Suomi järjestää yhdessä YK:n ja Afganistanin hallituksen kanssa kansainvälisen Afganistan-apukonferenssin Genevessä marraskuussa.
Konferenssiin odotetaan edustajia yli 70 maasta, kansainvälisistä järjestöistä ja kansalaisjärjestöistä.
Kokous osuu Afganistanin kannalta historialliseen hetkeen. Maan hallitus ja Taleban-liike aloittivat vihdoin viime viikonloppuna ensimmäiset suorat neuvottelut toistensa kanssa Dohassa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Afganistanissa on nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin mahdollisuus saavuttaa todellinen rauha.
Dohan neuvotteluista tuloissa vaikeat
Dohan neuvotteluista on povattu hyvin pitkiä ja vaikeita.
Afganistanin hallitus vaati keskustelujen aluksi maahan välitöntä humanitaarista tulitaukoa. Talebanin pääneuvottelija taas ei tulitaukoa maininnut vaan puhui liikkeen halusta saada Afganistaniin islamilainen hallinto.
Suoria neuvotteluja edelsi Yhdysvaltain ja Talebanin helmikuussa solmima sopimus, jonka on määrä johtaa ulkomaisten joukkojen vetäytymiseen maasta ensi vuoden kevääseen mennessä.
Apukokouksen haasteena saada kansainvälistä tukea Afganistaniin
Diplomaattilähteiden mukaan apukonferenssin haasteena onkin saada kipeästi kaivattua kansainvälistä tukea maahan tilanteessa, jossa ei varmasti tiedetä, millainen hallitus maata muutaman vuoden kuluttua johtaa ja miten aiemman kehityksen saavutukset voidaan turvata.
Lisäksi Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen maasta voi muuttaa Afganistanin ja koko alueen turvallisuustilannetta.
Haavisto: Naisten osallistuminen tärkeää
Vastaavia tukilupauskonferensseja on järjestetty neljän vuoden välein, eli Genevessä olisi tarkoitus sopia kehitys- ja tukisitoumuksista vuosille 2021–24.
– Laaja-alainen osallistaminen ja naisten merkityksellinen osallistuminen rauhanprosessin kaikkiin vaiheisiin on rauhan ja kehityksen kannalta elintärkeää, ulkoministeri Haavisto korostaa.
YK:n pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Deborah Lyons toivoo kansainvälisen yhteisön vahvistavan Genevessä tukensa Afganistanille ja sen rauhanprosessille.
– YK on sitoutunut työskentelemään Afganistanin hallituksen, Suomen ja avunantajayhteisön kanssa parhaan mahdollisen tuloksen aikaan saamiseksi kaikkien afganistanilaisten hyväksi, Lyons sanoo.
Skinnari: Suomi odottaa tilaisuutta kiinnostuneena
Suomen kehitys- ja ulkomaankauppaministerin Ville Skinnarin (sd.) mukaan Suomi odottaa mielenkiinnolla tilaisuutta isännöidä apukonferenssia yhteistyössä Afganistanin hallituksen ja YK:n kanssa.
Kokous järjestetään YK:n päämajassa Genevessä hybridimuotoisena eli delegaatiot voivat osallistua kokoukseen joko saapumalla paikan päälle tai etänä. Koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten takia käytännön järjestelyistä tiedotetaan lähempänä kokousajankohtaa.