Näin suomalaisturistit varautuvat Välimeren hellehelvettiin

Suomalaisten suosimissa lomakohteissa on nyt paikoin tukalat oltavat, kun hirmuhelteet käristävät Etelä-Eurooppaa. MTV Uutiset kävi Helsinki-Vantaan lentokentällä jututtamassa helteeseen lähtevien matkustajia. 

Useat suomalaisturistit ovat nyt matkalla eteläiseen Eurooppaan, jossa heitä on vastassa jatkuva paahde ja tuskallinen hiki. Yleisesti Välimeren alueella lämpötilan odotetaan nousevan yli 40 asteeseen. 

Meteorologi Pekka Poudan mukaan jopa 45 asteen lämpötilat ovat mahdollisia ainakin Kreikassa, Turkissa ja Kyproksella. 

– Kuukausiennusteessa näyttää, että helteet tuolla seudulla jatkuvat vielä ensi viikollakin. Se voi olla jopa kuumempi kuin kuluva viikko. 

– Eikä tule pahemmin vettäkään eli kuivaa on, hän jatkaa. 

Varautuminen on kaiken a ja o

Kaverukset Riikka Palo ja Saila Polanko ovat varautuneet Alanyan helteisiin esimerkiksi vaatetuksella. Jotkin päiväretket jäävät helteen takia kokematta. 

– Olemme pakanneet kevyitä, mutta peittäviä vaatteita sekä nesteytystabletteja, he kertovat. 

– Ehkä sitä voisi viettää päivän hotellin altaalla ja lähteä vasta illemmalla ulos, kun on vain se 30 astetta. Sen suurempia retkiä ei varmaan tule tehtyä näillä keleillä, molemmat jatkavat. 

Molemmat suhtautuvat helteisiin kuitenkin positiivisesti.

– Kiva on päästä kokemaan lämpöä, kun harvemmin täällä kotona saadaan helteistä nauttia, Palo sanoo.

Hellekonkarit Kati Metso ja tytär Sara Metso ovat myös matkalla Turkkiin. Heitä eivät helteet pidättele.

– Osasimme varautua helteisiin, eikä meillä mene suunnitelmat uusiksi. Paljon uimista ja varjon alla oleskelua on luvassa, he kertovat.

He korostavat hotellihuoneen ilmastoinnin tärkeyttä.

– Joskus on jouduttu ihan lakanoita kastella, jotta olo viilenisi ilman ilmastointia.

– Olen myös huomannut, että lasten kanssa on hyvä varautua helteisiin. Meillä on aina mukana suojaavat uikkarit ja lätsät päässä, Metso jatkaa. 

Matkustussesonki on kuumimmillaan

Suomalaisten matkustussesonki on käynnistynyt ja kesäkuun ensimmäisten viikkojen aikana matkustajamäärät lentoasemalla ovat nousseet hyvin voimakkaasti.

– Uskomme, että tämä kesä tulee olemaan hyvin vilkas. Viime kesänä vilkkaimpien iltapäivien aikana lähtöaulan kautta kulki noin 7 000 matkustajaa, kun tänä vuonna määrä on ollut jopa yli 8 000. Nyt eletään ehdottomasti vuoden vilkkainta matkustussesonkia, kerrotaan Finavian viestinnästä. 

Kansainväliset asiantuntijatahot ennustavatkin Eurooppaan ennätyssesonkia.

Finavian tietojen mukaan myös useilla muilla eurooppalaisilla lentoasemilla, kuten Espanjassa, Kreikassa ja Italiassa on luvassa matkustajamääriltään hyvin vilkas kesäkausi.

Helteet vaikuttavat jo nähtävyyksiin ja sytyttävät maastopaloja

Helteet ovat vaikuttaneet myös lomakohteiden nähtävyyksien aukioloihin.

Kreikka aikoo sulkea suosituimman turistinähtävyytensä Akropoliin kukkulan tänään ja huomenna keskipäivästä alkaen helleaallon vuoksi. 

Lämpötilan odotetaan tänään ja huomenna kipuavan Ateenassa 43 asteeseen.

Kyproksella helteet ovat ruokkineet saarella suuria maastopaloja, jotka ovat tuhonneet useita koteja ja surmanneet eläimiä.

Juttua muokattu kello 16.33: Täydennetty matkailijoiden kommentteja.

Lue myös:

    Uusimmat