Suosittu harrastus on monella tapaa hyväksi terveydelle: "Verenpaine laskee"

5:14img
KATSO MYÖS: Myssymummot pistivät Fannin elämään lapsuuden kässätraumojaan uusiksi – näin toivotonkin tapaus oppii neulomaan. 
Julkaistu 14.01.2024 14:03

Emmi Niiniaho

Neulominen ja virkkaaminen ovat tuotteliaisuuden lisäksi hyödyllinen harrastus myös mielenterveyden kannalta.

Neulomisesta on tullut viime vuosina sangen suosittu harrastus ja se on hyvä asia monestakin syystä.

Psykologi Sahra O’Doherty kertoo The Guardianille, että neulominen ja virkkaaminen voivat auttaa vähentämään omaa ruutuaikaa, mutta ovat hyväksi myös mielenterveydelle.

Kun paneudumme johonkin toistuvaan liikkeeseen, mielemme ja kehomme rauhoittuvat.

– Syke ja hengitys tasoittuvat ja verenpaine laskee, itsekin virkkausta harrastava O’Doherty toteaa.

Mihin neulomisen ja virkkauksen positiiviset vaikutukset perustuvat ja millä tavalla nämä näppärät käsityöharrastukset voivat edesauttaa hyvinvointiamme?

Lue myös: Kaarrokeneuleiden suosio räjähti: "Tällaista buumia en muista ennen nähneeni"

Miten neulominen erottuu muista käsitöistä?

Se, mikä erottaa neulomisen ja virkkaamisen muista käsitöistä, on neulojen kilinän tasainen rytmi. O'Dohertyn mukaan tämä rytmin tunne voi johtaa "flow-tilaan", eli psykologisesti miellyttävään kokemukseen, jonka saavuttaa tekemällä jotain mukaansa tempaava, jolloin ajankulukin katoaa.

Avain flow-tilan saavuttamiseen on aktiviteetti, joka haastaa, mutta ei ole liian hankala, stressaava tai raskas.

– Tekemisessä pitää olla helppouden tunne, O'Doherty toteaa.

Flow-tilan saavuttaakseen kannattaakin suhteuttaa neulomistyön haastavuus omiin taitoihin. 

Lue myös: Voiko terapiassa epäonnistua? Psykoterapeutti kertoo, milloin hoito menee pieleen

Neulominen voi edistää mielen hyvinvointia

O'Doherty kertoo kehottavansa potilaitaan usein käsitöiden pariin, mutta erityisesti juuri neulomisen ja virkkauksen maailmaan. Hänen mukaansa käsityöt voivat olla hyödyllinen vastalääke masennukseen, sillä neulominen auttaa pääsemään irti negatiivisten ajatusten kierteestä ja keskittymään johonkin, mistä saa onnistumisen tunteita.

neulonta, käsityöt, harrastus

Neulominen voi auttaa myös käsittelemään surua tai muita haastavia tunteita. Toistuva liike ohjaa huomiota muualle, mutta jättää silti tilaa miettiä muita asioita.

Neulominen ja virkkaaminen voivat olla avuksi myös ahdistuksessa, sillä ne voivat tarjota hallinnan tunteen, joka osaltaan vähentää ahdistukseen liittyvää epävarmuuden tunnetta ja märehtimistä.

Erään brittitutkimuksen mukaan virkkaaminen ja neulominen voivat myös auttaa ylläpitämään sorminäppäryyttä ja kognitiivisia taitoja ihmisen ikääntyessä.

Lue myös: "Saikuttavatko" mielenterveyshäiriöistä kärsivät turhaan? Psykologi muistuttaa tärkeästä asiasta

Irti ruutuajasta

Pitkät keskittymisjaksot, kuten neulomiseen ja virkkaamiseen vaadittava aika, ovat kipeästi kaivattua tasapainoa loputtoman puhelimen selaamisen vaikutuksille.

– Saamme lyhyissä purkauksissa paljon informaatiota, joka meidän pitää sulattaa nopeasti. Se on kuin jatkuva stressin tai tiedon virta, mikä tarkoittaa, että teemme jatkuvasti päätöksiä tai arvioita, O'Doherty toteaa.

Neuloessa tai virkatessa suurin osa huomiosta on kuitenkin keskitetty yhteen tehtävään, joka on rauhoittava ja palkitseva.

neulonta, käsityöt

Vaikka neulominen sopii varsin hyvin yksin toteutettavaksi aktiviteetiksi, voi se tarjota myös tärkeää yhteenkuuluvuuden tuntua.

Koska neulominen on ensisijaisesti sooloaktiviteetti, jota voi kuitenkin tehdä myös ryhmässä, se voi auttaa erityisesti sosiaalisesta ahdistuksesta kärsiviä. Neulominen voi nimittäin lievittää katsekontaktin ottamisen tai keskustelun ylläpitämisen painetta, joka usein liittyy enemmän ulospäin suuntautuneeseen toimintaan.

– Kaikki tekevät omaa juttuaan ja tukevat muita. Kaikki ovat samassa tilassa, mutta sosiaalista vuorovaikutusta hallitaan hieman rennommalla tavalla, O'Doherty toteaa.

Lue myös: Senni ratkaisi koiransa pakkaspulman luovasti: Jami-koiran "kassipussi" suojaa sieltä, minne takki ei yllä

Suomalaisprofessori tyrmää yleisen tavan työelämässä: "Myrkkyä aivoille"

Katso myös: Mihin ihminen tarvitsee "tylsiä" taukoja?

1:37img

Itä-Suomen yliopiston professori Nina Sajaniemi sekä Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Virpi Kalakoski keskustelivat Huomenta Suomessa siitä, miksi ruutuaika olisi hyväksi myös aikuisille.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Lähde: The Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Harrastukset