Pihasaunojen suosio on kasvussa ja osa taloista rakennetaan nyt ilman sisäsaunaa. Ilmiö on tuttu menneiltä vuosikymmenitlä, jolloin pihalta löytyvä sauna oli se yksi ja ainoa.
Valmissaunojen suosio on kasvanut. Sauna omalla pihalla voi korvata etelänmatkan ja kylpyläloman, se on helppo ja edullinen tapa irtautua arjesta.
– Pihasauna on köyhän miehen karibia, naurahtaa saunaharrastaja Timo Isotalus.
Isotalus on ollut rakentamassa vuosien varrella erilaisia pihasaunoja, kuten lauttasaunoja ja telttasaunoja. Tällä hetkellä hän harrastaa saunomista aktiivisimmin uuden kotinsa sisäsaunassa.
– Pihasauna on kuitenkin eri asia: siinä löyly on usein parempi ja hapekkaampi kuin sisäsaunassa, siellä jaksaa saunoa kauemmin ja toisaalta pihalla arjesta pääsee paremmin irti.
Saunominen tarkoittaa Isotalukselle nimenomaan rentoutumista ja arjen pysäyttämistä.
Sisäsaunan voi korvata pihasaunalla
Pihaan ja puutarhaan panostamisen myötä pihasaunat ovat nousseet trendiksi.
– Koti on laajentunut myös pihalle, kotoilu on saanut rinnalleen pihailun, naurahtaa Luona-saunojen toimitusjohtaja Jonna Takkunen.
Nyt rakennetaan uusia taloja, joissa sisäsaunaa ei ole ollenkaan. Ainoa sauna löytyy ulkoa, samalla tavalla kuin 50 vuotta sitten.
Jonna Takkunen on Isotaluksen kanssa samaa mieltä saunan tarkoituksesta.
– Hektinen elämä vaatii täydellisen rentoutumisen, sisäsaunassa arki saattaa olla liian lähellä.
Turun Fimexin toimitusjohtaja Kai Kosklin kertoo, että suomalaista tynnyrisaunaa kaivataan jo ulkomaillakin.
Sitä menee ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Itävaltaan, Saksaan ja Espanjaan hän toteaa.
Tynnyrisaunan voi saada käyttöön nopeastikin. Hinnaltaan se pyörii muutamasta tuhannesta hieman alle kymmeneen tuhanteen euroon.
– Me toimitamme koko saunan ja se käytännössä nostetaan pihalle valmiin pohjan päälle. On kuitenkin otettava huomioon, että se vaatii rakennusluvan. Mutta käytännössä puoli tuntia siitä kun me olemme saapuneet pihalle, voi saunan laittaa päälle.
Kuvat viikonlopun OmaMökki-messuilta Helsingin Messukeskuksesta.
(MTV3)