Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Tuotannon omavaraisuus ei ole tälläkään hetkellä kaukana, sillä suurin osa Suomesta kulutetusta sähköstä on kotimaista, Leskelä sanoo.
– Suomessa tuotetaan saman verran sähköä kuin sitä kulutetaan mahdollisesti jo ensi vuonna, mutta viimeistään vuonna 2024. Tämä on erittäin iso muutos, sillä olemme olleet tuonnin varassa vuosikymmenten ajan.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Omavaraisuuteen päästään Olkiluodon uuden reaktorin ja runsaan tuulivoiman ansiosta.
Tällä hetkellä sähköntuotannon pohja muodostuu ydinvoimasta, mutta sähköä saadaan myös teollisuudesta, vesi- ja tuulivoimasta sekä kaukolämmöstä.
Suomeen tuodaan Leskelän mukaan kuitenkin ”massiivisesti” sähköä Euroopasta.
– Esimerkiksi tänään Ruotsista tuodaan ja on tuotu sähköä niin paljon kuin johtoihin sopii. Viroon puolestaan viemme sähköä.
Sähkön sääntely on viimeinen oljenkorsi
Ensi talven sähkön sääntelyssä on pohjimmaltaan kyse järjestelmän suojelusta, kertoo Leskelä.
– Kun sähköstä on pulaa, hinnat nousevat. Silloin sähkön kuluttaminen ei ole enää joillekin kannattavaa.
– Esimerkiksi teollisuusyritykset voivat lopettaa tuotantoaan niinä tunteina tai päivinä, kun sähkön hinta on valtavan korkea. Se auttaa siihen, että sähköä riittää kaikille.
Jos kuitenkin tulee tilanne, että sähköä ei riitä kaikille, voidaan Leskelän mukaan turvautua tehoreservilaitoksiin. Myös kantaverkkoyhtiöillä on omia voimalaitoksia.
– Meillä on hyvin monta vaihetta ennen kuin jouduttaisiin sääntelemään sähköä. Näitä varavaiheitakaan ei ole normaalisti jouduttu käyttämään koskaan.
Viimeinen keino kantaverkkojärjestelmän suojelemiseksi ovat Leskelän mukaan sääntelytarkoituksella tehdyt sähkökatkot. Niillä varmistetaan, että koko sähköjärjestelmä ei romahda.