Vääntö Kreikan tukiohjelmasta näyttää jatkuvan aina siihen saakka, kunnes ohjelma tiistaina erääntyy. Erimielisyydet uuden tukilainan ehdoista ovat edelleen niin suuret, että euromaiden keskiviikkoillan kokous päättyi taas kerran mahalaskuun.
Toiveet sovusta romuttuivat päivän aikana, kun Kreikan ja velkojia edustavan troikan tapaaminen päättyi riitaisena. Tapaamisesta olisi pitänyt puristaa pohjapaperi, josta euromaiden valtiovarainministerit olisivat voineet neuvotella.
– Mitään pohjapaperia ei ollut, joten käytännössä instituutiot ja Kreikka jatkavat neuvotteluja yön yli, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kokouksen jälkeen Brysselissä.
Ministerit istuivat kokouspöydässä vain tunnin ajan ja päättivät kokoontua uudelleen torstaina iltapäivällä.
Kreikka toi tällä viikolla uusimman esityksensä tukilainan maksuehdoista velkojien arvioitavaksi. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tyrmää osan Kreikan ehdottamista toimista. IMF:n mukaan Kreikan esittämät toimet keskittyvät liiaksi veronkorotuksiin, jotka jarruttavat talouskasvua. Kreikka taas ei ole valmis leikkaamaan menoja vaaditulla tavalla.
– Me olemme olleet (Suomessa) vahvasti sitä mieltä, että ilman IMF:n mukanaoloa mekään emme voi olla tässä mukana. IMF:n linja on ollut tiukasti ehdollinen alusta saakka, mikä minusta on oikein, Stubb sanoi.
Monta estettä ratkaisun tiellä
Kreikka on ajautumassa maksukyvyttömäksi, ellei sopuun päästä ennen tiistaita. Edessä on vielä monta mutkaa, sillä vaikka sopu Brysselissä saataisiin aikaan, se saatetaan vielä repiä auki Ateenassa.
– Mitä tahansa (euroryhmässä) sovitaan, sen uskottavuus on nolla, ellei (Kreikan pääministeri Alexis) Tsipras saa sitä läpi parlamentissa, sanoo eräs neuvotteluja seuraava virkamies.
Sopu edellyttäisi myös Saksan parlamentin hyväksyntää. Saksa suhtautuu IMF:n tavoin hyvin nihkeästi Kreikalle annettaviin myönnytyksiin. Saksan intressi pitää Kreikka eurossa on kuitenkin vahvempi kuin IMF:llä.
Kreikan tukiohjelmaa koskevaa vääntöä ei haluta viedä torstaina alkavaan EU-huippukokoukseen, koska valtiojohtajilla ei ole edellytyksiä neuvotella ratkaisun teknisistä yksityiskohdista. EU-johtajien pöydällä on pitkä lista muita polttavia kysymyksiä, joista eniten huomiota vie tulenarka kysymys vastuunjaosta siirtolaiskriisissä.