Suositussa urheiluilmiössä muhii katastrofi – asiantuntija varoittaa jo kuolonuhreista

Huimaan suosioon nousseet nyrkkeilyottelut sosiaalisen median vaikuttajien välillä sisältävät valtavia riskitekijöitä, asiantuntijat linjaavat. 

Ilmiö sai alkunsa vuonna 2018, kun somevaikuttajat ottivat yhteen pienimuotoisissa otteluilloissa amatöörisäännöin. Kasvu on ollut rajua ja äärimmäisen nopeaa, mistä kertoo myös siirtyminen ammattilaiskehistä tuttuihin kevyempiin hanskoihin ja luopuminen pääsuojista jo vuonna 2019. 

Manchesterissa viime lokakuussa järjestetty tapahtuma oli yksi vuoden 2023 suurimmista erillisellä tilauksella ostettavista kamppailulajilähetyksistä. Sky Newsin mukaan otteluillan tilasi yli miljoona asiakasta, Happy Punchin arvio oli 1,3 miljoonaa. 

Tuolloin kehään nousivat KSI ja Tommy Fury sekä Logan Paul ja Dillon Danis. Heidän lisäkseen muun muassa Jake Paul on takonut suosiota vaikuttajanyrkkeilyssä.

Kalle Sauerlandin johtaman Misfits Boxing -promootion ja DAZN:n ensimmäinen yhteistyö elokuussa 2022 poiki lähes kaksi miljoonaa katsojaa DAZN:n striimin äärelle. Tuolloin tilauksista 90 prosenttia tuli uusilta asiakkailta. 

– Tämä on erilaista viihdettä. Et katso tästä, jotta näkisit jabin kuten Muhammed Alilla. Et näe myöskään Muhammed Alin jalkatyötä. Mutta saat erinomaista viihdettä, myös perinteisiä nyrkkeilytapahtumia vuosikaudet järjestänyt Sauerland toteaa Sky Newsille.

– Tässä on tarinoita, niitä someriitoja, joita nuoret rakastavat. Uskon, että tämä on suosion takana. 

Noviiseja kehässä

Siirtyminen ammattilaiskehistä tuttuihin sääntöihin on johtanut siihen, että tyrmäysten määrä julkkisotteluissa on kasvanut. 

Tämä on bensaa markkinointikoneistolle, mutta se herättää myös kysymyksiä. Onko nyrkkeilytaidoiltaan hyvin rajallisten internet-julkkisten paikka kehässä satuttamassa toisiaan?

Britannian ammattinyrkkeilyliitto (BBBofC) on yrittänyt erkaantua vaikuttajanyrkkeilystä sen alkupäivistä lähtien.  

– Olen huolissani. En hyväksy vaikuttajanyrkkeilyä. Isoin tekijä on se, että se on osittain laadullisesti hyvin heikkoa. Olenkin melko varma, että jos siihen osallistuvat ihmiset hakisivat meilta lisenssiä, iso osa heistä jäisi ilman sitä, BBBofC:n johtaja Robert Smith kommentoi Sky Newsille.  

– Nyrkkeily on vaarallista. Joku voi, ja mahdollisesti kuolee tulevaisuudessa, Smith jatkaa ilmiöön viitaten. 

Vaikuttajanyrkkeilyssä ei ole ainakaan vielä tullut kuolemantapauksia, mutta laittomuuksilta ei ole vältytty. Kehässä on nähty sääntöjenvastaisia tyrmäyksiä, ja ottelijat ovat turvautuneet kiellettyihin suoritusta parantaviin aineisiin. 

Ammattilaisnyrkkeilyn entinen Euroopan mestari Spencer Oliver, joka oli menettää henkensä kehässä vuonna 1998, auttoi järjestämään ensimmäistä vaikuttajanyrkkeilytapahtumaa vuonna 2018.

Sittemmin hän on tullut katumapäälle, ja tuntee syyllisyyttä. 

– Nyt kehään nousee miehiä ja naisia ilman minkäänlaista (nyrkkeily)kokemusta, heidän fysiikkansa on heikko, ja osa otteluista on aivan liian yksipuolisia. 

– Tässä muhii katastrofi, Oliver linjaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Oliver vaatiikin tapahtumajärjestäjiltä ennakkoon tasapuolisia ottelupareja.

– Se on teidän vastuullanne, jos ette tee niin. 

– Se jättää tahran nyrkkeilyyn. Luoja paratkoon, jos jollekin heistä tapahtuu jotain, Oliver päättää. 

Seuraava somevaikuttajien ottelu nähdään 2. maaliskuuta, kun YouTube-tähti Jake Paul kohtaa nyrkkeilijä Ryan Bourlandin.

Lue myös:

    Uusimmat