Li Andersson: Orpolla ei ole halua kuunnella opposition talouspolitiikan ratkaisuehdotuksia

Vasemmistoliiton kesäkokous järjestetään Joensuussa torstaina ja perjantaina. 

Vasemmistoliiton kesäkokous alkoi tänään Joensuussa. Kokouksen avasi puolueen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja alkuun kuultiin myös puheenjohtaja Li Anderssonin puhe.

Vasemmistoliitto valitsee uuden puheenjohtajan puolueelle lokakuussa. Nykyinen puheenjohtajaAnderssonväistyy aloittaessaan europarlamentaarikkona Euroopan parlamentissa.

Puheenjohtajakisassa mukana ovat kansanedustaja Laura Meriluoto ja kansanedustaja sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu Minja Koskela

MTV Uutiset seurasi kokouksen alun tapahtumia tässä artikkelissa.

Anderssonin mukaan Orpon hallituksen talouspolitiikka on epäonnistunut

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Anderssonin mukaan Orpon hallitus on epäonnistunut täydellisesti omassa talouspolitiikassaan, ja vastuun kantamisen sijasta syyttelee mahalaskustaan kaikkia muita. 

− Viimeistään nyt on selvää, kuinka pahasti ja tahallisesti kokoomus ja perussuomalaiset johtivat suomalaisia äänestäjiä harhaan. Työttömyys on kuluneen vuoden aikana vain kasvanut, leikkaukset ovat lisänneet suomalaisten pienituloisten kurjuutta ja valtion velkaantuminen vain kiihtyy, hän sanoi.

Orpo sanoi tällä viikolla, ettei oppositiolla ei esittää vaihtoehtoja, mutta Anderssonin mukaan Orpolla ei ole halua kuunnella opposition ratkaisuehdotuksia.

Andersson esitteli kuusi konkreettista vasemmistoliiton uudistusehdotusta Suomen suunnan kääntämiseksi.

Vasemmistoliitto haluaisi muun muassa ottaa käyttöön uudistetun aikuiskoulutustuen ja palauttaa työttömyysturvan ja asumisen suojaosat sekä kuopata pikaisesti maahanmuuttajia koskevan kolmen kuukauden potkusääntölain. 

Potkulain sijaan vasemmistoliitto esittää maksutonta ja välittömästi alkavaa suomen kielen opetusta Suomeen muuttaville.

Vasemmistoliitto vaatii hallitusta myös poistamaa listaamattomien yritysten omistajien osinkoveroedun ja karsimaan haitallisia yritystukia, kuten esimerkiksi turkistarhaajille tänäkin vuonna maksettavat 50 miljoonaa euroa. 

Näistä uudistuksista saatavilla tuloilla on mahdollista kokonaan korvata pienituloisiin kohdistuvat leikkaukset. 

Vasemmistoliitto myös peruisi puolen miljardin kaatamisen yksityisen hoidon kelakorvauksiin, ja vahvistaisi sillä rahalla perusterveydenhuoltoa. 

Lisäksi hallituksen tulisi välittömästi selvittää mahdollisuuksia lopettaa lainsäädännön keinoin vuokratyövoiman käyttö sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Anderssonin mielestä hallituksen politiikassa on kyse velanhallinnan kaapuun puetusta ideologisesta pyrkimyksestä muuttaa suomalaista yhteiskuntaa perustavan laatuisella tavalla.

− Hallituksen leikkauspolitiikalla ei edes saavuteta hallituksen asettamia tavoitteita talouden osalta. Kyse on häikäilemättömästä ideologisesta pyrkimyksestä toteuttaa yhteiskuntajärjestelmän muutos Suomessa. Pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta siirrytään nyt kohti jotain muuta, Andersson sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat