Riittääkö sähkö talveksi? Pitääkö kivihiili palauttaa käyttöön? Tätä mieltä kansanedustajat ovat: "Ei hallituskaan voi voimalaitoksiksi muuttua"

10:14img
Kansanedustajat väittelyssä: Saadaanko sähköä riittämään kaikille?
Julkaistu 19.09.2022 08:59
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Riittääkö sähkö jokaiselle suomalaiselle ensi talvena, entä joudutaanko sähköä säännöstelemään? Keskustelua on käyty läpi kesän ja nyt aiheesta väittelevät hallituspuolue vihreät ja oppositiossa istuva kokoomus Uutisaamussa.

Oppositiota edustava kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman sanoo, että hallitus ei ole varautunut tarpeeksi hyvin sähkön riittävyyteen tulevana talvena.

Hänen mukaansa hyvä esimerkki siitä on, että "hallitus oli siirtämässä yhden ydinreaktorin verran tuotantokapasiteettia hyllylle talveksi."

Hallitus oli aiemmin linjannut, että tehoreservi on hankittava. Kantaverkosta vastaava yhtiö Fingrid totesi puolestaan tähän päinvastaista. Sen mukaan oli parempi, että tehoreserviä ei hankita, jotta kaikki sähkö on sähkömarkkinoiden käytössä.

Energiavirasto peruikin viime perjantaina tehoreservihankinnan. Se tarkoittaa sitä, että Fortumin Meri-Porin hiilivoimalaa aletaan valmistella tuottamaan sähköä täydellä höngällä kaupallisille markkinoille.

Lue lisää: Huolestuttava tieto: Sähkön tehoreservin hankinta keskeytyy – Energiavirasto ei saanut yhtään hyväksyttävää tarjousta

Vestman korostaakin, että kaikki olemassa oleva sähköntuotantokapasiteetti pitää saada valjastettua käyttöön muun muassa huoltovarmuuden takia.  

– Ihan kaikki, kivihiileen ja turpeeseenkin perustuvat tuotantomuodot.

Hallitusta edustava vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne puolustautuu, että Suomessa on aina olemassa varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin. Nyt käsillä oleva häiriötilanne on kuitenkin suuri ja krooninen, Harjanne sanoo.

– Hallitus on tehnyt paljon tilanteen eteen, mutta ei hallituskaan voi voimalaitoksiksi muuttua.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Yllättäen Harjanne kuitenkin sanoo, että hänestä Meri-Porin hiilivoimalan tuotannon saattaminen kaupallisille markkinoille onkin hyvä asia. Kantaansa Harjanne perustelee sillä, että sähköntuotannon kapasiteetti kasvaa ja sen myötä sähkön hinta mahdollisesti laskee.

Harjanne myös rauhoittelee, ettei suomalaisten tarvitse olla huolissaan siitä, että riittääkö sähkö talveksi vai ei, kun tehoreserviä ei nyt olekaan.

– Voidaan ajatella, että se sama sähkökapasiteetti, joka olisi ollut reservissä, on nyt siellä markkinoilla – se pienentää sitä riskiä, että jouduttaisiin turvautumaan tehoreserviin. Tämäkään ei ole siis ainut tapa taata sähkön riittävyyttä.

Vestman on samoilla linjoilla.

– Voi olla jopa niin, että Suomen huoltovarmuus parani. Sillä tehoreservin sääntöjen mukaan voimaloiden tulee varautua vain 200 tunnin eli kahdeksan vuorokauden käyttöön koko talven aikana. Nyt tämä voimala varautuu koko talven kaupalliseen käyttöön.

1:20img

Katso miten hauskasti 70-luvulla patisteltiin säästämään sähköä.

Lue lisää: Näinkö hirviömäiset sähkön hinnat saadaan kuriin? "Täysmääräinen alennus"

Ilmastotoimet sivuun kriisin keskellä?

Myös oppositiossa istuva perussuomalaiset on ilmaissut, että ilmastotavoitteista olisi nyt tingittävä ja lisättävä hiilen ja turpeen käyttöä.

– Ehdottomasti on lisättävä. Nyt kriisioloissa kaikki tuotantokapasiteetti tarvitaan käyttöön. Tämä sähkökriisi uhkaa syöstä koko Suomen talouden taantumaan. Ne muutamat miljoonat hiilidioksiditonnit, jota tästä syntyy ylimääräisenä, niillä ei ole mitään merkitystä Suomen pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kannalta, Vestman sanoo.

Vihreiden Harjanne myöntää, että tulevana talvena hiiltä ja turvetta tulee varmasti palamaan enemmän kuin oli suunniteltu. Katse on hänen mukaansa kuitenkin pidettävä tulevassa.

– Aivan olennaista on, että rakennamme mahdollisimman nopeasti päästöttömän energian tuotantoa korvaamaan venäläistuontia ja fossiilituotantoa.

Lue lisää: Suomalaisten on syytä varautua sähkökatkoihin talvella, arvioi kantaverkkoyhtiö

Tuoreimmat aiheesta

Uutisaamu