Ulkoministeriö selvittää parhaillaan, miten Afganistanissa Suomen palveluksessa olleiden paikallisten työntekijöiden turvallisuus voidaan taata tulevaisuudessa. Yhdysvallat lupasi jo evakuoida afgaanitulkkeja perheineen yltyvältä väkivallalta.
Ulkoministeriö tai Puolustusministeriö ei osaa antaa vastausta siihen, kuinka paljon afganistanilaisia työntekijöitä Suomella on ollut apunaan Afganistanissa vuosien saatossa. Ulkoministeriö on vaitonainen myös siitä, missä kaikissa työtehtävissä paikallista osaamista on käytetty.
Tämän joukon turvallisuustilannetta selvitetään nyt ulkoministeriön johdolla. Tarkoitus on kartoittaa mahdollisia uhkia, työntekijöiden tarpeita ja keinoja heidän tukemiseensa.
– Parhaillaan selvitetään mahdollisuuksia tarvittaessa avustaa henkilöitä, jotka ovat Suomen valtion palveluksessa olleet. Me tietysti jaamme huolen siitä, miten tilanteen heikkeneminen vaikuttaa tulkkeina tai muissa tehtävissä olleiden afgaanien turvallisuuteen, kertoo ulkoministeriön Afganistan-tiiminvetäjä Matti Keppo.
Yhdysvallat on jo kertonut, että se evakuoi maan joukkojen kanssa työskennelleet tulkit perheineen. Heinäkuun lopussa heidät lennätetään Yhdysvaltoihin tai kolmansiin maihin odottamaan Yhdysvaltojen viisumia. Reutersin viranomaislähteen mukaan ensimmäisessä operaatiossa evakuoidaan 2500 tulkkia. Kepon mukaan Suomi seuraa tiiviisti, mitä muut valtiot tekevät.
Kepon mukaan selvityksen alla on se, voisivatko Suomelle työskennelleet henkilöt päästä Suomeen. Sen sijaan evakuointilennot eivät ole harkinnassa. Hän ei paljasta, onko Suomen työntekijöihin jo kohdistunut uhkauksia.
Suomi on ollut tiiviisti läsnä Afganistanissa lähes kaksikymmentä vuotta. Viimeisetkin Afganistanissa palvelleet suomalaissotilaat palasivat kotimaahan kesäkuun alussa. Kaikkiaan parinkymmenen vuoden aikana Afganistanissa palveli lähes 2500 suomalaissotilasta. Kabuliin jää yhä suurlähetystö suomalaisine työntekijöineen, minkä lisäksi kehitysyhteistyö Afganistanissa jatkuu. Keppo painottaa, että tilannetta arvioidaan jatkuvasti. Esimerkiksi Australia on sulkenut suurlähetystönsä turvallisuussyistä.
Lue myös: Yhdysvaltojen ex-presidentti Bush kutsuu sotilaiden vetämistä Afganistanista virheeksi
Talibanilla ei hallussaan maakuntien pääkaupunkeja
Afganistanissa väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Yhdysvaltojen johtaman liittouman joukkojen vetäytyessä maasta. Alun perin joukkojen oli tarkoitus vetäytyä elokuun loppuun mennessä, mutta sotilaat ovat vähin äänin poistuneet jo ennakoitua aiemmin. Sotaa johtanut yhdysvaltalainen kenraali Austin Miller poistui koruttoman seremonian päätteeksi maanantaina, mikä oli operaation symbolinen päätös.
Samanaikaisesti äärijärjestö Taliban on saanut lisää jalansijaa Afganistanissa. Hiljattain järjestö väitti pitävänsä hallussaan 85 prosenttia maasta. Tähän väitteeseen Keppo suhtautuu varauksella.
– Tällä hetkellä puhutaan, että Taliban pitäisi hallussaan noin puolta piirikunnista. Taliban ei ole vallannut yhtään maakunnallisista pääkaupungeista, joita on 34.
Aiemmin tällä viikolla Taliban kertoi vallinneensa strategisesti merkittävän Spin Boldakin rajanylityspaikan Pakistanin rajalla.
Viimeisimmäksi Taliban tarjosi kolmen kuukauden aselepoa, jos Afganistanin hallitus vapauttaisi 7000 vankiaan.
Lue lisää: Taleban väittää hallitsevansa jo suurinta osaa Afganistanista
Kaksi Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa palvellutta suomalaista kertovat tarinansa – traumoja hoidetaan talkoohengellä: "Pitäisi puhua pistoolin piippu pois suusta"
Juttua tarkennettu kello 22.14: Suomi ei harkitse työntekijöiden evakuointilentoja Afganistanista, vaan maahantulolupien myöntämistä.