Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa aiheina olivat ajankohtainen koronatilanne, miltä tuleva syksy näyttää sekä koronaan liittyvien kuolemantapauksien tarkastelu.
Paikalla olivat Terveysturvaajat-osaston johtaja Mika Salminen, tutkimusprofessori Markku Peltonen ja johtava asiantuntija Sirkka Goebeler.
Koronapandemiasta on siirrytty koronaendemiaan, kertoo THL:n johtaja Mika Salminen. Endemia aiheuttaa toistuvia epidemioita, joihin liittyy kausivaihtelua. Endemiaa esiintyy kaikkialla maailmassa ja sen ilmaantuvuus vaihtelee.
Salminen kertoo Suomen rokotekattavuuden olevan hyvä. Hänen mukaansa rokotteet eivät ehkäise tartuntaa, mutta ne suojaavat vakavalta taudilta.
– Jos on saanut suositellut annokset, voi olla hyvillä mielin, eli suoja on silloin hyvä.
Sairaalaan joutumisen riski on vähentynyt huomattavasti ja osastohoitojaksoja on työikäisillä vähemmän kuin aiemmin, tämä on merkki siitä, että rokotteet toimivat, Salminen kertoo.
Lue myös: Ministeri Lindénin mukaan koronan poistamisesta yleisvaarallisten tautien listalta keskustellaan syksyllä
Hänen mukaansa alle 60-vuotiaiden kuolemanriskien olevan noin promillen luokkaa.
– Karkean arvion mukaan pelkästään tänä vuonna on saattanut säästyä rokotusten ansiosta jopa 10 000 henkeä.
Salmisen mukaan yhteiskunnan sulkemisella ei voida saavuttaa pysyviä vaikutuksia. Tulevaan talveen täytyy silti hänen mukaansa sopeutua.
– Talvikaudella viruskierto tuottaa joka tapauksessa kuormitusta terveydenhuoltojärjestelmässä, siihen on varauduttava.
Lue myös: MTV Uutisten kysely: Koronarajoitukset taas käyttöön, jos tilanne pahenee? Näin suomalaiset vastaavat
Tutkimusprofessori Markku Peltonen kertoo, että kokonaiskuolleisuuden muutoksella voidaan seurata väestön terveydentilan kehittymistä laajemmin.
Hänen mielestään koronakuolleisuus on kuitenkin karkea mittari ja muuttuneet testikäytännöt ovat tuoneet tulkintoihin haasteita.
Peltonen kertoo Suomessa kuolleiden määrän kasvavan vuosittain ja väestön ikärakenteen vaikuttavan kuolleiden lukumäärään.
– Suomi on vanhentunut nopeammin kuin naapurimaat, Peltonen sanoo.
THL kerännyt 4 400 kuolintodistusta, joissa on syynä korona
Johtava asiantuntija Sirkka Goebeler kertoo THL:n oikeuslääkäreiden tarkistavan kaikki Suomessa laaditut kuolintodistukset.
– Pandemian aikana meidän läpi on tullut n. 130 000 kuolintodistusta. Niistä on poimittu kaikki, joissa lääkäri oli kirjannut kuolemansyyksi koronan tai koronaviruksen vaikuttaneen kuolemaan.
Goebeler kertoo THL:n keränneen yli 4400 kuolintodistusta, joissa kuolinsyyksi tai vaikuttavaksi tekijäksi on kirjattu koronavirus.
– Nuoremmilla ihmisillä lihavuus on ollut kuolemaan myötävaikuttanut riski.
Goebeler kertoo kuolemien painottuvan yli 80-vuotiaisiin.