Olympialaji aivan hunningolla, Bilesin ja Marchandin varjossa posketon legendateko – näistä Pariisin kisat muistetaan

MTV Urheilun kisatiimin kesäolympialaisissa Pariisissa muodostaneet toimittajat Timo Innanen, Antti Rämänen ja Ossi Karvonen iskevät kisat pakettiin viiden eri aihealueen avulla. 

Suomen osalta kisat sujuivat historiallisen huonosti, sillä sinivalkoiset urheilijat jäivät ensi kertaa ilman mitalin mitalia. 

Alla Innanen, Rämänen ja Karvonen antavat näkemyksensä olympialaisten suurimmasta pettymyksestä sekä yllätyksestä, eniten puhutelleesta tähdestä, parhaasta suomalaissuorituksesta ja kiinnostavimmasta puheenaiheesta. 

Pettymys

Innanen: Matti Mattsson, uinti
Odotin Mattssonin yltävän melko helpostikin välieriin neljänsissä olympialaisissaan, mutta toisaalta finaalipaikka olisi ollut nyt jopa erittäin kova saavutus 30-vuotiaalta porilaiselta. Totta kai korona vaikutti varmasti osaltaan hänen suoritukseensa tuntuvastikin, mutta kehnohko aika ja sairastuminen ylipäätään kauden H-hetkellä olivat taatusti kaikille suuria pettymyksiä. Jotain meni pahasti pieleen. 

Rämänen: Norjan juoksudynastia murtui
Suomesta ei olisi varaa huudella, mutta täytyy sanoa, että odotin norjalaisilta juoksijoilta huomattavasti suurempaa mitalisaalista. Karsten Warholm ja Jakob Ingebrigtsen ehtivät tietysti jo Tokion kisoissa putsata pöydän kultamitaleista, mutta olisi odottanut tapahtuvan myös Pariisissa. Warholm oli nelosen aitafinaalissa täysin hampaaton amerikkalaista Rai Benjaminia vastaan. Ingebrigtsen puolestaan järkytettiin aivan totaalisesti neloseksi 1 500 metrillä, jonka piti olla yksi kisojen odotetuimmista kaksintaisteluista britti Josh Kerriä vastaan.

Karvonen: Yhdysvaltojen miesten uintijoukkue 
USA on dominoinut olympiauintien mitalitaulukkoja vuosikaudet. Riossa napsahti kaikkinensa 16+8+9 lätkää, Tokiossa 11+10+9 ja nytkin Pariisissa 8+13+7. Kun näitä lukuja alkaa purkaa tarkemmin, yksi epäsuhta nousee esiin. Pariisissa Yhdysvaltojen miehet ottivat 14:llä henkilökohtaisella matkalla vain yhden kullan (mitalit yhteensä 1+2+3), kun Tokiossa sama lukusuora oli 6+2+2 ja Riossa 5+4+5 (yksi uintimatka vähemmän). Tämä sai jopa uintilegenda Michael Phelpsin ärähtämään. Hän oli itse kahmimassa mammonaa vielä Riossa. Pariisin saldo aiheuttaa varmasti liikkeitä USA:ssa, sillä se järjestää seuraavat olympialaiset Los Angelesissa 2028. Siellä ei kelpaa muu kuin totaalinen dominointi.

Yllätys

Innanen: Pihla Kaivo-oja, nyrkkeily
Kaivo-ojan sijoitus (5:s) ei ollut sinällään suurikaan yllätys, mutta 21-vuotiaan tamperelaisen nyrkkeilijän kissamaisen pehmeä liike ja terävät iskut olivat kehässä mieltä ylentävä kombinaatio, jossa näkyi menestysvalmentaja Maarit Teurosen kädenjälki. Kaivo-ojan tulevaisuus näyttää erityisen kirkkaalta. Annetaan vielä erityismaininta 13-vuotiaalle rullalautailijalle Heili Sirviölle, joka taisteli ennakkoluulottomasti vitossijalle. Kun Sirviön fysiikka kohenee jatkossa, hän taistellee neljän vuoden päästä jopa kullasta rapakon takana.

Huippu-urheilun vaatima sitoutuneisuus "tulee luonnostaan" olympiayllättäjä Pihla Kaivo-ojalle 0:51
Huippu-urheilun vaatima sitoutuneisuus "tulee luonnostaan" olympiayllättäjä Pihla Kaivo-ojalle.

Rämänen: Arshad Nadeemin keihäskaari
Pakistanilainen keihäsmies tuli Pariisiin oltuaan kateissa omiltaankin. Hän oli koko kauden aikana heittänyt vain yhdessä Timanttiliigan kisassa ja tiettävästi harjoitellut Etelä-Afrikassa. Viime vuoden MM-hopeamies tiedettiin kovaksi heittäjäksi, mutta mikään ei enteillyt 92,97 metrin hirmuviskaisua. Lassi Etelätalo kertoi finaalin jälkeen, että suomalaiskolmikko oli hämmästellyt Nadeemin otteita jo harjoituskentällä. Ukko ei ollut oikeastaan edes verrytellyt, ja lämmittelyheitoissakin näytti siltä, että pakistanilaisella on jotain vaivoja. Oli tai ei, toisella kierroksella syntynyt tulos oli kaikkien aikojen kuudenneksi pisin keihäskaari.

Karvonen: Golftähti Xander Schauffelen romahdus
Tokion olympiavoittoaan puolustanut Schauffele oli ennakkoon yksi Pariisin turnauksen suurimmista suosikeista. Ja syystä. Yhdysvaltalainen on voittanut kuluvalla kaudella kaksi major-kisaa, The Openin aivan olympialaisten alla. Kaikki menikin pitkään kuin elokuvissa. Schauffele oli avauskierroksen (65 lyöntiä) jälkeen toisena ja perjantain (66) jälkeen jaetulla kärkisijalla kuten myös 3. kierroksen (68) päätteeksi. Sitten tapahtui jotain. Sunnuntaina Schauffele heilautti mailaansa tosimielessä 73 kertaa, mikä oli koko porukan kahdeksanneksi huonoin saldo. Kun hän oli lyönyt kolmella kierroksella yhteensä neljä bogia, päätösrundilla niitä tuli neljä lisää, ja yksi niistä oli vielä tupla. Loppusijoitus jaettu 9. sija. Tämä on hyvä osoitus golfin arvaamattomuudesta myös lajin absoluuttisella huipulla. 

Tähti

Innanen: Léon Marchand, uinti
22-vuotias monipuolisuusihme löi luun kurkkuun kaikille dominoimalla olympia-altaassa kotiyleisönsä edessä. Neljä henkilökohtaista olympiakultaa oli vaikuttavin asia itselleni näissä mammuttikisoissa. Eritoten 200 metrin rintauinnin voittaminen oli kerrassaan sensaatiomainen temppu – etenkin, kun hän osallistui matkalle vasta ensimmäistä kertaa aikuisten tasolla. Suomen uintimaajoukkueen päävalmentaja Eetu Karvonen toppuutteli allekirjoittaneelle ennakkoon Marchandin voittomahdollisuuksia juuri kyseisellä matkalla, mutta mitä vielä. Toulousen kultapoikaa ei saa vähätellä.

Rämänen: Simone Biles, telinevoimistelu
Olympialaisissa nähtiin monia oman lajinsa tulevia legendoja, mutta huomioarvolla ei kukaan noussut Simone Bilesia ylemmäs. Olympialajit ovat Yhdysvalloissa suosittuja, sen näki jälleen valtavasta määrästä kisaturisteja. Silti harva urheilija murtautuu muutaman viikon ajan juhlitusta sankarista todelliseen Hollywood-tähtiluokkaan. Biles on sellainen. Hänen otteitaan oli seuraamassa pitkä rivi viihdemaailman tähtiä Tom Cruisesta Lady Gagaan ja Ariana GrandestaSarah Jessica Parkeriin. Bilesin nousu pahojen henkisen ja fyysisten esteiden ylitse kolmen kullan ja yhden hopean olympiatähdeksi, voimistelulle epätyypillisesti 27-vuotiaana, on yksi kisojen suurimmista tarinoista.

Karvonen: Mijaín López, paini
Siihen nähden, että López, 41, saavutti Pariisissa ensimmäisenä urheilijana viidennen olympiakullan samassa lajissa, kuubalaisesta puhuttiin aivan liian vähän muun muassa Bilesin ja Marchandin langettamissa varjoissa. López oli voittamaton kreikkaislais-roomalaisen olympiapainin raskaimmassa sarjassa (120/130 kiloa) Pekingistä 2008 aina Pariisiin saakka. Champ de Mars -areenalla painitun finaalin jälkeen López jätti painikenkänsä matolle ja poistui. Tuon tyylikkäämmin uraa ei voi paketoida.    

Paras suomalainen

Innanen: Luukas Saha, judo
Riihimäen ylpeys näytti ensin median edessä ja heti perään tatamilla, että hän tuli kisoihin menestymään eikä höpöttämään. Oli lopulta todella pienestä kiinni, ettei Saha taistellut pronssista Pariisissa. Voitto ja hyvin kyseenalainen tappio moldovalaiselle huipputekijälle olivat osoituksia siitä, että tästä kaverista kuullaan takuuvarmasti vielä. 26-vuotias Saha on tulta ja tappuraa Los Angelesissa neljän vuoden päästä. Täytyy myös muistuttaa, että Saha voitti lajinsa MM-kisoissa keväällä pronssia 42 vuoden tauon jälkeen. Judo on maailmalla erittäin kilpailtu laji, joten myös siinä menestyminen on äärimmäisen haastavaa. Hänen sijoituksensa oli 9:s.

Rämänen: Heili Sirvio, rullalautailu
Sanon tämän pienen epävarmuuden kera. En ole nimittäin aivan varma, onko olympialaisten tuoma lisähuomio ja painetila hyväksi alle 15-vuotiaille lapsille. Skeittaajat toki kisaavat keskenään muuallakin, mutta olympialaisissa rento yhteishenki jotenkin muuttuu. Päälle lyödään mitaliodotuksia ja 70-lukuisia arvioita lajin olympiakelpoisuudesta ja niin edelleen. Jokin lajissa särkyy. Siitä huolimatta täytyy sanoa, kuinka vaikuttunut olen Heili Sirviön onnistumisista sekä karsinnoissa että finaalissa. Temput eivät olleet lainkaan helpoimmasta päästä. Sirviö itse nautti suorituksistaan ja se on tässä tärkeintä. Samalla hän vetää todennäköisesti tuhansia suomalaislapsia lajin pariin.

Heili Sirviön jännitys karisi olympiafinaalissa: "Haluan olla paras skeittari" 1:48
Heili Sirviön jännitys karisi olympiafinaalissa: "Haluan olla paras skeittari".

Karvonen: Silja Kosonen ja Krista Tervo, moukarinheitto
En osaa tehdä eroa tämän kaksikon välillä, niin päädyn valitsemaan kaksi. Kauden parhaansa heittänyt Kosonen oli Suomen joukkueesta lähimpänä mitalia – 5. sijalta pronssiin jäi matkaa vaivaiset 23 senttiä. Tervo puolestaan voitti karsinnan uusilla SE-lukemilla 74,79 ja oli finaalissa kuudes, vain 21 senttiä Kososen takana. Tervon olympiasuoritusten arvoa nostaa se, että hän oli ollut aivan kammottavassa tuloskunnossa kesäkuun lopusta lähtien. Hieno venyminen! 

Puheenaihe

Innanen: Aleksi Lepän isän kuolema
Todella traaginen ja harvinainen tapahtuma kaikkiaan tässä kontekstissa. Kerroin kommentissani jo aiemmin taustoja tapahtuneeseen. Lajilleen kaikkensa antanut valmentaja Marko Leppä ei päässyt paikan päälle todistamaan poikansa olympiadebyyttiä. Leppä osallistui urheasti molempiin kisoihin, mutta tuskin oli yllätys, että hänen ammuntansa osoittautuivat käytännössä mahdottomaksi. Tapahtumat jättivät surun varjon. 

Rämänen: Nyrkkeily sukupuolikohu
Olympialaiset tuovat esiin täysin odottamattomia puheenaiheita, kun huomiolta katveessa olleet lajiensa osaajat saapuvat kaikkialta maailmasta yhteen. Tällä kertaa valitettavan suuri huomio kohdistui kahteen nyrkkeilijään, Algerian Imane Khelifiin ja Kiinan Lin Yu-tingiin, jotka lajin vallankammasta venäläisyhteyksiensä takia kammettu Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA oli sulkenut pois naisten sarjoista väitetyn sukupuolitestin reputtamisen takia. Suomen Nyrkkeilyliiton valmennuspäällikkö Ervin Kade vihjaisi jo aikaisessa vaiheessa MTV Urheilulle, että tästä jupakasta hyötyvät eniten juuri IBA ja kisoista niin ikään suljettu Venäjä, joille narratiivi mädättyneistä sateenkaarikisoista sopi paremmin kuin nyrkki silmään. Todisteet näistä testeistä ovat vain IBA:lla eikä niitä ole voitu riippumattomasti tarkastaa. Koko kansainvälisen nyrkkeilyn kehä on tällä hetkellä niin sekaisin, että tämän korjaaminen on seuraavan olympiadin suurimpia yksittäisiä tehtäviä.

Karvonen: Suomalaisten sattumukset
Olympialaisissa sattuu ja tapahtuu – aina. Suomen joukkueen osalta kisa lähtivät luisuun heti alussa. Kun kisoja oli käyty reilu viikko, Suomen leirissä oli koettu muun muassa rajuja haasteita pyöräilyssä, jalkavamma sulkapallossa, koronatapaus altaassa, keskeytys ratsastuksessa hevosen saaman vamman takia sekä hylkäys purjehduksessa. Ampuja Aleksi Lepän isän kuolema kisamatkalla Pariisiin oli synkin mahdollinen uutinen. Sairastumis- ja loukkaantumistapauksia tuli yleisurheiluareenallakin. Suomalaiset ilonaiheet kisojen aikana olivat hyvin vähissä, mikä vaikuttaa väkisin ilmapiiriin olympiakylässä. 

"Äärimmäisen kovat kilpailut" – Tommi Evilä muistuttaa Pariisin tasosta 3:07
"Äärimmäisen kovat kilpailut" – Tommi Evilä muistuttaa Pariisin tasosta.

Lue myös:

    Uusimmat