Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotus hoivahenkilöstön koronapassista on otettu vastaan varovaisen myönteisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ehdotus vaatii kuitenkin vielä oikeudellista arviointia. Superin mielestä sitä ei voi edellyttää vain hoitohenkilöstöltä.
THL:n mukaan koronapassia voitaisiin käyttää väliaikaisesti tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työkelpoisuuden varmentamisessa.
Työnantaja voisi siis koronapassin avulla tarkistaa, että työntekijä ei todennäköisesti aiheuttaisi merkittävää tartuntariskiä työpaikalla.
Lue myös: THL: Hoivahenkilöstön rokotussuoja voitaisiin varmentaa väliaikaisesti koronapassin avulla – laiskimmin ovat rokottautuneet sosiaalialan hoitajat
Ehdotus vaatii oikeudellista arviointia
STM vastaa ehdotuksen olevan kiinnostava avaus erityisesti hauraimmassa asemassa olevien henkilöiden suojaamiseen koronavirusinfektiolta.
Koronapassin laajentaminen hoiva-alan työntekijöihin edellyttää sen mukaan kuitenkin kokonaisuuden arviointia yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon, henkilökohtaisen koskemattomuuden sekä yksityiselämän ja henkilötietojen suojan näkökulmasta.
Lue myös: Rokotustavoite saavutetaan ensi viikolla – mitä sitten tapahtuu? "80 prosenttia on vain luku"
STM:n mukaan asiaa tulee arvioida myös yleisen tietosuoja-asetuksen sekä yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain näkökulmasta, sillä koronapassisäätely sisältää oikeuden henkilön terveystietojen käsittelyyn.
STM ja valtioneuvosto päättävät mahdollisesta koronapassin käytön laajentamisesta hoivahenkilöstön rokotussuojan varmentamiseen ja mahdollisesta tartuntatautilain säädösvalmistelusta, joka edellyttää muun muassa siihen liittyvien perusoikeuskysymysten harkintaa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi toimittajille Berliinissä keskiviikkona, että hallitus ei ole keskustellut rokotuspakosta.
0:50
Ammattiliitto: passi ei voi tulla käyttöön vain yhdelle ammattiryhmälle
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mielestä koronapassia ei tulisi pyytää vain yhdeltä ammattiryhmältä.
– Olen sitä mieltä, että jos tarvitaan jonkunlaista koronapassia, niin sen pitää olla koko sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle eikä yhdelle ammattiryhmälle.
Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että THL määrittelisi ehdotuksensa koronapassin käytöstä koskemaan hoivahenkilöstön lisäksi koko sosiaali- ja terveysalaa.
– Täytyy puhua siitä, mistä siinä on oikeasti kysymys, hän sanoo.Puheenjohtajan mukaan ammattiliiton kanta on koko ajan ollut se, että jäsenistölle suositellaan vahvasti koronarokotteen ottamista.