Erikoinen yksityiskohta urheilijoiden apurahalistalla kiinnitti huomion – tästä on kyse nimien salaamisessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti perjantaina listauksensa kesälajien apurahoja saaneista urheilijoista. Kaksi urheilijaa ei halunnut nimeään julkisuuteen.

OKM jakoi apurahoja kaikkiaan 169 urheilijalle yhteensä noin 1,5 miljoonan euron edestä. Perinteisesti täysin julkisesta listauksesta nousi esiin erikoinen yksityiskohta, sillä kaksi urheilijaa ei halunnut nimeään julki.

OKM:n ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola kertoi MTV Urheilulle, mistä tilanteessa on kyse.

– Tietosuojalainsäädäntöön on tullut muutoksia, jotka rajoittavat meidän oikeuttamme. Nämä ovat luvanvaraisia tietoja. Hakulomakkeessa on kohta, joka pitää ruksia, jos suostuu, että tiedot annetaan julkisuuteen, Niemi-Nikkola selventää.

– Se, että tänä vuonna tapahtui näin, johtuu siitä, että meillä oli järjestelmämuutos menossa ja tämä uusi lainsäädäntö estää nimenomaan sen, ettei näitä voi julkistaa silloin, kun emme pysty seuraamaan, kuka niitä tietoja käy katsomassa.

Uuden lainsäädännön nojalla OKM ei pysty tietopyynnönkään saadessaan luovuttaa urheilijoiden nimiä julkiseen käyttöön, mikäli urheilijat eivät tätä halua. Kokonainen nimilista on kuitenkin vapaasti katseltavissa 1. helmikuuta Tutkiavustuksia.fi -verkkopalvelussa.

– Tämän vuoksi siirrämme tiedot tietovarantoon eli valtiokonttoriin tutkiavustuksia.fi -palveluun. Siellä voimme julkistaa kaikkien saajien nimet, Niemi-Nikkola kertoo.

Valtionavustuslaki mahdollistaa urheilijoiden julkistamisen tietovarannossa.

– Kaikista henkilökohtaisista yli 1 000 euron apurahoista nimi voidaan julkistaa suostumuksesta riippumatta. Se taas kumoaa sen, että nimi voidaan julkistaa, Niemi-Nikkola jatkaa viitaten valtionavustuslain pykälään 32 d §.

"Rajatapauksiahan on aina"

Viime vuonna urheilijoiden apurahapäätökset keräsivät jonkin verran kritiikkiä ja valituksia osakseen. Muun muassa yleisurheilija Viivi Lehikoinen oli näreissään apurahapäätöksestään.

Niemi-Nikkola myöntää, että viime vuonna valituksia tuli aiempaa enemmän.

– Määrällisesti tuli ehkä normaalia enemmän. Niitä tulee joka vuosi ja se on hakijan oikeus. On erittäin tärkeää, että meillä on tällainen valitusmahdollisuus. Valitusaikaa on yksi kuukausi.

Prosessi valituksen käsittelyyn on yksinkertainen.

– Aina kun tulee oikaisuvaatimus, niin tutkimme sen ministeriön päässä, että onko tässä joku tulkinnanvaraisuus, jota ei pitäisi olla. Jos sellaisia on, pyrimme sen selkeyttämään. Näin kävi myös viime vuoden osalta, Niemi-Nikkola sanoo.

Vuoden 2022 EM-kisoista mitali kaulassa kotiin saapuneet kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja estejuoksija Topi Raitanen saivat täyden 20 000 euron tukipotin, vaikka viime kausi ei sujunutkaan heiltä täysin toivotusti.

Vastavuoroisesti viime kaudella 400 metrin aidoissa Suomen ennätyksen juossut ja MM-kisoissa hienosti välieriin aitonut Viivi Lehikoinen sai vain 10 000 euron tukipotin. 

OKM:n kriteerit täyteen 20 000 euron apurahaan ovat selkeät, eikä tulkinnanvaralle jää juurikaan sijaa. Jotta voi saada täyden apurahan, on urheilijan kahden edellisvuoden aikana täytynyt näyttää olevansa vakiintuneella kansainvälisellä huipulla tai mitalitason urheilija.

– Vaikka olisit mestari menneisyydessä, sinun on täytynyt kahden viimeisen kilpailukauden aikana näyttämään se taso uudelleen. Se jänne on lyhentynyt. EM-kisoja voidaan käyttää näyttöjä tukevana ja lisäkriteerinä, Niemi-Nikkola perustelee.

– EM-kisanäyttöjä katsotaan, mutta ne eivät voi olla päänäyttö. Täytyy olla muutakin näyttöä. Nyt voisi sanoa, että kahden vuoden painoarvo on aika lailla yhtäläinen. Toissa vuotta painotetaan melkein yhtä paljon kuin mennyttä vuotta.

Niemi-Nikkolan mukaan tämän vuoden apurahapäätökset sujuivat aiempaa mutkattomammin.

– Rajatapauksiahan on aina, eivätkä ne ole aina helppoja. Tänä vuonna oli selkeämpi. Hankalia rajatapauksia ei ollut tänä vuonna kovinkaan paljoa.

Oikaisu 31.1. kello 13.27: Artikkelista poistettu virheellinen tieto tutkiavustuksia.fi -palvelusta. Toisin kuin haastateltava Kari Niemi-Nikkola aiemmin artikkelissa kertoi, sivustolla käynnistä ei kerätä lokitietoja. 

Lue myös:

    Uusimmat