Suomelle uusi turvallisuusstrategia: Jokaisen suomalaisen rooli korostuu kriisin keskellä

LK 1212 Antti Häkkänen
Lehtikuva
Julkaistu 16.01.2025 11:15
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Uudistettu yhteiskunnan turvallisuusstrategia julkaistiin tänään. 

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Turvallisuuskomitean puheenjohtaja Esa Pulkkinen esittelivät tänään uudistetun strategian Suomen kriisinkestävyyden vahvistamiseen.

Turvallisuusstrategiaan voi tutustua valtioneuvoston sivuilla.

Uudistetussa strategiassa painottuu kriisinkestävyyden lisäksi vaste eli yhteiskunnan kyky vastata häiriötilanteisiin ja kriiseihin, kerrotaan Valtioneuvoston tiedotteessa.

Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa kuvataan kokonaisturvallisuuden toimintamalli, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistoimintana. 

Lue myös: Puolustusministeri: Kriisiin varautuminen jokaisen kansalaisvelvollisuus

Häkkänen kertoi joulukuussa STT:n haastattelussa, että kansalaisten rooli turvallisuustoimijoina vahvistuu uudistetussa strategiassa. Siihen on hänen mukaansa myös sisällytetty oppeja niin koronapandemian kuin Ukrainan sodan kokemuksista.

Turvallisuusstrategian julkistustilaisuuden tiedotustilaisuudessa kuvailtiin, että yksilöiden toimintakyky sekä tiedot, taidot ja turvallisuutta vahvistava asenne muodostavat yhteiskunnan kriisinkestävyyden perustan.

Häkkänen sanoo tilaisuudessa, että käytännössä kansalainen voi pitää huolta kriisinkestävyydestä varaamalla 72 tunnin kotivaran.

Kuinka moni yksilö on kriisitilanteessa yhteiskunnan autettavana ja kuinka moni pärjää, hän alleviivasi kotivaran merkitystä kriisitilanteessa.

Muina keinoina tukea turvallisuutta hän mainitsi osallistumisen tarvittaessa erilaisiin turvallisuustehtäviin vapaaehtoisen maanpuolustuksen piirissä tai siihen liittyvien kurssien käymisen. 

Häkkänen sanoi tänään IS:lle, että turvallisuusstrategiassa on luvassa uusia linjauksia. Häkkäsen mukaan ensimmäistä kertaa Suomen kokonaisturvallisuusmallissa valtiollisen vihollisen toiminta on nostettu pääriskiksi. 

9:36imgMillaisiin häiriötilanteisiin kansalaisten tulee valmistautua?

Lue myös: 

Sisäministeriö julkaisi oppaan: Näin varaudut sotaan ja kriiseihin

Puolustusselonteko: Venäjä on uhka pitkään tulevaisuudessa

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus