Olympiafarssi ei toistu – nämä suomalaiset nappaavat mitalit Los Angelesissa 2028

la2028
Wilma Murto (vas. yl.), Silja Kosonen (oik. al), Pihla Kaivo-oja (vas. al.) ja Luukas Saha (oik yl.) ovat Suomen kirkkaimpia olympiatoivoja Los Angelesissa neljän vuoden päästä.
Julkaistu 14.08.2024 07:13
Toimittajan kuva
Eren Gürler

eren.gurler@mtv.fi

@ErenGee

Suomen olympiamenestys jäi Pariisin olympialaisissa historiallisen kehnoksi, kun yksikään suomalaisurheilija ei palannut kotiin mitali kaulassa. Katsaus seuraaviin olympialaisiin osoittaa, että luvassa on paljon parempaa. Jos tavoitteisiin on uskominen, voidaan viritellä puheita jo useammasta mitalista kuin nyt oli edes tavoitteena. 

Pariisissa virallinen mitalitavoite oli kaksi mitalia, mutta todellisuudessa se oli erittäin optimistinen näkemys. Kärkiurheilijoiden kunto ennen olympiakisoja ei ollut paras mahdollinen, ja lopulta nolla mitalia ei ollut iso yllätys. 

Seuraaviin olympialaisiin Suomella on lähettää parhaassa iässään olevia urheilijoita, joiden mitalitta jääminen normaalin kehityksen puitteissa olisi pettymys. Sellaisia ovat muun muassa moukarinheittäjä Silja Kosonen, seiväshyppääjä Wilma Murto, nyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja ja judon puolelta Luukas Saha.

Judo

Judo nousi lähes tyhjästä potentiaaliseksi mitalilajiksi jo Pariisissa. Mitalia ei tullut, mutta Los Angelesista sellainen halutaan saavuttaa.

– Tälle olympiadille kaikki tavoitteet saavutettiin, mitä asetettiin. Ollaan päästy kansainväliseen arvokisamitalikantaan ja nostettu tasoa. Olympiamitali olisi ollut jotain aivan uskomatonta, Judoliiton Valmennuspäällikkö Otto Faven sanoo.

– Seuraaviin olympialaisiin on tavoitteena saada useampi urheilija ja ottaa sieltä mitali, Faven sanoo määrätietoisesti.

Judoliitto on saanut rakenteet kuntoon ja menestystä voi odottaa neljän vuoden päästä muiltakin kuin tämän hetken kärkiurheilijoilta. 27-vuotiaan Martti Puumalaisen ja 26-vuotiaan Luukas Sahan takana on monta potentiaalista nuorta, jotka ovat voittaneet arvokisamitaleja nuorten sarjoissa. Judoliiton Faven nostaa esiin esimerkiksi Louna-Lumia Seikkulan, Emma Karpun, Pihla Salosen ja Eetu Ihanamäen.

– Alle 21-vuotiaissa on tullut mitaleja Euroopan cup -kisoista. Sen lisäksi Salonen on alle 21-vuotiaiden EM-kultamitalisti ja Ihanamäki alle 23-vuotiaiden EM-kolmonen, Faven listaa.

Nyrkkeily

Nyrkkeilyssä Pihla Kaivo-oja oli lähellä mitalia jo Pariisissa viidennellä sijallaan. Kehitys on ollut nopeaa ja neljän vuoden päästä hän on yksi potentiaalisimmista mitalisteista.

– Mitali on tavoitteena, mutta en halua nimetä ketään, etten luo turhia paineita, sanoo Nyrkkeilyliiton valmennuspäällikkö Ervin Kade.

Vaikka Kade ei halua asettaa kenellekään turhia paineita, on luonnollisesti Kaivo-oja tällä hetkellä se suomalaisurheilija, johon katseet nyrkkeilyn osalta kohdistuvat.

– Sanotaanko että hän on potentiaalinen menestyjä, Kade uskaltaa linjata.

Joukkuevoimistelusta aikanaan nyrkkeilyn pariin siirtynyt Kaivo-oja on tehnyt yhteistyötä valmentaja Maarit Teurosen kanssa vasta puolitoista vuotta. Varsinkin tätä taustaa vasten, Pariisissa viidenneksi sijoittuneelta Kaivo-ojalta voi odottaa mitalia Los Angelesista.

21-vuotiaan Kaivo-ojan vanavedessä on myös muita lupaavia urheilijoita. Nimet Ismael Umar, Teresia Mäkinen ja Johannes Suhonen nousevat esiin, kun Kaden kanssa puhutaan potentiaalisista menestyjistä.

–  Yksi tavoite on myös, että saadaan miesnyrkkeilijä mukaan olympialaisiin, Kade kertoo.

Nyrkkeilyn osalta pitää muistaa, että sen mukanaoloa Los Angelesin olympialaissa ei ole vahvistettu, ja kysymysmerkkejä ovat kaikki tulevien olympialaisten painoluokat. Myös nyrkkeilyn kansainvälisen lajiliiton tilanne on murroksessa. Kansainvälinen olympiakomitea ei enää tunnusta lajin entistä kattojärjestö IBA:ta, joka on vahvasti venäläisvetoinen. Uusi kansainvälinen liitto World Boxing, johon Suomikin siirtyi, hakee kelpoisuutta järjestää olympainyrkkeily Los Angelesissa.

Yleisurheilu

Yleisurheilussa tilanne on Los Angelesin olympialaisissa jopa herkullinen, ja mitaleja voi odottaa ainakin kahta kappaletta. Tietenkin, kuten Pariisin kisat osoittivat, vaatii se sitä, että urheilijat pysyvät terveinä.

Wilma Murto on neljän vuoden päästä 30-vuoden iässä ja edelleen potentiaalinen ellei jopa todennäköinen mitalisti. Toki tämän vuoden loukkaantumisista pitää toipua, jotta kuntoa voidaan lähteä hiomaan kohti viittä metriä ja olympiamitalia. On fakta, että Murto olisi terveenä ollessaan ollut hyvin varma mitalisti jo Pariisissa, sen verran vakuuttava oli tulostaso ennen loukkaantumista.

Silja Kosonen on jopa Wilma Murtoa todennäköisempi mitalisti, sillä hänen tuloskäyränsä osoittaa edelleen komeasti ylöspäin. Vasta 21-vuotias Kosonen oli Pariisissa kuudetta kertaa mukana aikuisten arvokisoissa. Tulosrivi ja erityisesti sen kehitys on erittäin lupauksia herättävä.

Silja Kososen arvokisasijoitukset ja tuloskehitys

ArvokisaedustuksetSija
Tokion olympialaiset 202114
Eugenen MM-kisat 20227
Münchenin EM-kisat 20225
Budapestin MM-kisat 20235
Rooman EM-kisat 20244
Pariisin olympialaiset 20245
  
TuloskehitysTulos
202071,34
202172,44
202272,22
202374,19
202474,04

Komean tuloskehityksen lisäksi Kososen kohdalla pitää painottaa, että hän on vasta 21-vuotias.

Kärkikaksikon takana mitalipotentiaalia on moukarinheiton Suomen ennätysnaisella Krista Tervolla ja kahdella lahjakkaalla ottelijalla.

Nuorten sarjoissa moninkertainen MM-tason kultamitalisti Saga Vanninen ja hänen alle 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen rikkonut Enni Virjonen omaavat potentiaalin kehittyä seitsenottelun kirkkaimmiksi tähdiksi ihan maailmantasolla.

Pariisin olympialaiset tulivat Vannisen uran kannalta hieman liian aikaisessa vaiheessa ja loukkaantumiset vesittivät lopullisesti menestymishaaveet. Vanninen voitti vuonna 2021 alle 19-vuotiaiden EM- ja MM-kultaa, vuonna 2022 taas alle 19-vuotiaiden MM-kultaa ja viime vuonna alle 22-vuotiaiden EM-kultaa. Ikää on vasta 21 vuotta, ja Los Angelesin olympialaisiin mennessä hän ehtii kehittyä vielä hurjasti.

Vasta 17-vuotias Enni Virjonen on vuoden 2028 olympialaisten aikaan vasta 21-kesäinen, mutta on iskenyt pöytään jo pisteet 6151. Tulos on niin kova, että Satu Ruotsalaisen Suomen ennätyksen (6404 pistettä) saavuttaminen seuraaviin olympialaisiin mennessä on jopa todennäköistä. Se tuskin vielä riittää mitaleille, joten Virjosen kohdalla pitänee menestyspuheita kohdistaa aina vuodelle 2032 asti.

Yleisurheilussa keihäänheitto säilyy edelleen lajina, josta voi aina odottaa tai ainakin toivoa mitalia. Pariisin kisat todistivat, että taso on hurja, ja mitalin saavuttaakseen pitää suomalaisten kiskoa keppiä reilusti 85 viivan paremmalle puolelle.

Ammunta

Skeetampuja Eetu Kallioisen tai kiväärillä ampuvan Aleksi Lepän harteille ladatiin kovia mitaliodotuksia, mutta suoritukset eivät riittäneet edes finaaliin. Kallioinen ei ollut parhaimmillaan, ja  Aleksi Lepän pasmat menivät eittämättä sekaisin, kun hänen isänsä menehtyi matkalla seuraamaan poikansa olympiasuorituksia. Molemmat ovat ehdottomasti potentiaalisia mitaliurheilijoita myös Los Angelesissa.

Skeittaus

Yksi Pariisin kisojen isoimmista suomalaisonnistujista oli vasta 13-vuotias Heili Sirviö, joka ylsi rullalautailun parkissa viidenneksi.

13-vuotias Sirviö on vielä fyysisesti raakile, joten kehittymispotentiaalia on hurjasti.

Skeittauksen osalta pitää kuitenkin muistaa, että naisten puolella kehitys on todella nopeaa, ja neljän vuoden päästä Los Angelesissa voi olla kokonaan uusi 13-vuotiaiden sukupolvi, joka hallitsee lajia.

Purjehdus

Purjehduksessakin jouduttiin Pariisissa pettymään. Suomi lähetti Marseillen olympiavesille seitsemän purjehtijaa, eli osallistujia oli viidessä purjehdusluokassa. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen sijoittuivat parhaina purjehtijoina seitsemänneksi Nacra17-luokassa. 

Suomi saanee seuraavaan olympiaregattaan mukaan samankokoisen joukon, mutta seuraava olympiadi näyttää, onko Los Angelesissa odotettavissa menestystä.

Uinti

Matti Mattsson oli vielä Pariisin kisoissa suomalaisurheilijoista sellainen, jolta odotettiin jopa mitalia. Los Angelesissa hän on jo 34-vuotias, joten miesten rintauinnin osalta mitalitoiveita ei kannata suuremmin viritellä.

Sen sijaan toiveet mitaleista tai edes finaalipaikoista voi ladata 19-vuotiaan Tomas Kosken ja 18-vuotiaan Louna Kasvion harteille.

Koski rikkoi 200 metrin sekauinnin Suomen ennätyksen ajalla 1.46,43 kesäkuussa, mikä jäi harmittavasti Pariisin olympiarajasta 17 sekunnin sadasosaa. Olympialaisissa ajalla olisi päässyt heittämällä mukaan välieriin. Kasvio on vuoden 2023 EM-pronssimitalisti 400 metrin sekauinnista.

Paini

Pariisissa Arvi Savolainen ja Jonni Sarkkinen onnistuivat painimaan maapaikan ja edustamaan Suomea Pariisiin, mikä on jo kovan työn takana. Itse olympialaisissa tulos jäi piippuun.

Sarkkinen voitti viime vuonna EM-kultaa, ja kyseessä on vasta 22-vuotias urheilija. Los Angelesin osalta menestystoiveet suuntautuvat häneen.

Muokkaus 15.8. klo 06.43. Tarkennettu kappaletta, jossa puhutaan nyrkkeilyn kansainvälisistä liitoista.

Tuoreimmat aiheesta

Olympialaiset