Suomi hylkäsi turvapaikan, mies ammuttiin myöhemmin kadulle Irakissa – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin arvioi tänään, palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antaa tänään ratkaisunsa jutussa, jossa Suomi epäsi mieheltä turvapaikan ja mies tapettiin pian Irakiin paluunsa jälkeen.

Mies palasi Irakiin niin sanotun vapaaehtoisen paluun kautta marraskuussa 2017. EIT:hen nyt jutun vienyt miehen Suomessa asuva tytär kertoo hakemuksessaan kuulleensa saman vuoden joulukuussa, että perheen piilopaikkana toimineeseen tädin asuntoon oli hyökätty.

Myöhemmin joulukuussa tuntemattomat asemiehet ampuivat isää kolme kertaa kadulla Bagdadissa ja tämä kuoli vammoihinsa.

Nainen katsoo EIT:ssä, että suomalaisviranomaisten riskiarvio oli tehty huolimattomasti. Hänen mukaansa hänen isänsä palautuspäätös rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen toista ja kolmatta pykälää eli oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

Perhe lähti Suomeen miehen työn vuoksi

Tyttären mukaan mies oli palvellut majurina Saddam Husseinin hallinnon alla vuoteen 2002 ja päätyi hallinnon kaatumisen jälkeen töihin amerikkalaisfirmaan ja Irakin sisäministeriöön.

Yhdysvallat ja Britannia hyökkäsivät Irakiin ilman YK:n valtuutusta joukkotuhoaseväitteiden varjolla, ja Saddam syrjäytettiin vallasta maaliskuussa 2003. Shiiamuslimeja ja kurdeja piinannut diktaattori hirtettiin joulukuussa 2006.

Sisäministeriössä mies tutki EIT:n mukaan työkseen korruptiota ja ihmisoikeusrikkomuksia. Usein tutkintojen kohteena oli virkamiehiä, jotka osallistuivat militioihin tai miliiseihin eli aseellisiin puolisotilaallisiin ryhmiin. Kun shiialaiset puolisotilaalliset järjestöt alkoivat saada jalansijaa Irakissa, miehen työstä tuli tyttären hakemuksen mukaan vaarallisempaa.

Hakemuksessa todetaan, että vuonna 2015 miehelle tuli erimielisyyksiä shiiajärjestöön väitetysti kuuluneen kollegansa kanssa ja kollega hyökkäsi tämän kimppuun. Miehen mukaan hän oli Irakissa hengenvaarassa, sillä hänet yritettiin myös ampua, perheen autossa räjähti pommi ja perheen tytär yritettiin siepata.

Turvapaikkahakemus hylättiin

Perhe saapui Suomeen syyskuussa 2015, ja isä haki kansainvälistä suojelua. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen turvapaikkahakemuksensa joulukuussa 2016.

Tyttären mukaan perusteena oli, että sunniarabitausta ei ole Irakissa itsessään peruste suojelulle. Tyttären mukaan Maahanmuuttovirasto katsoi päätöksessään, että ampumisella ja räjähdyksellä ei välttämättä ollut mitään tekemistä miehen henkilökohtaisten ominaisuuksien tai taustan kanssa.

Suomen viranomaiset salaavat turvapaikkapäätökset, eikä STT ole päässyt tutustumaan alkuperäiseen päätökseen. Tyttären EIT:lle toimittamia tietoja on siksi vaikea varmistaa.

EIT:lle toimitetun hakemuksen mukaan mies valitti kielteisestä turvapaikkapäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Se hylkäsi valituksen, koska oikeus ei löytänyt näyttöä miehen työtaustan ja hyökkäysten välisestä yhteydestä. Hakemuksen mukaan oikeus totesi, että tämä päätelmä perustui pelkästään miehen omiin päätelmiin ja katsoi, että syynä saattoi olla myös Irakissa vallinnut huono turvallisuustilanne. Mies ei saanut valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat