Ruotsin tiistainen ilmoitus keskeyttää rokotukset Astra Zenecan koronarokotteella ei muuta tilannetta Suomessa. Suomi jatkaa rokotteen käyttöä toistaiseksi.
Moni Euroopan maa on keskeyttänyt koronarokotukset Astra Zenecan rokotteella sen jälkeen, kun rokotetuilla on ilmennyt verisuonitukoksia. Syy-yhteyttä rokotusten ja veritulppien ei kuitenkaan ole tiettävästi todistettu.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa jäädään odottamaan Euroopan lääkeviraston EMA:n linjausta rokotteen käytöstä ja siihen reagoidaan herkästi. EMA ei toistaiseksi ole suositellut Astra Zenecan koronarokotteen käytön keskeyttämistä.
Myös lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kertoo MTV Uutisille, ettei Ruotsin päätös muuta tilannetta Suomessa.
– En ole nähnyt, mihin tämä Ruotsin päätös perustuu, Kaukonen kommentoi tiistaina aamupäivällä.
Lue lisää: THL: Suomi ei keskeytä Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä: Jäädään odottamaan Euroopan lääkeviraston päätöstä
Kaukonen muistuttaa, että Britanniassa rokote on ollut laajassa käytössä, eikä siellä ole vastaavaa riskiä nähty. Rokotteen on Britanniassa saanut yli 11 miljoonaa ihmistä.
– Siellä on nähty, että hyödyt ovat suuremmat kuin riskit.
Suomi odottaa linjausta
Kaukosen mukaan rokotukset keskeyttäneet Euroopan maat ovat toimineet todennäköisesti varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Suomessa odotetaan EMA:n arviota.
– Paine on kova, sitä en kiistä, Kaukonen toteaa.
EMA:lta odotetaan asiasta lisätietoa torstaina. Lisäksi maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat keskustelevat tänään Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta.
Ruotsin lisäksi esimerkiksi Saksa, Italia ja Ranska ovat ilmoittaneet Astra Zenecan väliaikaisesta käytön keskeyttämisestä.
Lue lisää: Näissä Euroopan maissa Astra Zenecalla rokotukset on keskeytetty – mitä Euroopassa todetuista veritulppatapauksista tiedetään?
Suomessa 9 ilmoitusta
Suomessa ei toistaiseksi ole nähty syytä keskeyttää rokotuksia Astra Zenecalla. Ongelmia ei ole havaittu.
– Suomen data ei vilkuta. Ongelma ei ainakaan ole suuri, Kaukonen kertoo.
Astra Zenecan epäiltyjen veritulppayhteyksien noustua uutisiin loppuviikosta myös Fimea on saanut kansalaisilta ilmoituksia asiaan liittyen. Ilmoituksia on tullut yhdeksän.
Kaukosen mukaan kyseessä on pitkälti kansalaisten itse tekemät ilmoitukset epäillyistä verisuonitukoksista rokotuksen jälkeen. Ilmoitukset ovat kuitenkin olleet vajavaisia, eikä osa niistä sisällä lainkaan terveydenhuollon ammattilaisen arviota tilanteesta. Ilmoituksista on pyydetty lisätietoja.