Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?

Maitohorsma
Maitohorsman versoja voi käyttää parsan tapaan. Maitohorsma tunnetaan myös nimellä rentunruusu.Shutterstock
Julkaistu 24.04.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Parsakausi on parhaillaan käynnissä, mutta perinteisen tankoparsan lisäksi kannattaa kokeilla myös "köyhän miehen parsaa".

Vinkkasimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin parhaita parsareseptejämme. Varma kevätklassikko on tietysti parmesaanilla ja sitruunalla viimeistelty parsarisotto.

Parsaa voi syödä myös raakana

Nyt Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry vinkkaa erilaisia käyttötapoja parsalle. Parsaa voi keittää, paistaa, grillata tai paahtaa uunissa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että parsaa voi syödä myös raakana.

– Nuorta vihreää parsaa voi nauttia myös kypsentämättömänä esimerkiksi salaatissa ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä höylättynä, vinkkaa kehityspäällikkö Marita Suontausta tiedotteessa.

Jos parsan päättää kypsentää, kannattaa varoa sen ylikypsentämistä. Parsa kannattaa jättää mieluummin raaemmaksi, jotta siinä on purutuntumaa ja makua. 

Suontausta muistuttaa, ettei vihreää parsaa välttämättä tarvitse kuoria. Valkoisen parsan varsi kuoritaan ennen käyttöä, sillä sen kuori on vihreää parsaa kuituisempi. 

– Kuoriminen käy näppärimmin terävällä kuorimaveitsellä ja parsa leikkuulaudalla maaten. Katkaise sekä vihreän että valkoisen parsan puumainen tyvi ennen käyttöä.

Lue myös: Ei liemikuutiota parsarisottoon! Nappaa kokkien risottovinkit ja parhaat parsaohjeet

Maitohorsma on "köyhän miehen parsa"

Kevät on myös erilaisten villiyrttien ja -vihannesten aikaa. Maukkaita villivihanneksia ovat esimerkiksi voikukka, nokkonen, maitohorsma, piharatamo, siankärsämö ja apilat.

Villivihanneksista kiinnostuneet käyttävät keväisissä ruoissa parsan sijaan maitohorsman nuoria, alle 10 sentin versoja ja silppuavat horsman lehtiä salaatteihin.  

Maitohorsmaa kutsutaankin "pohjolan parsaksi" tai "köyhän miehen parsaksi".

Marttojen mukaan maitohorsman versoja voi pilkkoa salaatteihin, munakkaisiin ja keittoihin tai kypsentää kokonaisina parsan tavoin. Maitohorsman versot ovat hieman parsaa kitkerämpiä.

Kaikkia villivihanneksia ja -yrttejä poimiessa on tärkeää lajitunnistus. Ethän poimi syötäväksi kasvia, jos et tunnista sitä 100 prosentin varmuudella. 

Lue myös: Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseen

Katso myös video: Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018

7:00imgKatso Harri Syrjäsen parsavinkit!

Lähteet: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Martat

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka