Suomestakin löytyy timantteja – näin niitä etsitään

Timantteja sanotaan naisen parhaiksi ystäviksi. Näitä kimaltelevia ystäviä löytyykin monen yllätykseksi luonnosta ympäri Suomea.

Suomalaisia timantteja löytyy luonnosta jatkuvasti. Pikkuruisten suomalaisten timanttien löytäminen vaatii kuitenkin hurjasti vaivaa.

Timantteja on löydetty Itä-Suomesta Kuopion ja Kaavin alueelta sekä Kainuusta Kuhmosta. Länsi-Suomesta timantteja on löydetty Alajärveltä. Myös Lounais-Suomen Nauvossa on tehty timanttilöytöjä.

Suomalaisilla timanteilla on usein isäntäkivi

Timantteja on löytynyt Suomessa jonkin verran kimberliitti-nimisen kivilajin seasta. Tummanharmaa kivilaji on kätkenyt sisäänsä timantteja etenkin Kuopiossa ja Kaavin alueella.

– Tämä kivilaji on noussut muinaisissa tulivuorenpurkauksissa yli sadan kilometrin syvyydestä timantit mukanaan. Lähes kaikki löydetyt 20 kimberliittiesiintymää ovat olleet timanttipitoisia, Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kari A. Kinnunen kertoo.

Myös muualta kuin kimberliittien läheisyydestä löytyy timantteja. Suomessa timantteja on kaivettu esiin hyvinkin yllättävistä paikoista.

– Alajärvellä timantteja esiintyy suurena harvinaisuutena Hietakankaan sorakuopissa Lappajärven meteoriittikraatterista jääkauden aikana kulkeutuneissa lohkareissa. Myös Nauvon Haverön saarelle pudonneesta harvinaisesta meteoriitista on tavattu muutamia mikroskooppisia timanttirakeita, Kinnunen kertoo.

Timanttikiteet ovat pikkuruisia

Timantit ovat äärimmäisen harvinaisia. Kinnusen mukaan tuhannen kilon kasassa timanttimalmia saattaa olla vain muutama pikkuruinen timanttikide.

Harvinaisuutensa ja pienen kokonsa vuoksi itse timantteja on vaikea etsiä suoraan. Sitä vastoin etsinnät keskitetään esimerkiksi juuri timanttien isäntäkiviin, kimberliitteihin. Kimberliittejä jäljitetään laajoilta alueilta maaperästä, jotta niistä irronneet mineraalirakeet huomattaisiin.

– Timanteista kielivät rakeet voidaan sen jälkeen jäljittää mahdollisiin kalliolähteisiin. Niiden sijainti selvitetään lisänäytteenotolla maaperästä ja kallioperästä sekä geofysikaalisin mittauksin. Lopullisen varmuuden antavat vasta todella kalliiksi tulevat timanttikairaukset ja koelouhinnat, Kinnunen tarkentaa etsintäprosessin kulkua.

Timantinetsintä on kallista

Timanttivaltauksia ja varauksia oli Kinnusen mukaan parikymmentä vuotta sitten enimmillään viitisensataa. Tällä hetkellä Suomessa toimii aktiivisesti vain noin viisi ulkomaista timantinetsintäyhtiötä. Lupaavimpana kohteena pidetään Kaavin Lahtojoen timanttiesiintymää.

Mantle Diamonds Finland Oy:n suunnitelmissa on kaivoksen perustaminen lähivuosina paikalle laajemman koerikastuksen jälkeen, Kinnunen kertoo.

Vaikka yksittäiset timantit ovat äärimmäisen arvokkaita, on timantinetsintäkin erittäin kallista. Timanttien löytämisen vaikeus nostaa myös timantinetsinnän taloudelliset riskit huomattavan suuriksi.

– Vain noin yksi sadasta löydetystä kimberliitistä osoittautuu lopulta kaivokseen johtavaksi malmikohteeksi, Kinnunen toteaa.

MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock (Kuvien kivet eivät liity juttuun)

Lue myös:

    Uusimmat