Kanada on maailman hyvämaineisin maa. Toisella sijalla ovat Norja ja Ruotsi. Suomi sijoittui sijalle kuusi.
Suomen sijoitus on laskenut viime vuodesta kaksi sijaa. Toisaalta se on on ollut sitä edeltävät vuodet tutkimuksessa sijoilla seitsemän ja kahdeksan.
Tiedot selviävät Reputation Insituten kesäkuussa julkaisemasta maailman maiden mainetta käsittelevästä kyselytutkimuksesta. Siinä eri maiden mainetta selvitettiin haastattelemalla G8-maiden kansalaisia heidän käsityksestään maailman maista.
Tarkasteltaviksi valittiin bruttokansantuotteella mitaten maailman suurimmat taloudet. Tutkimuksen päämittarit ovat haastateltavien arviot maiden talouden kehittyneisyydestä, miellyttävästä ympäristöstä ja tehokkaasta hallinnosta.
Tutkimuksen mukaan positiivinen tulos korreloi selkeästi maan onnellisuuden ja rauhallisuuden kanssa. Myös vähäisen korruption maat ovat tilastossa korkealla.
Euroopan maista erityisesti pohjoiset maat ovat listan kärjessä, mutta myös Etelä-Euroopan maiden maine on parantunut. Reputation Instituten mukaan Etelä-Euroopan maineen parantuminen liittyy maiden talouden lukujen kehittymiseen.
Venäjä heikkomaineisimpien joukossa
Heikoimmat maineet maailman maista olivat Irakilla, Iranilla, Pakistanilla sekä Venäjällä.
Tutkimuksen tehneen Reputation Instituten mukaan Ukrainan konflikti on vaikuttanut sekä Venäjän että Ukrainan maineeseen. Venäjän maine on huonontunut 3,2 prosenttiyksikköä, Ukrainan 2,8. Myös Qatarin, Brasilian ja Etelä-Afrikan maine on huonontunut viime vuodesta. Brasilia on ainoa Etelä-Amerikan maa, jonka maine on huonontunut.
Eniten mainettaan on parantanut Iran, jonka maine parani 10,8 prosenttiyksikköä viime vuodesta. Myös Kiinan ja Intian maine on kasvanut paljon. Aasian maat ovat parantaneet mainettaan keskimäärin 3,9 prosenttiyksikköä, mutta niiden maine on silti Japania lukuun ottamatta heikko.
Venäläiset arvioivat maataan positiivisemmin
Kun mitataan maiden kansalaisten omaa näkemystä maastaan, omaan maahansa positiivisimmin suhtautuvat australialaiset. Sitä seuraavat kanadalaiset, venäläiset, intialaiset, saksalaiset ja yhdysvaltalaiset.
Kun näitä lukuja verrataan yleiseen arvioon huomataan, että eniten maan kansalaisten näkemys ja ulkoinen näkemys maan maineesta eroaa Venäjän kohdalla. Venäläiset arvioivat maansa yli kaksikertaa paremmille pisteille kuin ulkopuoliset arvioijat. Myös kiinalaisten, intialaisten ja yhdysvaltalaisten arvio omasta maastaan on huomattavasti ulkopuolisten näkemystä parempi.
Sen sijaan italialaisten, eteläafrikkalaisten ja brasilialaisten arvio omasta maastaan on ulkopuolisten arviota huonompi.
Maailman maiden maineet