on vaikeampaa päästä hoitotasapainoon. Vaikutukset voivat olla todella vakavat. 

– Esimerkiksi Syöpärekisteri on raportoinut, että syöpiä todettiin vuonna 2020 jopa 4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna, vaikka niiden oletettiin lisääntyvän. Kyse on tautiryhmästä, jossa varhainen diagnostiikka on erittäin tärkeää. Syövän ennustehan rippuu levinneisyydestä. Mikäli tauti pääsee leviämään, niin tietysti ennuste huononee.

Videolla: Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? Artikkeli jatkuu videon alla.

2:17img

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Millaisista oireista kannattaa hakeutua lääkäriin?

"Voi olla, että lähivuosina nähdään jopa kuolleisuusvaikuksia"

Vielä on kuitenkin suuri kysymysmerkki, kuinka paljon sairauksia on jäänyt diagnosoimatta koronapandemian vuoksi. THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikaisen mukaan on kuitenkin todennäköistä, että tautitapausten määrä tulee nousemaan, kun terveydenhuollon palveluita pystytään palauttamaan ennalleen. 

– Emme vielä tiedä kuinka paljon diagnostiikka on viivästynyt. Jos kyse on sitten lopulta vain muutamista kuukausista, niin voi olla, että emme nää kovin suuria vaikutuksia. Mutta jos diagnostiikka on viivästynyt enemmän, niin voi olla, että lähivuosina nähdään jopa kuolleisuusvaikuksia.

Syöpädiagnoosin viivästyminen on riski, mutta mitä muita vakavia sairauksia on jäänyt diagnosoimatta? Onko tilanteelle enää mitään tehtävissä? Katso videolta THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikaisen haastattelu.

Lue myös: MTV selvitti: Mielenterveyskäyntien määrä kasvanut valtavasti korona-aikana - "Minkälaiset pitkäaikaisvaikutukset ovat heillä, joiden elämä on hajonnut?"

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi