MTV selvitti: Mielenterveyskäyntien määrä kasvanut valtavasti koronan aikana: "Minkälaiset vaikutukset ovat heillä, joiden elämä on hajonnut?"

2:04imgVastaanotot mielenterveysongelmien takia kasvaneet rajusti koronan aikana.
Julkaistu 15.03.2022 08:35
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöihin liittyvät perusterveydenhuollon käynnit ovat kasvaneet korona-aikana liki 40 prosenttia. Suurta kasvua on muun muassa ADHD:hon, syömishäiriöön ja ahdistuneisuuteen liittyvissä käyntimäärissä. Asiantuntijan mukaan korona on lisännyt eriarvoistumista.

Alan professori on havainnut, että kansalaisten mielenterveydessä on nähtävillä kahtiajakautumisen kasvu. 

– Hoitojärjestelmä joutui aikamoisen kuormituksen kohteeksi ja  monet ihmiset tippuivat hoidoista. Toinen ryhmä on ihmiset, joiden elämäntilanne sai iskuja: työpaikan menetyksiä, konkursseja, on voinut läheisiä sairastua ja jopa kuolla, toteaa sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta. 

Sami Pirkola

Ihmiset hakevat apua ja se on myös hyvä asia

MTV Uutiset selvitti palveluiden käyttöä käyntisyiden perusteella. Alapuolella olevassa kuvassa on ryhmiä, joissa luvut ovat korona-aikana kasvaneet paljon.

Mukaan kokonaisuuteen on otettu avosairaanhoito, mielenterveystyö ja opiskelijaterveydenhuolto – tosin rekistereistä puuttuu osa Helsingin viime vuoden luvuista Apotin vuoksi.

1403-Perusterveydenhuollon-vastaanottokaynnit-gr-1MTV

Ihmiset hakevat apua ja se on myös hyvä asia, arvioi professori Pirkola.  

– Ei voi olla ajattelematta, että kasvu liittyy ympärillä olevaan tilanteeseen ja pandemian tuottamaan yleiseen kuormaan. Toisaalta se voi liittyä myös terveyspalvelujen käytön nopeaan muutokseen, siihen, että ihmiset ovat lähteneet hakemaan apua. 

"Jätetään käyntejä väliin, harvennetaan tai jäädään pois hoidoista"

Vastaavasti skitsofreniaa sairastavien käynnit ovat vähentyneet tuhansilla. Jos katsotaan laajemmin, rekistereissä pistää silmään kotihoidon puolella tapahtuneet dementiasyystä tehdyt käynnit, koska niissä näkyy romahdus. 

1403-Perusterveydenhuollon-vastaanottokaynnit-gr-3MTV

Se, että käyntimäärät ovat vähentyneet, ei tiedä hyvää, sanoo Pirkola.

– Jätetään käyntejä väliin, tai harvennetaan tai jäädään pois hoidoista. Se on suuri huolenaihe ja se tuottaa omalta osaltaan hoitovelkaa. 

Tulevaisuus herättää kysymyksiä.

– Minkälaiset pitkäaikaisvaikutukset ovat heillä, joiden elämä on sotkeentunut tai hajonnut tai tukirakenteet ovat pettäneet, niin mitä heille käy?

Tuoreimmat aiheesta

Masennus