Suomi on kruunattu kaksi kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi YK:n World Happiness Report -vuosijulkaisussa. Sen sijaan tunnetasolla Suomi jää kauaksi maailman onnellisimmasta kärjestä, ilmenee Gallup-yhtiön kyselytutkimuksesta.
YK:n raportti ottaa huomioon esimerkiksi teknologioiden kehityksen, konfliktit ja hallitusten ajaman politiikan. Gallup puolestaan selvitti ihmisten positiivisia ja negatiivisia tuntemuksia. Tutkimuksessa selvitettiin, oliko haastateltava esimerkiksi nauranut tai saanut arvostusta osakseen edellisen päivän aikana – tai tuntenut kipua tai huolta, jos selvitettiin ikäviä tuntemuksia.
Eniten positiivisia tuntemuksia koetaan selvityksen mukaan Latinalaisessa Amerikassa. Kolmen kärjessä ovat Paraguay, Panama ja Guatemala.
Vähiten positiivisia tuntemuksia koettiin Afganistanissa, Jemenissä ja Valko-Venäjällä.
Suomi vahvasti keskinkertainen
Tuntemusten toisessa ääripäässä, negatiivisissa tuntemuksissa Saharan alueen valtiot vetivät pisimmän korren. Eniten pahaa oloa oli Tshadissa ja naapurivaltio Nigerissä. Myös Irak, Iran ja palestiinalaisalueet mahtuvat kärkikymmenikköön.
Negatiiviset tuntemukset loistavat poissaolollaan entisissä neuvostomaissa. Azerbaidzhan ja Kirgisia ovat listauksen kärjessä, mutta myös Ruotsi ja Viro mahtuvat huolettomaan tusinaan.
Neuvostoliiton vaikutuspiiriin kuuluneissa maissa tunnetaan tunteita suuntaan tai toiseen ylipäänsä niukasti. Yhteenlasketusti hyviä ja huonoja tunteita koetaan eniten Nigerissä, Filippiineillä ja Liberiassa.
Gallupin raportissa Suomea ei mainita erikseen, sillä maa ei sijoitu yhdelläkään listauksella kärkitusinaan. Raportissa olevien karttojen värikoodausten perusteella Suomi vaikuttaisi sijoittuvan monella mittarilla keskikastiin.