Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoivat tänään Suomen koronatautitilanteesta.
Uusien koronavirustapausten määrä vähentyi Suomessa jo ennen pääsiäistä, ja tämä laskusuuntaus jatkuu edelleen. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi olleet vaikuttavia.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi kuitenkin tiedotustilaisuudessa, että pääsiäisen vaikutusta koronatartuntoihin ei vielä pystytä sanomaan.
Tartuntaluvut ovat kuitenkin laskusuunnassa.
– Erittäin myönteinen muutos, Puumalainen sanoi.
Puumalainen mainitsi myös, että yli miljoona suomalaista on saanut koronarokotteen.
Epidemiatilanteissa on suuria alueellisia eroja. Heikoin tilanne on edelleen eteläisessä Suomessa. Kahden viikon ilmaantuvuus on suurinta Helsingin ja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla, joskin näilläkin alueilla laskua on tapahtunut.
Ilmaantuvuus on alhaisin Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien alueilla.
Tautitapauksia lähes tuhat vähemmän
Viikolla 13 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin noin 3 400 uutta tapausta, mikä on lähes tuhat vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 58 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 75.
Viimeisen kahden viikon yhteenlaskettu tapausmäärä oli yli 7 350 uutta tapausta, mikä on yli 2 250 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 133 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edeltävällä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 174.
Viikolla 13 koronatestejä tehtiin yli 123 000 kappaletta, mikä on vähemmän kuin aikaisemmin maaliskuussa. Valtakunnallisesti positiivisten testien osuus kaikista näytteistä oli myös laskusuunnassa: 2,6 %. Positiivisten näytteiden osuus oli koko maaliskuun ajan yli 3 %.
Koko maassa uusien kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde selvisi lähes 70 %:ssa tartunnoista. Viikolla 13 ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli 2,5 %, ja näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus jäi 1,2 %:iin kaikista tartunnoista.
Sairaalahoidon tarpeen kasvu on pysähtynyt
Maaliskuun aikana sairaala- ja tehohoidon tarve kasvoi huomattavasti. Enimmillään tehohoidossa oli 23. maaliskuuta samanaikaisesti 64 potilasta. Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tehohoitopotilaiden määrä on pienentynyt.
Myös muun sairaalahoidon tarve on vähentynyt: 7.4. tehohoidossa oli 45 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla oli 59 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 146 potilasta. Yhteensä sairaalahoidossa oli 250 potilasta, kun viikko sitten heitä oli 295. Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli 7.4. mennessä raportoitu yhteensä 862.
Riski saada tartunta varhaiskasvatuksessa ja koulussa on pieni
Viikolla 13 tartuntojen ilmaantuvuus edellisviikkoon verrattuna oli pienempi kaikissa ikäryhmissä. Ilmaantuvuus oli suurin 10–19-vuotiaiden ja 20−29-vuotiaiden ikäryhmissä.
Lasten ja nuorten riski saada tartunta vaikuttaa olevan pieni sekä varhaiskasvatuksessa että kouluympäristössä. Suurin osa 10–19-vuotiaiden tartunnoista tulee kotoa tai muista sosiaalisista kontakteista.