Satavuotias Suomi jakaa miljoonien edestä valtionavustuksia juhlavuotensa ohjelmistokattaukseen.
Suurimman summan haukkaa muun muassa Saanatunturin rinteille ja Turun linnaan levittäytyvä Luminous-valoteos. Valotaiteilija Kari Kolan teokselle myönnettiin 295000 euroa.
STT pyysi tiedot suurimmista rahansaajista valtioneuvoston kansliasta. Yli 100 000 euroa rahoitusta sai 11 hanketta. Esimerkiksi Tuntematon sotilas -elokuva nappasi 200 000 euroa. Sadoillatuhansilla tuetaan myös yhdessä syömistä sekä suomalaista opetusta edistävää hanketta.
Juhlavuoden pääsihteerin Pekka Timosen mukaan hankkeet saivat useimmiten 10 000-50 000 euroa.
– Valtionavustuksille ei ole asetettu kattosummaa, mutta useimmiten meidän myöntämämme avustusprosentti vaihtelee 15 ja 40 prosentin välillä hankkeen kokonaiskustannuksista.
Valtionavustuksiin on sidottu tällä hetkellä noin seitsemän miljoonaa, kun koko juhlavuoden budjetti on 19 miljoonaa euroa. Se jakautuu vuosille 2013-2018.
Raporttiruljanssi
Suomi 100 -ohjelmaan on hyväksytty kaikkiaan noin 4 800 hanketta, joista 156:lle on myönnetty valtionavustus. Valtakunnallisiin hakuihin tuli kaikkiaan 930 hakemusta.
Avustukset maksetaan erissä. Jotta rahaerä kilahtaa tilille, täytyy hankkeen järjestäjän täyttää raportti. Niiden avulla seurataan, että valtionavun maksamisen edellytykset täyttyvät.
Timosen mukaan hyvin usein järjestäjiä pyydetään täydentämään raporttia, jos esimerkiksi osa tiedoista puuttuu.
Rahoitusta ei toistaiseksi ole täytynyt perua tai periä takaisin.
– Jotkut hankkeet ovat vetäytyneet itse, kun ne ovat todenneet, että ei ole edellytyksiä toteuttaa hanketta tai asetetut edellytykset eivät täytykään.
Yksimielinen hallitus
Suositukset avustusten myöntämisestä on tehnyt 12-henkinen hallitus, johon kuuluvat muun muassa muusikko Karri ”Paleface” Miettinen, taiteilija Manuela Bosco ja muotoilija Paola Suhonen.
Hallituksen sisällä ei Timosen mukaan syntynyt suurta porua siitä, mille hankkeille lopulta suositetaan rahoitusta. Hallitus pyrki toimimaan yksimielisesti, vaikka periaatteessa enemmistön hyväksyntä olisi riittänyt.
STT kysyi sähköpostitse hallituksen jäseniltä muun muassa sitä, mikä hyväksytty hanke heille oli jäänyt mieleen erityisen mieluisana. Kyselyyn vastasivat valtiosihteeri Paula Lehtomäki, emerituspäätoimittaja Janne Virkkunen, taiteilija Bosco ja professori Martti Häikiö, jotka eivät halunneet kommentoida yksittäisiä hankkeita.
– Yksittäisten hankkeiden kommentointi on mahdotonta. Olin esimerkiksi ilahtunut Tukholman Kungsträdgårdenin juhlan onnistumisesta, mutta myös muista juhlavuoden onnistumisista, Virkkunen kirjoitti.
Lehtomäki vakuutti, ettei päätöksiin jätetty eriäviä mielipiteitä.