Kommentti: Paha, pahempi hallitus vaihtoon – SAK käynnisti vaalitaistelun avoimesti perjantaina

kolumni Eeva Lehtimäki
Kiista irtisanomissuojasta on mennyt niin juntturaan, että on vaikea nähdä, miten tästä päästään ulos. Kumpikaan osapuoli ei halua taipua, kirjoittaa Eeva Lehtimäki kolumnissaan.Lehtikuva
Julkaistu 05.10.2018 17:36

MTV UUTISET

Ilma oli perjantaina sakeanaan taistelupuheita ja uhmaa, kun 500 SAK:laista liittopäättäjää oli koolla miettimässä jatkotoimia hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan. Muutamissa puheenvuoroissa väläyteltiin aplodien kera jo yleislakkoa, jos hallitus ei vedä esitystään pois, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti, toimittaja Eeva Lehtimäki.

7:16img

Hallituksen korjaillut mallit ja kompromissit eivät auta. Se tehtiin myös selväksi.

Keskiviikon lakkopäivän jälkeen putkessa on jo uusia työtaistelutoimia, muun muassa AKT on ilmoittanut kolme viikkoa jatkuvista poliittisista mielenilmauksista esimerkiksi satamissa ja lentoliikenteessä.

Varsinaiset päätökset jatkotoimien sisällöstä ja ajoituksesta tehdään eri liittojen hallituksissa.

Kumpikaan osapuoli ei halua taipua

Kiista on mennyt nyt niin juntturaan, että on vaikea nähdä, miten tästä päästään ulos. Kumpikaan osapuoli ei halua taipua.

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) jyrähti blogissaan, ettei lain käsittelyä pysäytetä ulkopuolisella painostuksella. Vanhanen vetosi myös perustuslakiin: "Perustuslain määräys, joka antaa valtiovallan valtiopäiville kokoontuneelle eduskunnalle, on valtavan velvoittava. Jos yksi eduskunta lipeäisi tästä määräyksestä ulkopuolisten hyväksi, synnyttäisi se vakavan ennakkotapauksen", Vanhanen kirjoittaa.

Tosin kannattaa muistaa, että Vanhasen pohdinnat Rukan lumilla eläkeiän nostamisesta kaatuivat juuri ay-liikkeen vankkaan vastustukseen vuonna 2009.

SAK avasi vaalitaistelun

SAK:n liittoväki ei silitellyt Sipilän hallituksen päätä. Se on puhujien mukaan valehdellut, se on sopimusrikkoja, se on paska hallitus, se on kusettanut työväkeä, kuului analyysi.

SAK pelkää irtisanomistaistelussa, että hallituksen esitys avaa pandoran lippaan. Irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä olisi vasta alkusoittoa uusille työehtojen heikennyksille.

Päivän kovat puheet eivät sinänsä olleet yllätys. Kiinnostavinta oli avoimuus, jolla SAK käynnisti ensi kevään vaalitaistelun. Monissa puheenvuoroissa eduskuntavaalit olivat isommassa roolissa kuin hallituksen toimien ja esityksen arvostelu.

Lopuksi liittojohtaja toisensa jälkeen agitoi pistämään hallituksen vaihtoon.

Tuskinpa hallituksen vaihtamisessa mielessä ovat Punavuoren viherhipsterit, perussuomalaisten porukat tai kristillisdemokraatit. Äänestyskehotus koski tietysti demareita ja vähän myös vasemmistoliittoa.

SAK:n ja SDP:n napanuoraa ei peitelty

On huvittavaa, miksi SAK:ssa kursaillaan sen kanssa, että sen monilla toimilla pystytään pönkittämään SDP:n kannatusta ja vaalityötä. Käsi kädessä on menty ja mennään jatkossakin. Tulosta on tullut.

Ylen viimeisimmässä mielipidemittauksessa SDP:n kannatus oli pompannut ylöspäin 2,3 prosenttiyksikköä. Aineksina sekä työmarkkinakiista että poliittiset lakot.

Tänään ilmiselvää napanuoraa ei peitelty ja hyvä niin. On reilua tehdä vaalityötä avoimesti.

Voittajia on vaikea löytää

Jo aiemmin PAM:in väistyvä puheenjohtaja Ann Selin lupasi Ylen Ykkösaamun haastattelussa vasemmistopuolueiden ehdokkaille kampanjointiin rutkasti vaalirahaa.

Mutta entä jos tilanne oikeasti eskaloituu ja lakkoase laitetaan hyrräämään? Hyödyttääkö se silloin enää SDP:tä, jos tilanteen haitat alkavat näkyä ihmisten arjessa? Sitä joutuu miettimään vakavasti myös pääministerin paikalle tähyävä Antti Rinne.

Keskustan ja kokoomuksen kannattaa muistaa, että niiden kannattajissa on paljon palkansaajia. Myös monille heistä hallituksen kikyt, aktiivimallit ja irtisanomisehdotukset saattavat maistua kitkeriltä.

Homma on saatu sellaiseen solmuun, ettei tässä ole enää voittajia.  

Kirjoittaja on toimittaja ja MTV Uutisten kolumnisti.

Tuoreimmat aiheesta

SAK