OAJ: Hallitusohjelman työelämätavoitteet kauhistuttavat – "Lisäisivät työelämän turvattomuutta ja epävarmuutta entisestään"

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kommentoi uuden hallitusohjelman linjauksia mediatilaisuudessa keskiviikkona. Järjestö vastustaa jyrkästi sopimusautonomian rajoittamista. Opetukseen luvatut lisämiljoonat järjestö käyttäisi muun muassa opettajien määrän lisäämiseen ja opetusryhmien pienentämiseen.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tyrmää palkansaajien asemaa tuntuvasti heikentämään pyrkivät hallitusohjelman työelämätavoitteet.

– OAJ vastustaa jyrkästi vientimallin tai minkään muun palkkamallin kirjaamista lakiin. Se rajoittaisi sopimusautonomiaa ja olisi vastoin Suomea velvoittavia kansanvälisiä sopimuksia. Erityisesti määräaikaisten aseman heikentäminen ja irtisanomiskynnyksen madaltaminen lisäisivät työelämän turvattomuutta ja epävarmuutta entisestään, Murto sanoo tiedotteessa. 

Hallitusohjelma lupaa ensi vuodeksi lisää rahaa perusopetukseen 50 miljoonaa euroa ja ammatilliseen ja lukiokoulutukseen viisi miljoonaa euroa. 

Perusopetuksessa nämä rahat pitäisi OAJ:n mielestä kohdentaa useampien opettajien palkkaamiseen, opetusryhmien koon pienentämiseen sekä perusopetuksessa annettavan opetuksen määrän lisäämiseen. Ammatillisessa ja lukiokoulutuksessa rahalle taas olisi tarvetta tukiopetuksessa ja opinto-ohjauksessa sekä lähiopetuksen ja erityisopettajien antaman tuen lisäämisessä.

 Uusien erityisopettajien koulutus on aloitettava ja rahoitettava nyt. Aikuiskoulutustukea ei saa lakkauttaa, sillä se on tärkeä väylä muun muassa uusien erityisopettajien kouluttautumisessa, Murto perustelee. 

OAJ pitää välttämättömänä hallituksen suunnitelmaa lisätä varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen aloituspaikkoja niin, että joka vuosi koulutetaan vähintään 1400 varhaiskasvatuksen opettajaa.

– Ammattikorkeakouluilta aiotaan leikata 12 miljoonaa euroa. Se tulee palauttaa niille kohdentamalla raha sotealan koulutuspaikkojen lisäämiseen, jotta alan työvoimapula helpottuisi, tiedotteessa sanotaan.

OAJ vastustaa kuntien indeksileikkausta. Se kohdistuisi Murron mukaan kipeästi juuri varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen ja olisi täysin ristiriidassa koulutuslupauksen kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat