Tiedot mahdollisista Suomeen kohdistuneista salakuunteluepäilyistä ovat ristiriitaisia. Yle uutisoi tänään suojelupoliisin viestintäpäällikön sanoneen, että ulkomaiset valtiot ovat salakuunnelleet suomalaisia matkapuhelimia muun muassa valetukiasemien avulla.
Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei vahvistanut tietoa MTV Uutisille.
Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantalan mukaan kommentti oli seurausta rikkinäinen puhelin -ilmiöstä.
– Perusasia oli oikein, mutta minulla ei ollut tarkoitus nostaa mitään skandaalia siitä, että meitä vakoillaan. Tarkoituksena oli kertoa, että tällainenkin mahdollisuus on olemassa, Rantala kommentoi STT:lle.
Rantala ei kerro, onko Suomessa todettu, että matkapuhelimia olisi kuunneltu. Hän kommentoi asiaa toteamalla, että Suomeen ja suomalaisiin kohdistuu jatkuvasti ulkovaltojen tiedustelua.
– Tiedustelussa hyödynnetään lukuisia teknisiä menetelmiä, joita käytetään muun muassa puhelinten ja puhelinliikenteen seuraamiseen. Näiden kymmenien teknisien välineiden joukkoon kuuluvat myös niin sanotut valetukiasemat.
Viestintävirasto: Kyse tiedonkulusta
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Antti Kuritun mukaan ristiriidat tiedoissa johtuivat tiedonkulun katkoksesta. Kyberturvallisuuskeskuksen vastuulle kuuluvat muun muassa kansallisen tietoturvallisuusviranomaisen tehtävät.
– Olen ollut yhteydessä suojelupoliisin kanssa tästä asiasta. Kyse oli siitä, että supon viesti oli ehkä hieman muuttunut matkalla, Kurittu kommentoi STT:lle.
Rantalan mukaan viesti oli ymmärretty sekä oikein että väärin.
– Meillä on tiedossa, että ulkovallat tiedustelevat Suomessa päivittäin ja että tiedustelussa käytetään tekniikkaa. Sitä emme ole vahvistaneet tai halunneet sanoa, onko valetukiasemia ollut juuri nyt Suomessa käytössä ulkovaltojen taholta. Olemme halunneet nostaa vain tämän mahdollisuuden esille.
"Tarkempia tietoja ei voi kertoa"
Rantalan mukaan asiaa ei voi kommentoida yksityiskohtaisemmin, koska se auttaisi mahdollisia salakuuntelijoita.
– Jos paljastaisimme yksityiskohtia, se auttaisi vastapuolta pääsemään päämääriinsä.
Rantalan mukaan salakuuntelun mahdollisuus on kuitenkin otettava huomioon.
– Koska tällaisen teknisen tiedustelun mahdollisuus on myös Suomessa, on jo pitkään korostettu, että matkapuhelimessa ei pidä hoitaa luottamuksellisia tai salaisia asioita.
Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi aiemmin viikolla, että Ruotsista on löytynyt merkkejä ruotsalaisten hallintorakennusten salakuuntelusta.
Norjalaislehti Aftenposten paljasti viikonloppuna, että Oslossa hallitusrakennusten läheisyyteen oli sijoitettu lukuisia matkapuhelinten salakuunteluun soveltuvia tukiasemia. Maan viranomaisilla ei ollut mitään tietoa asiasta ennen lehden paljastusta.
Norjan turvallisuuspoliisin on määrä selvittää, onko Osloon sijoitetuilla vakoilulaitteilla yhteys vieraan vallan laittomaan tiedusteluun.