Ex-maailmanmestari nousi puolustamaan kohunyrkkeilijää – olympiavoittajalta täystyrmäys

Nyrkkeilyn entinen maailmanmestari Amy Broadhurst riensi puolustamaan Pariisin olympialaisissa kohun keskelle ajautunutta Algerian Imane Khelifiä, jonka olympiaosallistuminen on johtanut kansainvälisiin mittasuhteisiin leimahtaneeseen sukupuoliriitaan.

Khelif, 25, ja algerialaisen tavoin Pariisissa kilpaileva Taiwanin Lin Yu-ting hyllytettiin viime vuonna nyrkkeilyn MM-kilpailuista sukupuoleen liittyvien epäilyjen vuoksi. Kohu leimahti torstaina olympia-Pariisissa, kun naisten 66 kilon sarjassa otteleva Khelif kukisti vahvoilla iskuilla italialaisvastustajansa Angela Carinin 46 sekunnin jälkeen. Carini luovutti ottelun.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, ettei hän (Khelifi) ole tehnyt mitään "huijatakseen". Kyse on siitä, millaisena hän on syntynyt, ja se ei ole hänen hallinnassaan, vuoden 2022 maailmanmestari Broadhurst kirjoitti X-tilillään.

Myös Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on antanut vankan tukensa Linille ja Khelifille, joka on saanut verkossa poikkeuksellisen rajua ryöpytystä. Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling kutsui algerialaista "kiusaavaksi huijariksi", ja Donald Trumpin varapresidenttiehdokkaan J. D. Vancen mukaan torstain ottelussa "mies hakkasi naista".

– Verkossa tapahtuu kammottavan paljon häirintää. Olemme erittäin läheisessä yhteydessä urheilijoihin ja heidän taustajoukkoihinsa, KOK:n tiedottaja Mark Adams sanoi perjantaina.

Brittimestarilla vastakkainen mielipide

Nyrkkeilyn olympiakultaa vuosina 2012 ja 2016 voittanut britti-iskijä Nicola Adams kritisoi KOK:n päätöstä antaa Khelifin osallistua naisten olympiaturnaukseen.

– Olen taistellut vuosia, jotta naisten nyrkkeily olisi edes olemassa olympialaisissa, ja tiedän, miten paljon harjoittelua kisoihin pääseminen vaatii. Oli vaikeaa katsoa, kun nyrkkeilijä joutuu luovuttamaan oman olympiaunelmansa, Adams viittasi X-viestissään Cariniin.

– Ihmiset, jotka eivät ole syntyneet biologisina naisina ja jotka ovat käyneet läpi miehen murrosiän, eivät saisi kilpailla naisten urheilussa. Se ei ole ainoastaan epäreilua vaan vaarallista!

Broadhurst muistutti omassa viestissään, ettei missään ole vahvistettu, että Khelif olisi mies. Irlantilainen kertasi myös, että Khelif on hävinnyt urallaan yhdeksän ottelua. Suomen Mira Potkonen kukisti Khelifin vuonna 2021, Broadhurst vuonna 2022.

Venäläisen Umar Kremljovin johtama ja korruptioskandaaleissa ryvettynyt Kansainvälinen nyrkkeilyliitto (IBA) ei ole tarkentanut, millaisia testejä Khelifille ja Linille tehtiin kilpailijoiden hyllytyksiin päättyneissä MM-kilpailuissa. KOK on erottanut IBA:n olympialiikkeestä ja vastaa itse olympianyrkkeilyn järjestämisestä, kuten myös Tokiossa kolme vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat