Lakon vaikutukset näkyisivät ensimmäisenä yhdysvaltalaisissa myöhäisillan keskustelu- ja viihdeohjelmissa, kertovat muun muassa BBC ja Vox.
Yhdysvaltalaiset televisio- ja elokuvatuotannot saattavat pysähtyä pian, mikäli käsikirjoittajien ammattiliitto Writers Guild of America (WGA) ja elokuva- ja televisiotuottajien liitto Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) eivät pääse sopuun.
Näiden kahden osapuolen välinen sopimus päättyy tänään 1. toukokuuta. Mikäli seuraavan kolmivuotisen sopimuksen ehdoista ei päästä yhteisymmärrykseen, käsikirjoittajat ryhtyvät lakkoon jo tiistain vastaisena yönä.
WGA:n jäsenet olivat poikkeuksellisen yksimielisiä lakkoon ryhtymisestä. Huhtikuun lopussa järjestetyn ammattiliiton äänestyksen mukaan lakkoa kannatti 97,85 prosenttia jäsenistä.
Lue myös: Netflix julkaisi odotetun vilauksen – tältä näyttävät The Crownin prinssi William ja Catherine
Suurimpana kiistanaiheena on se, kuinka käsikirjoittajille maksetaan alati kasvavassa suoratoistotaloudessa. Uudet digitaaliset alustat ovat mullistaneet perinteiset tv- ja elokuvatuotannot.
Aikaisemmin käsikirjoittajat palkattiin kirjoittamaan 22 jakson pituisia tuotantokausia ja palkkiot maksettiin etukäteen. Käsikirjoittajat saivat myös lisäpalkkioita, kun ohjelmia esitettiin uudestaan.
Nykypäivänä suoratoistopalvelut ovat vähentäneet tilattavien jaksojen määrää ja käsikirjoittajat kertovat tekevänsä viikkojen ja kuukausien ajan käsikirjoituksia ilmaiseksi uudelleen.
Käsikirjoittajat pyrkivät saamaan uuteen sopimukseen vähimmäispalkan.
– Nämä miljardiluokan yritykset - kuten Amazon, Netflix, Disney ja Apple - investoivat korkeapalkkaisiin johtajiin ja ylenpalttisiin tuotantoihin. Niillä on varaa jakaa varallisuutta kirjoittajien kanssa, jotka luovat sisältöä, jota me kaikki katsomme, WGA:n lausunnossa kerrottiin BBC:n mukaan.
Käsikirjoittajia huolestuttaa myös tekoälyn rooli käsikirjoittamisessa. He haluavat takeita siitä, että tekoäly ei korvaa ihmisten tekemää käsikirjoitustyötä.
– Chatbot ei voi johtaa show’ta, käsikirjoittaja Niceole Levy sanoi BBC:lle.
Ensimmäisenä pysähtyvät myöhäisillan ohjelmat
Lakon vaikutukset näkyvät ensimmäisenä myöhäisillan keskustelu- ja viihdeohjelmissa eli esimerkiksi Jimmy Fallonin juontamassa The Tonight Showssa sekä Saturday Night Livessa.
Tällaisissa ohjelmissa käsikirjoitukset kirjoitetaan nopealla aikataululla hieman ennen ohjelmien kuvauksia. Ilman käsikirjoittajia ohjelmat pysähtyvät.
Tuotannot jatkuvat niiden sarjojen ja elokuvien osalta, joiden käsikirjoitukset ovat valmiita. Osa niistäkin voi kuitenkin pysähtyä, sillä useat näyttelijät, ohjaajat ja muut tuotannoissa työskentelevät tukevat lakkoa.
Käsikirjoittajien lakolla on siis toteutuessaan suuri vaikutus tv- ja elokuvatuotannoille. Kuvausten keskeytyessä tai päättyessä useiden alalla työskentelevien on etsittävä muita töitä.
Viimeksi käsikirjoittajat menivät lakkoon vuonna 2007. Silloin lakko kesti sata päivää ja tappioksi koitui noin kaksi miljardia dollaria. Useat sarjat myöhästyivät tai tuotantokaudet jäivät normaalia lyhyemmiksi.