Yli 45 asteen käristys! Kolme Italiassa asuvaa suomalaista kertoo, miten selviytyä vaarallisessa helteessä

2:17img
VIDEO: Suomalaiset kertovat selviytymisestään järkyttävässä helteessä.
Julkaistu 17.07.2023 20:26
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Etelä-Euroopassa on kärsitty ennätyskuumista lämpötiloista viime viikkoina. Kysyimme Italiassa asuvilta suomalaisilta, miltä äärimmäinen kuumuus heistä tuntuu. 

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että kuumuus keskittyy tällä hetkellä rajatulle alueelle Alppien eteläpuolelle.

– Paikallisesti Espanjassa ja Sardiniassa ylletään 45 asteeseen ja ylikin, eli todella äärimmäisestä kuumuudesta on kyse. Paikoin lähennellään maiden omia lämpöennätyksiä. 

Tilanteen tukaluutta pahentaa Mäntykannaksen mukaan se, että merivedet Välimerellä alkavat olla 30 asteen tuntumassa, jolloin rannikolla lämpötilat eivät yölläkään laske kovin paljon. 

Taustalla on meteorologin mukaan pitkään paikallaan pysyvä korkeapaine, joka työntää Pohjois-Afrikasta kuumaa ilmaa. 

– Tämä ei ole heti päättymässä – viikon puolivälissä lämpötilat vähän laskevat mutta viikonloppuna noustan paikoin taas huippuhelteisiin.

Haastattelimme Italiassa asuvia suomalaisia heidän kokemuksistaan helteiden keskellä. 

Lue lisää: Kiinassa maan kaikkien aikojen lämpöennätys: +52,2 astetta

Hiostava kuumuus

Sardinian Cagliarissa asuva Karin Kantee-Sanna kertoo elohopean kivunneen 38 asteeseen. Viikolle on luvattu jopa 40 asteen lämpötiloja.

– Tässä etelärannikolla tuulee usein, mikä vähän viilentää ilmaa, mutta sisämaassa on ollut jo 44 asteen lämpötiloja. 

Kantee-Sanna kuvailee ilmaa trooppiseksi ja hyvin kosteaksi, mikä tekee olon painostavaksi. 

– Nyt on paljon kuumempi kuin yleensä heinäkuussa. Edellisvuosiin verrattuna yölläkin on todella kuuma, 28–29 asteen tienoilla. 

Kantee-Sanna kertoo Italian valtion ohjeistavan, että ulkonaoloa on vältettävä kuumimpana aikana 12–16 aikaan, vettä on juotava paljon ja syötävä kevyesti sekä paljon hedelmiä ja vihanneksia. 

Kantee-Sannan mukaan ihmiset suuntaavat kuumalla merelle viilentymään ja pyrkivät pitämään asuntonsa viileämpänä. Ikkunat pysyvät kuumimpaan aikaan visusti kiinni.

Hän sanoo hiostavan kuumuuden näkyvän kehossakin.

– Näissä lämpötiloissa ei hikoiluta enää pelkästään otsasta ja selästä, vaan koko kroppa oikeastaan hikoilee ja hikipisarat näkyvät käsivarsissakin. Kuumuus on niin paha, että monta suihkua on otettava päivässä, hän kertoo.

Lue myös: Suomalaistutkimus: Euroopan hellejaksot tulossa kuumemmiksi ja pidemmiksi – koskee myös Suomea

Hellehuippu luvassa

Niin ikään Sardinian eteläkärjessä asuva Kaisa Korppi kertoo lämpötilan olevan aamupäivällä 30 asteen kieppeillä, mutta sen ennustetaan nousevan päivällä jopa 40–42 asteeseen.

– Pari viimeistä viikkoa on ollut todella kuuma, ja nyt pitäisi olla tulossa hellehuippu. Sardinian sisäosiin on luvattu jopa 48 astetta. 

Myös Korppi kertoo, että ulkona oleskelua tulisi kuumimpaan aikaan välttää. Erityisesti hän on huolissaan vanhuksista ja pikkulapsista, ja maalaisjärkeä on käytettävä.

– Päivällä ei lähdetä lenkille ja kotitöitä ei tehdä kuumimpaan aikaan. Myöskään eläintenomistajat eivät voi päivällä viedä lemmikeitään ulos, kun asfaltti on liian kuumaa kävelemiseen.

– Jos jotain haluaa ulkona tehdä niin aikaisin on noustava, tai sitten lähdettävä yömyöhään, hän jatkaa. 

Korppi kertoo, että jatkuvalla kuumuudella on myös psykologisia vaikutuksia. 

– Kuumuus vaikuttaa esimerkiksi yöuneen, kun yölämpötilakaan ei laske alle 25 asteen. Monella työpaikalla, kuten rakennustyömailla, pitäisi olla lämpörajoitukset työnteolle, mutta niitä ei välttämättä noudateta. 

4:53img

Suomalaisnainen kertoi MTV Uutisille aiemmin Italian käristävistä helteistä – pahimmillaan liki 50 astetta.

Päivä rytmittyy lämpötilan mukaan

Italian Firenzessä asuva Heidi Niemi kertoo, että Pohjois-Italiassa vietetään tällä hetkellä alueelle suhteellisen keskimääräistä kesää sään puolesta. 

– Tänään on luvattu yli 30 astetta, ihan neljääkymmentä ei ole tänne luvattu. Viime kesällä neljänkymmenen asteen helteet alkoivat toukokuussa, siihen verrattuna nyt on ollut normaalimpi. 

Niemi kertoo kostean ilman lisäävän kuumuuden aiheuttamaa tukaluutta. Hän sanoo kuitenkin italialaisten tottuneen elämään kuumuuden kanssa.

– Kaupunki tyhjenee elokuussa, kun paikalliset menevät viilentymään joko vuorille tai merelle. Kaupassa, apteekissa tai aamulenkillä on käytävä 7–8 aikaan aamulla, yhdeksältä on liian myöhä. Päivä ollaan sisällä ikkunaluukut kiinni, ettei kämppä lämpene – päivä rytmittyy ihan lämpötilan mukaan. 

Niemi kertoo myös, että arkisia asioita kuten vaatetusta on mietittävä kuumuudessa tarkoin. Toisin kuin kylmässä ilmassa, vaatteita voi aina lisätä, kuumassa niitä ei voi loputtomiin poistaa.

– Vaatteita pitää olla myös suojana aurinkoa vastaan. Koetan itse käyttää paljon luonnonkuiduista tehtyjä vaatteita, tekokuidut tuntuvat todella epämiellyttäviltä päällä. 

Lue myös: Firenzessä asuva suomalainen kertoo arjesta hirmuhelteiden keskellä: ”Tuntuu aivan hirveältä”

kuvitus sardinia helteet aurinkorasva kengät ranta

Paikalliset menevät yleensä rannalle viilentymään päivällä, jos mahdollista. Suojautuminen auringolta on myös tärkeää.

Maastopalojen uhka on todellinen

Viime kesänä Etelä-Eurooppaa piinasivat rajut maastopalot. Tänä vuonna suuremmilta paloilta on toistaiseksi vältytty, mutta viranomaiset ovat hyvin tarkkoja rajoitusten kanssa. 

Sekä Kantee-Sanna että Korppi kertovat Sardiniassa olleen jo lukuisia maastopaloja.

– Monena päivänä on ollut ulkona savun hajua, mikä pahentaa entisestään kuumuuden tunnetta, Kantee-Sanna kertoo. 

Hän ei ole kuullut, että ihmisiä olisi vielä evakuoitu palojen tieltä, mutta kertoo sunnuntaina Sardiniassa olleen yli kymmenen metsäpaloa. 

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että viime kesänä hellejakso alkoi jo toukokuussa, mikä johti kuivuuteen ja maastopaloihin. 

– Nyt tilannetta pelastaa se, että on ollut huomattavasti viileämpi ja kosteampi alkukesä, ja kosteutta on varastoitunut maaperään. Mutta äkkiähän tuo tuosta kuivuu, hän toteaa. 

Lue myös: Mitä tapahtuu, jos ilmastonmuutokseen ei reagoida? – "Helle voi vuosisadan lopussa tappaa Euroopassa lähes satatuhatta joka vuosi"

Tuoreimmat aiheesta

Helle