Suomi pääsee harvojen valittujen joukkoon: Avaruuskiihdyttämö tulossa

Sodankylän Ilmatieteen laitos
Yksi uuden kiihdyttämön kannalta keskeinen paikka on Sodankylä, jossa sijaitsee Ilmatieteen laitoksen satelliittipalvelukeskus. Handout
Julkaistu 06.09.2016 16:25

MTV UUTISET - STT

Euroopan avaruusjärjestö Esa tarjoaa Suomeen arktista avaruuskiihdyttämöä, jonka avulla on määrä luoda edellytyksiä avaruusteknologiaa hyödyntävälle yritystoiminnalle.

Vastaavia kiihdyttämöjä on 16:ssa Esan jäsenmaassa. Vuosittain ne tukevat noin 130:tä uutta yrityshanketta. Niiden avulla on syntynyt jo yli 400 uutta yritystä.

Ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että kiihdyttämön tarkoitus on hyödyntää investointeja tutkimukseen ja kehittää uutta liiketoimintaa. Lundströmin mukaan suomalainen yrityskenttä on nyt kypsä hyödyntämään uusia mahdollisuuksia.

Esan johtaja Eric Morel totesi, että arktisen alueen kysymykset nousevat tulevaisuudessa yhä enemmän esille avaruusjärjestön toiminnassa. 

– Arktisen alueen ongelmia ei voida ratkaista avaruudessa. Mutta harvoja arktisen alueen ongelmia voidaan ratkaista ilman avaruutta, Morel sanoi.

Suomeen tulevaa kiihdyttämöä ei välttämättä sijoiteta yhteen paikkaan, vaan se saattaa toimia myös verkoston muodossa, Lundström kertoo. 

Sodankylän keräämä data käytettävissä

Selvää on, että yksi uuden kiihdyttämön kannalta keskeinen paikka on Sodankylä, jossa sijaitsee Ilmatieteen laitoksen satelliittipalvelukeskus.

Sodankylässä kerätään ja arkistoidaan dataa, jota keräävät useat pohjoista pallonpuoliskoa havainnoivat satelliitit. Tämä lähes reaaliaikainen data on avoimesti tarjolla pilvessä suomalaisille ja kansainvälisille käyttäjille, joten sen hyödyntäminen on mahdollista missä hyvänsä. 

– Avoin ja ilmainen data mahdollistaa uusien palvelujen luomisen, sanoi keskuksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen. 

Dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi meteorologisissa palveluissa, tulvaennusteissa ja meriliikenteessä. Esimerkiksi tieto jään paksuudesta ja jäävuorten liikkeistä arktisilla merillä tulee yhä tärkeämmäksi, kun arktisen alueen meriliikenne vilkastuu. 

Katso aiempia videoita avaruuteen liittyen:


2:56img

1:45img

1:07img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa