Mistä lisää vauvoja Suomeen? Selvityshenkilöltä 20 toimenpidettä

Sosiaali- ja terveysministeriö esitteli selvityksen syntyvyyteen vaikuttavista tekijöistä.

STM esitteli selvityksen syntyvyyteen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusprofessori Anna Rotkirch on sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta laatinut selvityksen, joka kartoittaa syntyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja mahdollisia keinoja lasten saamisen tukemiseksi. 

Rotkichin lisäksi paikalla olivat sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä STM:n sosiaaliturva- ja vakuutusosaston osastopäällikkö Liisa Siika-aho, joka toimii selvityksen pohjalta laadittavan väestöpoliittisen ohjelman työryhmän puheenjohtajana. 

20 toimenpidettä

Rotkirch esittää 20:tä toimenpidettä, joilla tuettaisiin ihmisiä pääsemään lähemmäs haluamaansa lapsilukua. Ne koskevat muun muassa lapsen ajoitusta elämänkulussa, arjen elämänhallinnan ja parisuhteiden tukemista sekä vauva- ja lapsiperheiden palveluita.

Syntyvyyden lasku voi Rotkirchin mukaan olla yhteydessä muun muassa heikkoon tietämykseen hedelmällisyydestä, mielenterveysasioihin, parisuhteiden haurastumiseen, yhä korkeampaan vanhemmaksituloikään ja vanhemmuuden arvostukseen.

Rotkirchin mukaan yhteiskunnan tehtävä olisi tukea lastensaannin aikaistamista siten, että hedelmöityshoitojen tarve vähenisi.

Rotkirchin mukaan suomalaisten toivomasta 2–3 lapsesta jäädään nuoremmissa sukupolvissa kauas, jos nykytrendit syntyvyydessä jatkuvat. Hän huomauttaa, että Suomi yhteiskuntana voisi viestiä selkeämmin, että on hyvä asia, jos vanhemmaksi haluaa tulla alle kolmekymmentävuotiaana.

Rotkirchin mukaan suomalainen yhteiskunta ei monella tavoin tue eikä arvosta perheellistymistä silloin, kun se olisi iän puolesta järkevintä.

Lue myös:

    Uusimmat