Hävittäjäkaupoilla vaikutus Suomen tietoturvaan – tälläinen on puolustusministeriön "kytkykauppa"

Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat kertovat, millaista tietoturvaosaamista Suomen hävittäjäinvestoinnin mukana saadaan. 

Suomi on päättänyt ostaa 64 kappaletta yhdysvaltalaisia F-35-hävittäjiä, ohjuksia ja huoltotarvikkeita Lockheed Martin nimiseltä toimittajalta.

Kyse on Suomen historian kalleimmasta kaupasta, 8,4 miljardista eurosta. Investoinnin myötä Suomi pääsee vahvistamaan myös tietoturvaympäristöään Lockheed Martinin ja tietoturvayhtiö Nixun teollisen yhteistyön kautta.

Puolustusministeriön vaatima teollinen yhteistyö on tietyssä mielessä kytkykauppa, mikä tarkoittaa kahden tuotteen tai tuotteen ja palvelun sitomista yhdeksi paketiksi.

– Hävittäjähankinnan summasta 30 prosenttia pitää palata Suomeen näiden teollisten yhteistyöhankkeiden kautta, puolustusvoimien osastoesiupseeri Tuomo Rusila sanoo.

Tekoäly osana tietoturvaa

Nixun kyberturvaratkaisujen johtajan Kim Westerlundin mukaan pyrkimyksenä on kehittää Suomen teknologista kyvykkyyttä ja osaamista.

– Hyödynnetään tekoälyä paremmin kyberturvaratkaisuissa ja rakennetaan tuoteturvallisuuteen liittyviä kyvykkyyksiä, Westerlund kertoo. 

Mitkä ovat Suomen tietoturvaympäristön isoimmat heikkoudet? Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta!

Lue myös:

    Uusimmat