Näin amfetamiinin käyttö on räjähtänyt viimeisen vuosikymmenen aikana Suomessa – kuvat näyttävät huiman kasvun

13:35img
Katso video: Miksi juuri amfetamiinin käyttö on voimakkaasti lisääntynyt Suomessa? Asiantuntija arvioi syyt.
Julkaistu 18.05.2021 18:11

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen jätevesitutkimuksen viesti on selkeä. Amfetamiinin käyttö on Suomessa kasvanut. Kokosimme 12 kaupungin huumeiden käytön kehityksen vajaan vuosikymmenen ajalta.  

THL tutki huumeiden käyttöä jätevesitutkimuksella 27 kaupungissa lähialueineen. Seurantajaksot olivat marras-joulukuussa 2020 ja lisäksi Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta tämän vuoden maaliskuulta. 

Helsingissä huumeiden käyttö on kasvanut miltei läpi seurantajakson. Amfetamiinin käyttö pääkaupungissa on yli viisinkertaistunut vuodesta 2012, jolloin seuranta aloitettiin. Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin maaliskuussa 2021 mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät eli yli 1 000 milligrammaa tuhatta asukasta kohden päivässä.  

Korkeimmat käyttömäärät mitattiin Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla, jonka toiminta-alueeseen kuuluu Helsingin lisäksi Vantaan keski- ja itäosia sekä Tuusula, Sipoo, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Pornainen. 

1805-huumeet-hki-gr

Pääkaupunkiseudulla myös Espoossa amfetamiinin käyttö on lisääntynyt huomattavasti, lähes kuusinkertaistunut vuodesta 2012. Maaliskuussa sitä käytettiin 582 milligrammaa tuhatta asukasta kohden päivän aikana.  

1805-huumeet-espoo-gr

Amfetamiinin mittaushistorian korkeimpia lukemia mitattiin myös Lahdessa ja Lappeenrannassa. Marraskuun lukema oli Lahdessa 925 milligrammaa tuhatta asukasta kohden päivän aikana, Lappeenrannassa 462.  

1805-huumeet-lahti-gr

1805-huumeet-lappeenranta-gr

Myös Tampereella kasvu on ollut rajua. Vuonna 2012 amfetamiinia käytettiin kaupungissa noin 59 milligrammaa tuhatta ihmistä kohden päivän aikana. Viime marraskuun lukema on noin 439. 

1805-huumeet-tre-gr

Pohjoisempana Rovaniemellä amfetamiinin käyttö on niin ikään lisääntynyt. Marraskuussa 2012 sitä käytettiin noin 59 milligrammaa päivässä tuhatta asukasta kohden päivän aikana. Nyt vastaava lukema viime marraskuussa oli 503.  

1805-huumeet-rovaniemi-gr

1805-huumeet-oulu-gr

Amfetamiinin käytön kasvua oli havaittavissa myös Kotkassa, vaikka viimeisin mittaus onkin pienempi kuin parissa aiemmassa. 

1805-huumeet-kotka-gr

Metamfetamiinia käytetään Suomessa puolestaan hyvin vähän. Sen käyttö on vähentynyt vuosista 2016 ja 2017, jolloin sen käyttö ylitti pääkaupunkiseudulla jopa amfetamiinin käyttömäärät. 

Metamfetamiini eli niin sanottu “kristalli” on amfetamiinia vahvempaa huumetta.  

Lue myös: Huumeet aiheuttavat vuosittain enemmän kuolemia kuin liikenne – tällainen on tyypillinen huumemyrkytykseen kuollut

Koronarajoitukset saattaneet hillitä bilehuumeiden käyttöä

Kokaiinin käytön kasvu on puolestaan taittunut ja osaltaan sen käyttö on jopa vähentynyt.  

Esimerkiksi Helsingissä kokaiinin käyttö oli huippulukemissa elokuussa 2020, jolloin sitä käytettiin 267 milligrammaa tuhatta asukasta kohden päivän aikana. Tuorein mittauslukema on noin 190.  

Myös muun muassa Espoossa, Turussa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Tampereella ja Kuopiossa kokaiinin käyttö on laskenut. THL:n mukaan muutokset näkyvät juuri suurissa kaupungeissa ja kokaiinin käyttö on yhä harvinaista Tamperetta pohjoisemmassa Suomessa.  

1805-huumeet-turku-gr

Myös MDMA:n eli ekstaasin käyttö on vähentynyt viimeisimmässä mittauksessa. Laskua oli esimerkiksi Helsingissä, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Kuopiossa.  

1805-huumeet-kuopio-gr

Usein bileissä käytettyjen kokaiinin ja ekstaasin käyttö voi olla vähentynyt koronarajoitusten seurauksena.  

– Kokaiinin käyttö on tasaantunut ja ekstaasin käyttö jopa vähentynyt koronarajoitusten aikana useissa tutkimuskaupungeissa. Tähän ovat mahdollisesti vaikuttaneet paitsi huumeiden saatavuus, myös kokoontumisrajoitukset sekä iltaelämää koskevat rajoitukset, kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä kertoo tiedotteessa.  

Lue myös: Lisääntyvät huumekuolemat ovat vain jäävuoren huippu, sanoo A-klinikkasäätiön johtaja: ”Tuon pitäisi olla yhteiskunnalle varoittava signaali”

Huumerattijuopumusten määrä kasvaa käytön mukana 

Huumeiden käytöllä on havaittu olevan selkeä yhteys rattijuopumuksiin, jotka johtuvat huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamisesta. THL:n mukaan erityisesti amfetamiinin käytön kasvu on havaittavissa myös rattijuopumustilastoissa.  

Kymmenen kaupungin ja niiden lähialueiden mittauksissa näkyy, kuinka huumausaineista johtuvien rattijuopumisten määrä on kasvanut samaa tahtia huumausaineiden käytön kanssa.  

Vuonna 2012 huumeratista kärähdettiin päälle 2000 kertaa ja huumeita löytyi kymmenen kaupungin jätevesistä vajaat 250 kiloa. Vuonna 2020 huumerattijuopumusten määrä lähentelee 10 000 ja jätevesistä huumeita löydettiin lähes 800 kiloa.  

THL2021 Huumeet jätevesiseuranta

Kuvan luvut ovat peräisin kymmenestä kaupungista: Helsinki, Espoo, Turku, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Rovaniemi. 

Huumeita liikkuu eniten suurissa kaupungeissa 

Suuressa kuvassa huumeiden käyttö keskittyy erityisesti pääkaupunkiseudulle ja isoihin kaupunkeihin.  

THL:n mukaan huumeiden käytössä on merkittäviä alueellisia eroja. Pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla kaikkien huumeiden yhteiskäyttömäärät ovat moninkertaistuneet mittaushistorian aikana. 

Sen sijaan Lahdessa ja Turussa kasvu on ollut kasvu on ollut vähäisempää. Vaasassa ja Joensuussa huumeiden käyttömäärät ovat puolestaan laskeneet lähes aiempien vuosien tasolle viime vuoden keväänä havaitun piikin jälkeen.  

1805-huumeet-vaasa-gr

Maarianhamina otettiin tutkimukseen mukaan vasta vuonna 2018, mutta siellä lasku on ollut parissa vuodessa huomattavaa. Amfetamiinin käyttettiin marraskuussa 2018 236 milligrammaa tuhatta asukasta kohden päivän aikana. Viime marraskuun lukema on 51. Myös ekstaasin käyttö on vähentynyt moninkertaisesti.  

1805-huumeet-maarianhamina-gr

Eurooppalaisessa vertailussa Suomessa käytetään amfetamiinia edelleen enemmän kuin muualla. Kokaiinin käyttö on puolestaan Euroopassa Suomea yleisempää, vaikka kokaiinin käyttömäärät ovatkin kasvaneet etenkin pääkaupunkiseudulla pitkällä aikavälillä.  

Voit katsoa kaikkien 27 mittauskaupungin tilanteen täältä

THL:n jätevesitutkimus 

  • THL:n tekemä jätevesitutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista. 
  • Suomen tilannetta arvioidaan kansainväliseen huumetilanteeseen.  
  • Tutkittavien kaupunkien piirissä asuu noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.  
  • Jätevesitutkimus aloitettiin vuonna 2012.   

  

Katso myös video: Huumeidenkäyttäjille tarjotaan apua metroasemilla

4:54img

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet