Suomi mukana Cold Response -talvisotaharjoituksessa Norjassa: "Harjoitus on vahvuudeltaan toiseksi suurin sitten kylmän sodan"

Norjan puolustusvoimien johtama suuri Cold Response -sotaharjoitus alkaa tänään eri puolilla Norjaa.

Kansainväliseen talviharjoitukseen osallistuu noin 30 000 sotilasta vajaasta 30 maasta. Suomi ja Ruotsi ovat ainoat valtiot Naton ulkopuolelta.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan kyseinen puolustusharjoitus on vahvuudeltaan toiseksi suurin sitten kylmän sodan.

– Paljon ennen Venäjän sotaa Ukrainassa sovittu NATOn puolustusharjoitus on vahvuudeltaan toiseksi suurin sitten kylmän sodan, hän kirjoittaa Twitterissä.

– Suomi ja Ruotsi läheisinä kumppanimaina luonnollisesti mukana, hän jatkaa kirjoitustaan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Myös Suomi mukana harjoituksessa

Suomen Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu noin 680 henkilöä, joista noin kaksi kolmasosaa on varusmiehiä. Harjoitusjoukon pääkalustona ovat telakuorma-autot, Leopard 2A4-taistelupanssarivaunut sekä raskaat raketinheittimet.

Puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen maaliskuun 18. päivästä huhtikuun toiseen päivään saakka.

Maavoimien mukaan harjoituksen tarkoituksena on kehittää joukkojen suoritus- ja toimeenpanokykyä sekä valmiutta toimia arktisessa ja kansainvälisessä ympäristössä. Suuri osa harjoitusjoukoista tulee Maavoimien valmiusyksiköistä.

Suomalainen taisteluosasto toimii Cold Response -harjoituksessa osana ruotsalaista prikaatia. Ruotsi lähettää harjoitukseen noin 1 600 sotilasta.

Suomalaisten harjoittelupaikka on Maavoimien mukaan Narvikin ja Bardufossin alueella. Kokonaisuudessaan harjoitus tapahtuu Etelä-, Keski- ja Pohjois-Norjassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Cold Response -harjoitus järjestetään joka toinen vuosi

Cold Response -harjoitus järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran Suomi oli mukana vuonna 2016. Vuoden 2020 harjoitus keskeytettiin koronatilanteen vuoksi.

Norja on kutsunut harjoitukseen ulkomaisia tarkkailijoita Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin sääntöjen mukaisesti.

Kutsun sai myös Venäjä, joka kuitenkin kieltäytyi lähettämästä tarkkailijoitaan Norjaan.

Lue myös:

    Uusimmat