Suomessa tehtävä koronarokotetutkimus etenee pian testivaiheeseen – "Näyttää tieteellisesti lupaavalta"

9:30imgTämä on koronarokotteen aikataulu – voidaanko sitä valmistaa Suomessa?
Julkaistu 11.05.2020 09:59
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Suomessa tehdään tutkimusta koronarokotteesta ja nyt projekti on edennyt jo siihen vaiheeseen, että pian alkavat ensimmäiset testit eläimillä.

Tällä hetkellä eri puolilla maailmaa on meneillään yli sata projektia, joissa yritetään kehittää mahdollisimman nopeasti rokotetta covid-19 -virukseen. Kaksi projekteista on Suomessa.

Toista ryhmää johtaa Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Saksela kertoo, että heidän rokoteaihionsa on nykytiedon valossa niin hyvä kuin mahdollista, ja sitä aletaan pian tuottaa kokeiltavaksi koe-eläimiin.

– Ensin testataan ja varmistetaan koe-eläimissä, että syntyvä immuunivaste on sellainen kuin on syytä olettaa aikaisemmin samantyyppisiä rokotteita koskevan tutkimuksen valossa, hän sanoo.

Lue myös: Suomessa käynnissä kaksi rokotehanketta koronavirusta vastaan: Keskittyvät viruksen taklaamiseen täysin eri tavoin

Sakselan ryhmä ei ole lähtenyt kehittämään rokotetta tyhjästä, vaan se pohjautuu aiempiin rokotetutkimuksiin, joita on tehty muun muassa sars- ja mers-viruksiin liittyen. Vaikka eläin- tai ihmiskokeita ei ole vielä tehty, Saksela olettaa, että rokote on turvallinen ja toimiva.

– Olisi hyvin yllättävää, jos tässä ei nähtäisi tehokasta immuunivastetta näissä eläimissä ja myöskin sitten vapaaehtoisissa, joita rokotetaan. Kyse on siitä, kuinka hyvin se sitten loppuviimeksi suojaa ihmisiä. Se on tietenkin vielä epäselvää, hän toteaa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean johtaja Esa Heinonen oli myös vieraana MTV:n Uutisaamussa ja hän totesi, että Sakselan tutkimusryhmän tutkimus vaikuttaa lupaavalta.

– Kyllä se ihan tieteellisesti lupaavalta näyttää. On mielenkiintoista nähdä alustavien eläinkokeiden tuloksia, jotka nyt osittain ennustavat myös tehoa ihmisille. Mutta siinä on vielä pitkä tie näyttää, että se on tehokas ja turvallinen käyttää myös ihmisille, Heinonen toteaa.

”Tarvitaan leveämpiä hartioita”

Suomessa ei ole omaa rokotetuotantoa, mikä tarkoittaa sitä, että jos valmis rokote tänne joskus halutaan, niin ensin pitää odottaa, että jokin lääkeyhtiö sellaisen valmistaa ja testaa ja antaa sille myös myyntiluvan. Sen jälkeen se voidaan vasta ostaa Suomeen.

Pelkästään Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen voimin rokotetutkimus ei pääse siis pääse valmiiksi asti.

– Me pystymme viemään tätä näihin alkuvaiheen ihmiskokeisiin, mutta eteenpäin tarvitaan sitten leveämpiä hartioita ja muita kumppaneita, kun emme tosiaan ole mikään lääkeyritys, Saksela sanoo.

Lue myös: Toimiva koronavirusrokote voi olla jo syksyllä valmis – miksi Suomessa arvioidaan, että rokote olisi myynnissä aikaisintaan ensi vuoden lopulla?

– Käytännössä, jotta se Suomessa etenisi, niin varmaankin se edellyttäisi sitä, että jossain vaiheessa täällä valtio kiinnostuisi omasta hankkeestaan ja mahdollisesti valitsisi tämän tai jonkun muun, jota voitaisiin viedä nopeasti eteenpäin.

– Mutta tämähän on juuri se asia, että onko tämä Suomen strategia vai ei, hän jatkaa.

Rokote valmis vasta vuoden päästä

Rokotetutkimuksia on tällä hetkellä käynnissä useita ja Heinosen tietojen mukaan noin viisi niistä on edennyt jo ensimmäisiin ihmiskokeisiin asti. Hän uskookin, että ensimmäisenä valmistuvat tutkimukset vievät voiton.

– Kyllä varmaan se ensimmäinen, joka saa asiat tehtyä, niin on se, jonka rokotteita varmaan hyvin laajasti tullaan varmasti käyttämään, Fimean johtaja arvioi.

– Vaikea sanoa valtiotasolla, että emme käytä tätä ensimmäistä vaan odotamme jotain muuta.

Heinosen mukaan siitä käydään paljon akateemista arvailua, milloin rokote voisi olla valmis annettavaksi ihmisille. Useat eri vaiheet vievät paljon aikaa.

– Konsensus veisi ainakin vuoden.

Lue myös: Entä, jos tappavaan virukseen ei löydy rokotetta? Näin on käynyt ennenkin: "On valmistauduttava tilanteeseen, jossa korona on jatkuva uhka"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus