"Suomessa on käynnissä kokaiinibuumi" – Tullin mukaan ennen takavarikoitiin grammoja, nyt kiloja

2:19imgSeitsemän uutiset: Tullin takavarikoimien huumelääkkeiden määrä on moninkertaistunut.
Julkaistu 17.10.2021 15:24

Joonas Lepistö

Suomessa on käynnissä kokaiinibuumi, sanoo Tulli.

Tästä Tullin puolivuotistilastosta on nähtävissä trendi ja se on kasvava. 

– Ennen takavarikoitiin grammoja, nyt kiloja, tiivistää Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Grafiikka: Kokaiini 2017-2021MTV Uutiset

Voidaanko jo puhua buumista?

– Kyllä Suomessa on käynnissä kokaiinibuumi.

Kokaiinia on pidetty viihdehuumeena. Onko se enää sitä?

– Kyllä on selvästi havaittavissa myös ongelmakäyttöä, Sinkkonen sanoo.

 Kun katsoo kokovuotistilastoa, joukosta erottuu vuosi 2019.

– Tuolloin iso takavarikko vääristää tilastoa. Suunta on kasvava.

Grafiikka: Kokaiini 2008-2020Mtv Uutiset

Noin joka kymmenes nuorehko mies kokeillut kokaiinia

– Vaikka kokaiinin kokeilu ja käyttö on yleistynyt, on hyvä pitää mielessä, että myös kannabiksen, amfetamiinin ja ekstaasin kokeilu ja käyttö ovat Suomessa 2000-luvulla yleistyneet ja että kaikkien näiden aineiden kokeilu ja käyttö on kokaiinia yleisempää, sanoo erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

 Vuonna 2018 kolme prosenttia suomalaisista raportoi joskus elämänsä aikana kokeilleensa kokaiinia. Nuorten kohdalla määrät ovat kuitenkin kaksin-kolminkertaisia.

– Kokeilut ovat yleisimpiä 25–34-vuotiailla nuorilla aikuisilla miehillä. Koko 25–34-vuotiaiden ikäryhmästä 6 % on kokeillut kokaiinia ja tämän ikäryhmän miehistä 9 %. 

6 prosenttia 25–34-vuotiaiden ikäryhmästä on noin 40 000 henkilöä ja 9 % 25–34-vuotiaista miehistä on noin 30 000 henkilöä.

– Kyse on elinaikaisista kokeiluista, eli 6 prosenttia tästä ikäryhmästä on joskus elämänsä aikana kokeillut kokaiinia, mutta kokeilut ovat voineet jäädä yhteen tai kahteen kertaan ja olla jo kauan sitten taakse jäänyttä elämää, Karjalainen kertoo.

– Eurooppaan verrattuna kokaiinia käytetään Suomessa suhteellisen vähän, tutkija summaa.

 ”Huumeiden käyttö on ylipäänsä voimakkaasti kasvanut”

 Ketkä kokaiinia käyttävät?

– Kokaiinia ei käytetä Suomessakaan vain yhdellä tavalla. Tutkimustietojen ja laboratoriotulosten perusteella kokaiinia käytetään satunnaisesti viikonloppuna mahdollisesti esimerkiksi juhlinnan yhteydessä, mutta lisäksi ongelmakäytössä ja sekakäytön osana, joka näkyy myös yhteiskunnallisina lieveilmiöinä kuten huumerattijuopumuksena. Kokaiinin kallis hinta osaltaan rajoittaa käyttöä ongelmakäyttäjien keskuudessa, kertoo yksikönpäällikkö Teemu Gunnar THL:stä. 

 Viimeisten vuosikymmenten aikana Suomessa huumeiden käyttö on ylipäänsä voimakkaasti kasvanut ja viimeisen vuosikymmenen aikana kokaiinin tarjonta on lisäksi kasvanut Suomessa. 

– Jälkimmäiseen puolestaan vaikuttaa ylipäänsä maailmanlaajuinen tarjontatilanne kokaiinin osalta. Tarjonta ylipäänsä Eurooppaan on kasvanut, jolloin kokaiinia riittää myös kauemmas lähtömaista Etelä-Amerikasta, sanoo Gunnar. 

Kokaiini osallisena sadoissa huumerattijuopumuksissa

 Jätevesitutkimusten perusteella käyttö painottuu Suomessa voimakkaasti viikonloppuihin. 

– Kokaiinia esiintyy kuitenkin Suomessakin lisääntyvästi ongelmakäytössä. Esimerkiksi huumerattijuopumustapauksissa kokaiini oli osallisena yli 400 tapauksessa vuonna 2020. Määrä on kasvanut voimakkaasti 10 vuodessa, samoin kuin väestötason käyttömäärätkin jätevesitutkimusten perusteella, Gunnar toteaa.

Katso video: Tulli löysi banaanikontista 12 kiloa kokaiinia syyskuussa 2019. Tapaus paljastui, kun satamatyöntekijä havaitsi mieskaksikon konttien luona.

4:03img

Tuoreimmat aiheesta

Kokaiini