Satelliitti leijailee talvisen perämeren yllä. Hieman myöhemmin merellä liikkuvat jäänmurtajat muuttavat reittiään heikoimman jääpeitteen suuntaan. Näin murtajat ja saatettavat laivat säästävät aikaa ja polttoainetta. Tämä on yksi esimerkki Sodankylässä toimivan Ilmatieteen laitoksen Arktisen avaruuskeskuksen käytännön hyödyistä.
Avaruuskeskus otti tänään käyttöönsä uuden satelliittiantennin ja tiedonkäsittelylaitteistoa. Laajennuksen ansiosta keskus voi nyt ottaa vastaan kaksinkertaisen määrän tietoa sen yli lentäviltä satelliiteilta. Jatkossa se pyrkii entistä enemmän jalostamaan satelliittidataa yritysten ja viranomaisten käyttöön.
Keskuksen johtaja Jouni Pulliainen uskoo satelliittidatan ympärille kehittyvän uudenlaista yritystoimintaa. Laajentunut Arktinen avaruuskeskus neuvottelee yhteistyöstä amerikkalaisten ja kiinalaisten yritysten kanssa. Tarkoitus olisi, että toimijoita tulisi Sodankylään.
-Sodankylä on houkutteleva kohde. Infrastruktuuri ja verkkoyhteydet ovat pohjoisessa Suomessa hyvällä tasolla, mikä ei ole itsestäänselvyys muualla arktisella alueella, totesi Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski antennin vihkimistilaisuudessa.
Pohjoinen sijainti on tärkeä, koska suuri osa maata kiertävistä satelliiteista kulkee maapallon napojen välisellä radalla ja lentää Sodankylän ylitse.
2:23
Keskus nuuskii myös ilmastonmuutoksen merkkejä
Satelliiteista kerätyillä tiedoilla on myös keskeinen asema ilmastonmuutoksen tutkimisessa pohjoisilla alueilla. Satelliittidataa käytetään, kun arvioidaan esimerkiksi routakerroksen syvyyttä, lumen vesiarvoja tai vesistöjen virtaamaennusteita kevättulvien aikaan.
Sodankylän keskus käyttää satelliittien lisäksi muuta mittauskalustoa.
-Saamme mittaustuloksia niin maan sisältä kuin avaruudesta. Tämä on olennaista satelliittien mittaustulosten tarkkuuden varmistamiseksi, keskuksen johtaja Pulliainen sanoo.
Euroopan sääsatelliittijärjestö Eumetsatin polaarisatelliittiohjelmaa laajennettiin hiljattain ja sen rahoitus on turvattu vuoteen 2042. Eumetsat on Sodankylän keskuksen tärkeimpiä yhteistyötahoja.