SuomiAreenan aamun keskustelutilaisuudessa pohdittiin, kuka antaa viimeisen tuomion vuoden 2021 Suomessa. Samassa yhteydessä VTV:n entinen pääjohtaja kommentoi mediakohua, jonka keskiöön hän on viime viikkoina päätynyt.
Tiistaiaamuiseen keskusteluun osallistui myös Tytti Yli-Viikari, joka irtisanottiin Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan tehtävistä pari viikkoa sitten suuren kohun saattelemana.
Keskustelu alkoi kysymyksellä siitä, kuka Suomessa todellisuudessa jakaa tuomioita.
Ensimmäisenä ääneen pääsi Tytti Yli-Viikari.
– Luulen että -21 vuoden Suomessa jakaa tuomioita aika moniääninen joukko. Emme ole sellaisessa yhtenäiskulttuurissa, jossa yksi kulttuuri on yksi ylitse muiden. Ja tuomiostahan aina seuraa jotakin, tuomiolla on vaikutuksia. Niin ehkä lähtökohtaisesti elementti on se, miten ihminen itse oman toimintansa arvottaa.
Lue myös: Yli-Viikarin selitys lentopisteistä ihmetyttää – monella on kaksi eri korttia: "Eivät voi mitenkään sekoittua"
Vetosi Shakespearen näytelmään
Yli-Viikarilta kysyttiin myös hänen potkuistaan. Hän puhui tilanteestaan polveillen, näytelmäkirjallisuuden keinoin ja painotti, että eri ihmisillä on ollut omia intressejä hänen tilanteensa suhteen.
Potkut saaneen johtajan mukaan liikkeellä on ollut niin "suuria voimia", ettei niitä ole pystynyt hallitsemaan.
– Shakesperaren sanoin, kun iso pyörä pyörii mäkeä alaspäin, kannattaa hellittää otetta tai se taittaa niskat. Ajattelen tarinan kaaria. Jos jonkun on oltava ylhäällä, sen on tultava alas. Se on vain osa meitä ihmisiä. Minulle on sanottu, että nyt on niin isot voimat liikkeellä, että tulee se pilkku ja mun annetaan mennä. Tässä on ollut tietyt intressit liikkeellä.
Lue myös: Näin Tytti Yli-Viikari vältteli mediaa SuomiAreena-esiintymisen jälkeen – poistui alueelta järjestysmiesten saattelemana
Hän huomauttaa, että poliisitutkinta on yhä kesken ja ylipäänsä Yli-Viikari kokee tilanteensa keskeneräisenä.
– Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat olleet samankaltaisessa tilanteessa. Heidän tukensa on ollut hirveän tärkeää.
Yli-Viikari vastasi myös kysymykseen "oletko energisoinut Suomen kansan raivon partaalle?
– Oma kokemus on hieman erilainen tästä kuvauksesta. Olen tietytysti tosi paljon pohtinut, mitä on tapahtunut, mitä tekijöitä taustalla on ja mikä tähän ajoi.
Lue myös: VTV:n pääjohtajan virasta pidätetty Tytti Yli-Viikari astui julkisuuteen Ylellä kohun jälkeen: "En ole syyllistynyt virkarikoksiin"
Moitti mediaa
Hänen näkemyksensä mukaan keskustelut vertaistukena olleiden henkilöiden kanssa ovat osoittaneet, että medialla on jossakin vaiheessa kohua "vain yksi mahdollinen tarina". Muita versioita ei sen rinnalle mahdu.
– Eli kokemus siitä, että medialla jossakin vaiheessa on vain se yksi mahdollinen tarina ja narratiivi, jota ruokitaan, joka (tarina) on meissä ihmisissä sisällä. Se jokin tietty kaava kannattelee meitä. On turvallista nähdä, että tuolla on se konna ja se on nyt tuolla kuravellissä.
Lue myös: Tytti Yli-Viikarilta kysyttiin raivosta, jota hänen kohunsa on herättänyt – katso videolta, miten hän reagoi
Yli-Viikari kokee, että hänet on asetettu konnan asemaan viljellen tiettyjä termejä, kuten hänen tapauksessaan "kauneudenhoitokuluja". Hänen mielestään median olisi pitänyt heti täsmällisesti kertoa, että kyse oli VTV:n viestintäosaston hyväksymistä kuluista, joiden avulla pääjohtajaa oli valmisteltu tehtäviinsä.
– Olisiko silloin saatu sellaista raivoa aikaiseksi? Yritimme viestiä sitä.
Yli-Viikari huomauttaa myös, ettei poliisi voi kommentoida keskeneräistä tutkintaa avoimesti ja siksi asiasta ei voi saada julkisuuteen lisätietoja. Hänen mielestään tällaisiä reunaehtoja unohdetaan helposti kohun keskellä.
Hän sivuutti lentopisteisiinsä ja niihin liittyvään tutkintaan viittaavat kommentit keskustelun aikana.
Yli-Viikari ei suostunut MTV:n haastattelupyyntöön tilaisuuden jälkeen.
Tilaisuuden järjesti viestintätoimisto Tekir ja juontajana toimi Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa. Mukana olivat myös toimittaja Tommi Parkkonen, asianajaja Riitta Leppiniemi, keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen, somepersoona Emmi Nuorgam ja Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.
Lue myös: Näin hurjat matkakulut irtisanotulla Yli-Viikarilla oli – lentopisteiden käyttö on yhä mysteeri
53:30Katso tilaisuus kokonaisuudessaan tästä.