Suomi lisännee apuaan kurditaistelijoille

Kurdit
Kurdien peshmerga-sotilaita taistelemassa Irakissa. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 09.12.2015 17:39

MTV UUTISET - STT

Yhdysvaltain tiistai-iltana Suomelle esittämä pyyntö osallistua Isisin vastaiseen operaatioon tarkoittanee suomalaisjoukkojen läsnäolon jatkamista Pohjois-Irakissa. Joukkoja voidaan myös lisätä.  

Suomalaissotilaat ovat toukokuusta alkaen kouluttaneet kurdien peshmerga-sotilaita Pohjois-Irakissa, ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Presidentti Sauli Niinistö ehti keskiviikkona jo toteamaan, että Suomi jatkaa varmasti koulutusapuaan ja saattaa lisätä panostaan.

Suomen nykyinen mandaatti operaatiossa käsittää enintään 50 sotilasta elokuun loppuun asti. Vastaus Yhdysvaltain esittämään pyyntöön toteutetaan realismin puitteissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.  

- Eihän se suoraan sanottuna ole suurikaan ponnistus Suomelle, jos sinne lähetettäisiin 50 miestä lisää, Salonius-Pasternak sanoo.  

- Operaatioon halutaan maita, jotka osaavat tehdä jonkun palan oikein hyvin, jotta Yhdysvaltain tai Ranskan ei tarvitse hoitaa sitä, hän jatkaa. 

Kolmentyyppistä koulutusta  

Koulutusoperaatiot peshmerga-sotilaille jakautuvat kolmeen osaan: jalkaväkikoulutukseen, lääkintäkoulutukseen ja johtajakoulutukseen.

Annettu koulutus on vähentänyt kurdien tappioita taistelussa, kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko.  

- Tämä on selkeä merkki siitä, että koulutus on hyödyttänyt. Suullinen palaute koulutusmotivaatiosta on ollut erittäin positiivista. 

Rekrytointi operaatioon keväällä oli Hulkon mukaan helppoa, ja nykyisen taistelumandaatin puitteissa miehistö on jo valmiina. Joukkoja vaihdetaan ensi vuoden puolella.  

Myös Ruotsi ja Norja saivat tiistaina Yhdysvalloilta avunpyynnöt. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi keskiviikkona, että asiasta keskustellaan koordinoidusti. Sekä Ruotsi että Norja ovat myös kurdijoukkojen kanssa tekemisissä, ja norjalaissotilaita toimii samassa koulutustukikohdassa suomalaisten kanssa.  

Vastauksella ei Soinin mukaan ole "tulipalokiire". Hänen mukaansa asia tulee eduskuntakäsittelyyn, jos eteen tulee merkittävä operaatio. Jos kyse on kriisinhallintamenettelystä, eduskuntaa informoidaan.

Operaatiosta saadaan myös tiedustelutietoa  

Ulkopoliittisen instituutin Salonius-Pasternakin mukaan olisi yllättävää, jos suomalaisten antama koulutus laajenisi koskemaan taistelutoimintaa. Esimerkiksi Afganistanissa suomalaiset erikoisjoukot osallistuivat poliisien ja joidenkin muiden ei-rivisotilaiden koulutukseen, hän sanoo.  

- Osa tästä mentoroinnista tarkoitti sitä, että he menivät yhdessä operaatioihin. Olisi täysin odottamaton askel, että Suomi menisi näin pitkälle Irakissa, Salonius-Pasternak sanoo.  

Presidentti Niinistö peräänkuulutti, että terrorismia vastaan on koottava laaja kansainvälinen koalitio. Salonius-Pasternakin mukaan Suomi voi toiminnallaan osoittaa tukensa terrorismia vastaan, mutta operaatioon osallistutaan myös tiedustelutietojen takia.  

- Päästään kiinni tietoihin, joita ei muutoin saada, mutta jotka nähdään kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeänä.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa